Amigoe commentaar | Stroop

‘Asjes in goede naam en eer aangetast’

Asjes: ‘We will not tolerate civil servants who stand in the way of progress!’

Volgens premier Ivar Asjes (PS) staan er genoeg ondernemers en bedrijven te trappelen om te investeren in het eiland en dus geld te verdienen. Waar de economie en dus ook de samenleving weer van kan profiteren. Alleen laten de adviezen vanuit het ambtenarenapparaat te lang op zich wachten, zodat de uitvoering van projecten vertraging oploopt.

De premier gooit het op politieke onwilligheid van (bepaalde) ambtenaren en waarschuwt in een persconferentie dat er gevolgen zijn voor het opzettelijk traineren van procedures. De minister-president is het kennelijk zat. Maar hoezeer hij ook gelijk heeft, tevens rijst de vraag of hij met deze publieke waarschuwing iets zal bereiken.

Er is inderdaad nog steeds sprake van een te log ambtenarenapparaat. Er zitten nog meer dan 70 ambtenaren al jaren doorbetaald thuis, ook al beginnen deze dossiers nu gestaag te slinken. En het is moeilijk om een niet functionerende, politiek benoemde ambtenaar te ontslaan, zeker als hij of zij lid is van een vakbond.

In het Nationale Plan Nationbuilding, een paradepaardje van de premier, werd nog met veel meer zalvende woorden gerept over de efficiëntie en de dienstverlening.

“De ambtenaar moet zich comfortabel voelen in zijn werkomgeving, waarbij men kansen krijgt om door te groeien. En wat voor de ambtenaar geldt, moet ook voor het ministersapparaat gelden, als voorbeeld voor een harmonieus, transparant en effectief beleid, gebaseerd op feiten.”

Met andere woorden: als het van bovenaf effectief verloopt, dan zal dat moeten doorsijpelen naar beneden. Ook het kabinet-Asjes mag daarom de hand in eigen boezem steken.

De afgelopen regeringen hebben immers allemaal heel hard geroepen dat de Red Tape weg moet, maar de bureaucratische procedures zijn nauwelijks tot niet versimpeld. Er is nog steeds een vacaturestop binnen het zwaar onderbezette ambtenarenapparaat.

Dat staat het aantrekken van hoog opgeleide, capabele mensen om deze bureaucratische procedures sneller te laten verlopen in de weg. En bij bepaalde ministeries, zoals Onderwijs en Sociale Ontwikkeling, hebben ambtenaren de afgelopen drie jaar al diverse ministers meegemaakt. Ook die ontwikkelingen bevorderen de continuïteit niet binnen een ministerie.

Ministers zullen voor de aangeleverde feiten afhankelijk blijven van de door hen zelf aangestelde adviseurs, maar ook van hun ambtenaren. Bovenstaande waarschuwing door de premier geeft niet echt blijk van vertrouwen.

Bepaalde ambtenaren zullen juist geneigd zijn hun kont nog meer tegen de krib te gooien. Je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn, luidt het gezegde. Maar dat stadium is de premier kennelijk voorbij. Hij kiest, terend op zijn ervaring als Statenvoorzitter, liever voor ‘wie niet horen wil, moet maar voelen’.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe commentaar | Stroop

  1. Ik wacht al anderhalf jaar op een reactie / antwoord op een brief van mij aan premier Asjes! Pot verwijt de ketel.

  2. Dikke Deur

    “Zwaar onderbezet ambtenarenapparaat”? Dat had ik nooit kunnen raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *