WILLEMSTAD — De enige reden waarom de overheid snel de Kompania di Petroli i Gas (KPG) heeft opgericht, zonder dat de petroleumlandsverordening nog naar de Staten is gestuurd, is omdat de overheid contracten wil afsluiten over de exploratie van olie en gas zonder openheid van zaken te geven.
Premier Ivar Asjes (PS) heeft andere belangen met de natuurlijke rijkdommen van Curaçao, stelt MFK-fractievoorzitter Gerrit Schotte.
De Staten debatteerden vanochtend over de oprichting van KPG. Vorige week vroeg de MFK-fractie per brief om alle relevante documenten hierover te ontvangen. De regering heeft alleen de statuten van KPG naar de Staten gestuurd. De vergadering van vandaag was een herhaling van zetten, zoals de afgelopen tien jaar vaker is gebeurd over dit onderwerp.
PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe zei dat de vergadering van vandaag gebouwd was ‘op los zand’. Volgens hem is het voorbarig om over de oprichting van KPG te debatteren, terwijl de petroleumlandsverordening nog niet naar de Staten is gestuurd.
Ook onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang meldde dat de vergadering een afleidingsmanoeuvre is, terwijl PAR-collega Armin Konket een oproep deed om ‘de fabeltjes over dit onderwerp eindelijk achter ons te laten en om in de toekomst serieus over dit onderwerp te vergaderen’.
MFK-Statenlid Amerigo Thodé vroeg om de vergadering te schorsen zodat de regering meer relevante documenten naar de Staten kon sturen. Hierop zei premier Asjes dat het niet gebruikelijk is om besluiten van de Raad van Ministers en interne documenten die nog in concept zijn, zoals het businessplan en petroleumlandsverordening, naar de Staten te sturen.
Asjes zei dat deze documenten, na het bewandelen van de normale constitutionele weg, vanzelf bij de Staten zullen belanden.
Schotte hekelde dat de ‘soap’ rond de exploratie van olie en gas al tien jaar gaande is. Volgens hem heeft al in 2005 toenmalig premier Etienne Ys drie contracten voor de exploratie van olie en gas ondertekend.
Hij stelt dat de drie maatschappijen waarmee een contract is ondertekend – Shell, Repsol en Murphey Overseas Ventures – wel inzage hebben gekregen in documenten die nu door Asjes worden afgedaan als niet-relevant.
Schotte wijst verder op een advies uit 2005, dat stelt dat het land Nederlandse Antillen dergelijke contracten niet mocht ondertekenen omdat er geen wet is die de exploratie naar olie en gas reguleert.
“We zijn inmiddels tien jaar verder en de petroleumlandsverordening is nog steeds niet naar de Staten gestuurd. De situatie is nu erger. KPG is opgericht, heeft een directie en een Raad van Commissarissen en gaat geld lenen bij de Refineria di Kòrsou (RdK).”
Ook voor de oprichting van RdK heeft Schotte geen goed woord over. Hij citeert verschillende passages uit het advies van de adviseur corporate governance, SBTNO, om aan te geven dat de overheid geen deugdelijkheid van bestuur heeft toegepast bij de oprichting van KPG en aanstelling van een bestuurder voor het bedrijf.
Zo stelt SBTNO onder meer dat er geen toetsingscommissie is opgericht voor het werven van een bestuurder, geen onafhankelijk advies is uitgegeven over de benoeming van de bestuurder, geen terms of reference zijn opgesteld, geen assessment-onderzoek is verricht en er geen indicatie is dat andere kandidaten dan de huidige interim-directeur zijn geworven voor de functie van bestuurder.
“Asjes stelt zelf dat de petroleumlandsverordening nog geen onderwerp van bespreking is. Waarom dan KPG oprichten? Met welk doel wil Asjes de natuurlijke bronnen van Curaçao in gesloten kamertjes behandelen?”, vraagt Schotte zich af.
Leeflang stelt dat de discussie over de exploratie naar olie en gas inderdaad een ‘soap’ is met als doel om de aandacht weg te nemen van het daadwerkelijke onderwerp.
In dit kader citeerde Leeflang uit een interview met de expert John Wright op de website Curaçao Chronicle. Hierin geeft de expert aan dat er geen technische onderbouwing is om aan te nemen dat de bodem van Curaçao rijk is aan natuurlijke hulpbronnen zoals olie en gas. Ook geeft hij aan, aldus Leeflang, dat het onzin is dat Nederland al jaren op de loer ligt om de olie en gas van Curaçao te stelen en dat er geen enkele aanwijzing is dat er contracten zijn afgesloten voor de exploratie en boring naar olie en gas noch dat er boorschepen werkzaamheden in onze wateren hebben uitgevoerd.
Waar Leeflang wel voor vreest, is dat de petroleumlandsverordening die nog naar de Staten moet worden gestuurd in werkelijkheid een dode mus is. Ze komt tot die conclusie na ervan kennis te hebben genomen dat de statuten van KPG de mogelijkheid bieden om dezelfde activiteiten te ontplooien als de RdK.
Volgens Leeflang kan op termijn KPG alle activiteiten van RdK overnemen, inclusief het beheer van overslag, COT, op Bullenbaai. Ze schetste een beeld dat er op Curaçao geen enkele instantie is die aan een energiebeleid werkt. Ze wil dan ook van de overheid weten wat het energiebeleid is. Zonder dit beleid en met een nieuw oliebedrijf als KPG kunnen die met minder goede bedoelingen hun slag slaan, denkt Leeflang. ‘In troebel water is het goed vissen”, zei ze.
Konket constateert dat al sinds 2005 het onderwerp van exploratie van olie en gas wordt gebruikt voor politieke doeleinden, om in te spelen op de sentimenten van het volk en stemmen te winnen. Hij wees naar een vergadering van de Staten in 2010 over dit onderwerp. Twee moties werden destijds ingediend. Een motie riep de toenmalige regering van MFK/PS/MAN op om onderzoek te doen naar welke documenten zijn ondertekend over de exploratie van olie en gas en de andere motie die niet werd aangenomen, was om aangifte te doen.
Voor Konket is het opvallend dat deze motie niet werd aangenomen.
“Als je kennis hebt van onrechtmatige dingen die zijn gebeurd, ben je verplicht om aangifte te doen”,
zegt hij. Dat is voor hem het bewijs dat er met dit onderwerp wordt gemanipuleerd, vooral tijdens campagneperiodes om stemmen te winnen.
Ook onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran rakelde eerder geuite kritiek op in deze vergadering. Hij vroeg om het onderzoek naar de zestien zakken met documenten, die in 2012 door de voormalige regeringspartij MFK uit het regeringscentrum zijn meegenomen. Dat niemand in dit verband is vervolgd, noemt hij een ‘lousy job’ van de kant van de Landsrecherche.
Sulvaran zegt dat het onaanvaardbaar is dat een oud-premier, mogelijk voor persoonlijke belangen, deze documenten heeft meegenomen. Bij deze documenten zouden ook oude, originele kaarten van de territoriale wateren van Curaçao zitten, die volgens Sulvaran nodig zijn om mogelijke contracten af te sluiten over de exploratie van olie en gas.
Hij wil van de premier weten wat er van het onderzoek van de landsrecherche terecht is gekomen.
“Het kan niet zo zijn dat dezelfde personen steeds weer wegkomen met dit soort zaken. Dat is al 20 of 21 keer eerder gebeurd. Deze personen moeten vervolgd worden.”
Bron: Amigoe
Dossier: Kompania di Petroli i Gas (KPG) – olie & gas op Curaçao?