Amigoe | Uitspraak Wiels versus Ombudsman belangrijk voor Koninkrijk

 Volgens Ombudsman Nilda Arduin van St. Maarten

Ombudsman Nilda Arduin van St. Maarten

Ombudsman Nilda Arduin van St. Maarten

PHILIPSBURG — Ombudsman Nilda Arduin van St. Maarten noemt de uitspraak van het Gerecht in Eerste Aanleg in Willemstad in de zaak van de gevolmachtigde minister van Curaçao tegen de Ombudsman ‘belangrijk’. Niet alleen voor St. Maarten, maar voor het gehele Koninkrijk.

“Het vonnis verduidelijkt en stelt basisprincipes met betrekking tot de positie van de Ombudsman en het gezag van de instelling”, zei Arduin verder. Ze vergeleek het belang van het vonnis met de beslissing van het Constitutioneel Hof van St. Maarten in november 2013 waarmee de beginselen en grenzen inzake staatkundige wijzigingen werden vastgesteld.

Arduin noemde ‘de voortdurende ondermijning van de autoriteit van de Ombudsman door het Kadaster, een entiteit met openbaar gezag, belast met de uitvoering van overheidstaken’.

De principes en de conclusies van het hof in Willemstad zijn ‘van groot belang voor St. Maarten voor wat betreft het begrip van bestuursorganen voor de naleving inzake onderzoeken van de Ombudsman’, aldus Arduin. Aan de andere kant moet ook de gemeenschap begrijpen dat de Ombudsman onderzoek doet naar het (niet) handelen van de overheid, om goed bestuur te bevorderen, in het belang van het volk.

Behoud van onafhankelijkheid en objectiviteit is belangrijk in dat proces. Als zodanig moet de bewoner dus ook niet verwachten te worden bevoordeeld. Ombudsman Arduin concludeert dat democratie prevaleert door de beslissing van het hof, en de onafhankelijkheid en de autoriteit van de Ombudsman wordt benadrukt.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *