28 C
Willemstad
• zondag 3 december 2023

PBC | Betere kwaliteit benzine en diesel op weg naar Curaçao, diesel iets later

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vanaf het eerste kwartaal van 2024 krijgt Curaçao uitsluitend brandstof van betere kwaliteit aan de pomp. Minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje, bevestigt dat...

NTR | Frustratie om geldautomaten op Bonaire

Marit Severijnse Opnieuw zijn er problemen met verschillende geldautomaten op Bonaire. Meerdere keren per week kan het gevraagde bedrag niet worden gepind, lukt geld storten niet of zijn...

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Overheid begaat misdrijf met tolereren uitstoot’

HomeMediaAmigoe | ‘Overheid begaat misdrijf met tolereren uitstoot’
Actiegroep Clean Air Everywhere zet kort geding door
Actiegroep Clean Air Everywhere: ‘Overheid begaat misdrijf met tolereren uitstoot’

WILLEMSTAD — Stichting Clean Air Everywhere richt zich op haar Facebook-pagina rechtstreeks tot de Isla in reactie op het meest recente persbericht van de raffinaderij waarin onder meer naar de andere vervuilers in het Schottegat werd verwezen.

“Het maakt kinderen met astma en ouderen die bijna niet meer kunnen ademen echter niet uit wie er vervuilt en voor deze vergiftiging van de bevolking zorgt. Feit is simpelweg dat de gezondheid van de bevolking continu schade oploopt doordat de uitstoot vanuit het Schottegat-gebied te hoog is en daar bent u mede verantwoordelijk voor! Metingen en rapporten wijzen dit keer op keer uit en laten ook zien dat de vervuiling elk jaar toeneemt blijkbaar ondanks uw enorme investeringen”, aldus Marc Verkade namens de stichting.

Door het tolereren van deze uitstoot begaat de overheid van Curaçao een internationaal misdrijf, aldus Verkade. “Gezien het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, dat ook op Curaçao geldt, waarin staat dat een overheid verplicht is om te zorgen voor een veilige leefomgeving van haar bevolking, schrijven we de overheid aan om hier een halt aan toe te roepen en niet de afzonderlijke bedrijven.

Wat overigens ook duidelijk in het EVRM staat aangegeven, is dat economische belangen nooit boven de gezondheid van een bevolking mogen staan. Dit lijkt op Curaçao duidelijk het geval te zijn, vandaar dat deze kwestie ook in Nederland en Europa door ons wordt aangekaart.”

Volgens de stichting is de bijdrage aan de schadelijke uitstoot van anderen dan de Isla en de BOO-centrale te verwaarlozen ‘omdat de uitstoot miniem was toen de BOO en daardoor ook de Isla plat lagen enkele jaren geleden’. “De uitstoot van de Isla en BOO gaat overigens altijd hand-in-hand omdat de BOO het zwaar vervuilde asfalt dat de Isla aanlevert moet gebruiken als brandstof.”

De stichting reageert ook op de stelling van de Isla dat ‘pressiegroepen’ toeristen zouden afschrikken. “De schade die de rokende hoop uit het Schottegat-gebied op het toerisme aanricht is al jaren vele, vele malen groter. En waarom is er zoveel berichtgeving in de media? Omdat de uitstoot te hoog is en iedereen simpelweg wil dat dit stopt!”

Geen sluiting

De stichting onderstreept dat zij geen sluiting voorstaat. Dit was geen onderwerp van het Isla-persbericht, maar dat idee leeft wel. De voorzitter van vakbond PWCF zei afgelopen vrijdag tegenover deze krant: “De pressiegroepen die achter deze protestmars staan, willen gewoon de sluiting van de raffinaderij.

Men mag niet vergeten dat de raffinaderij 13 procent van het totaalbedrag aan inkomsten van het eiland genereert.” Clean Air Everywhere: “Als de Isla/BOO geen schade aan de gezondheid toebrengt, hoeft de Isla/BOO van ons – en wij denken van niemand – niet dicht. Elk procent BNP dient naar onze mening benut te worden om dit eiland economisch in de lucht te houden.”

Er zijn diverse rapporten beschikbaar waarin aangegeven wordt wat de mogelijkheden zijn om de uitstoot op korte termijn te verlagen, aldus de stichting.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties