30 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Toch vergoeding bij acute medische gevallen buitenland

HomeMediaAmigoe | Toch vergoeding bij acute medische gevallen buitenland
Veel onderaannemers met schuld aan SVB
Toch vergoeding bij acute medische gevallen buitenland

WILLEMSTAD — Als gevolg van jurisprudentie kunnen SVB-verzekerden die in het buitenland acuut ziek worden en een geneeskundige behandeling ondergaan, aanspraak maken op verstrekkingen op grond van de Landsverordening basisverzekering ziektekosten (bvz). Dat meldt sociale verzekeraar SVB.

In de reparatiewetgeving werd vorig jaar voorgesteld om de medische behandeling in het buitenland voort te zetten. Sinds de invoering van de basisverzekering in februari 2013 werden de medische kosten van SVB-verzekerden als ze in het buitenland verblijven niet vergoed. Daar is nu verandering in gekomen.

Onder acuut ziek wordt verstaan een plotseling ontstaan of verergering van een ziekte, met een snel verloop en hevige verschijnselen, en waarbij uitstel van geneeskundige behandeling kan leiden tot levensbedreigende situaties. In voorkomende gevallen zal de SVB, na evaluatie en goedkeuring, een garantie verstrekken aan de medische instelling in het buitenland. Indien de verzekerde zelf de medische kosten betaalt kan men een verzoek voor restitutie van de ziektekosten indienen.

De SVB kan in overeenstemming de wet slechts aangesproken worden voor een bedrag gelijk aan het maximale tarief dat geldt voor verstrekkingen die lokaal worden verricht. In het geval er geen lokaal tarief voorhanden is, wordt maximaal de helft van de buitenlandse nota vergoed. Voortzetting van behandeling in het buitenland is mogelijk voor chronische ziekten mits toestemming vooraf door de SVB is verkregen.


Medische uitzending

Een verzekerde wordt uitsluitend uitgezonden wanneer de betreffende behandeling op Curaçao niet mogelijk is, binnen het verstrekkingenpakket valt, er behandeling elders voorhanden is (met wetenschappelijk bewezen effect) en er gezondheidswinst valt te bereiken. De verzekerden worden in principe uitgezonden naar de zorginstellingen in Colombia en Nederland waarmee de SVB overeenkomsten heeft. Deze zorginstellingen in het buitenland worden geselecteerd op basis van beste kwaliteit versus prijs. Deze ziekenhuizen worden gevisiteerd door SVB-artsen en lokale medisch specialisten.

Medische uitzending kan uitsluitend aangevraagd worden door een behandelend specialist op zijn deskundigheidsgebied. Na goedkeuring door de SVB zal de patiënt worden aangemeld. Als de afspraak bevestigd wordt, worden de patiënt en de aanvragende specialist op de hoogte gesteld van de afspraak. De patiënt wordt uitgenodigd voor een exitgesprek bij de SVB een dag voor vertrek. Tijdens het exitgesprek wordt alle informatie verstrekt over de logistieke aangelegenheden.

De eerste afspraak in het buitenland is een dag na aankomst. De SVB zal het medisch beloop van de patiënt via de bemiddelaars in het buitenland blijven volgen. Nadat de behandeling is afgerond wordt de ontslagbrief naar de aanvragende specialist verstuurd en het retourticket geregeld door de SVB.

Als een aanvraag voor uitzending niet aan bovengenoemde criteria (richtlijnen) voldoet zal de SVB dit met de aanvragende specialist afstemmen. De SVB zal de verzekerde op de hoogte stellen van de afwijzing en hem of haar verwijzen naar de aanvragende specialist. De verzekerde kan dan nadere informatie verkrijgen van de aanvragende specialist over de afwijzing. Indien de verzekerde het niet eens is met de afwijzing kan deze altijd bezwaar aantekenen bij de SVB of in beroep gaan bij de rechter. Elke uitzending heeft een gewenste uitzendperiode. Het varieert tussen spoed (onmiddellijk) en zestig dagen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties