29 C
Willemstad
• zaterdag 2 december 2023

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçaose masterlicentiehouder Antillephone faciliteert gokbedrijf met overtreding anti-witwasregels

Persbureau Curacao DEN HAAG – Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity en opererend onder een ‘masterlicentie’ van Antillephone, heeft een boete van drie miljoen...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Streep door vluchten Arke van en naar Eindhoven

HomeMediaAmigoe | Streep door vluchten Arke van en naar Eindhoven
Streep door vluchten Arke van en naar Eindhoven
Streep door vluchten Arke van en naar Eindhoven

DEN HAAG — Luchtvaartmaatschappij Arkefly gaat toch niet vliegen tussen Eindhoven Airport en Curaçao en Aruba. In plaats daarvan worden de vluchten uitgevoerd vanaf Schiphol. Het bedrijf heeft dit vandaag bekendgemaakt in aanvulling op een toelichting van de Nederlandse regering.

Reden voor de wijziging is het feit dat Eindhoven Airport onvoldoende faciliteiten heeft voor de controle van passagiers die mogelijk drugs zouden kunnen smokkelen. Alleen op Schiphol kan de zogeheten 100 procent-controle op dit moment worden uitgevoerd. “Wij vinden het bijzonder jammer dat wij niet met onze Antillen-operatie vanaf Eindhoven kunnen starten, mede omdat de verkoop tot dusverre uitstekend was. Echter, het is natuurlijk van groot belang dat er geen ongeoorloofde zaken ons land in komen. We hebben ons laten overtuigen dat het in dat kader beter is om onze Antillen-vluchten uitsluitend op Schiphol te laten landen”, aldus managing director Hans van de Velde in een reactie.

“Natuurlijk vinden we vooral het ongemak dat deze beslissing voor onze klanten met zich meebrengt zeer vervelend, met name voor reizigers die al een boeking hebben gemaakt met vertrek vanaf Eindhoven Airport. We zullen zo snel mogelijk contact opnemen met de betreffende klanten”, aldus Van de Velde.

Een woordvoerder van Arke verklaarde vanmorgen dat passagiers met een ticket vanaf Eindhoven een compensatie van 50 euro krijgen voor de reis die ze nu naar Schiphol moeten maken en korting om hun auto bij Schiphol te parkeren. Cijfers over het aantal mensen dat al een reis heeft geboekt worden niet vrijgegeven.

Arkefly, dat met ingang van 1 oktober opereert onder de naam TUI, vloog al dagelijks vanaf Schiphol naar Curaçao en Aruba. Door de wijziging zullen er met ingang van 1 november op woensdag en zaterdag twee vluchten worden uitgevoerd, dus negen in totaal. Volgens de woordvoerder is er nog geen enkele indicatie of voornemen om dit aantal op termijn weer terug te brengen naar zeven. “De voormalige Antillen zijn nog altijd een van onze meest populaire bestemmingen”, aldus de woordvoerder desgevraagd.

Wetgeving

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft ook de Tweede Kamer ingelicht over het besluit. “Het bleek niet mogelijk om op Eindhoven Airport de benodigde 100 procent-controle van passagiers en hun bagage uit te voeren, gezien de korte voorbereidingstijd en de grote benodigde investeringen afgezet tegen het kleine aantal vluchten en het feit dat niet was gegarandeerd dat Arkefly deze vluchten tot in lengte van jaren zou blijven uitvoeren”, aldus Van der Steur. “Het niet beschikbaar hebben van een robuust controlesysteem zou betekenen dat de deur voor drugssmokkel naar Eindhoven wijd open zou worden gezet en dat was geen optie.”

De minister kondigt in zijn brief tevens een aanpassing aan van de luchtvaartwet, waardoor risicovluchten wettelijk alleen kunnen worden uitgevoerd naar luchthavens met voldoende controlefaciliteiten. Op dit moment is dat alleen Schiphol. Vluchten vanaf Curaçao, Aruba, St. Maarten, Bonaire, Suriname en Venezuela gelden als risicovluchten. In mei dit jaar werd al duidelijk dat er grote twijfels waren over de geplande vluchten vanaf Eindhoven na het uitlekken van een ambtelijk advies. Ook de gemeente Eindhoven maakte bezwaar.

CTB blijft hopen

“Jammer voor nu maar ik hoop dat misschien volgend jaar wel vanuit Eindhoven naar Curaçao gevlogen kan worden.” Dat zegt Hugo Clarinda, directeur van het Curaçaose toeristenbureau (CTB). Hij is teleurgesteld dat er geen toestemming is gegeven aan Arke om van en naar Eindhoven te vliegen vanuit Curaçao en Aruba. “We hadden een ‘agressieve’ campagne gepland voor voornamelijk de gebieden in de grensstreek van Nederland. Delen van Duitsland en België moesten een nieuwe markt worden voor Curaçao. Die plannen moeten we nu herevalueren”, aldus Clarinda.

Wel toont hij wel begrip voor het besluit om nu geen vluchten toe te staan van en naar Eindhoven zonder dat er een goede controle is op de passagiers die vanuit Curaçao komen. Er komt helaas nog steeds informatie bij het CTB binnen dat er nog veel drugs getransporteerd worden vanuit Curaçao naar Nederland.

Aan de andere kant is Clarinda blij dat de twee vluchten nu vanaf Schiphol zullen worden uitgevoerd. Arke groeit daarmee naar negen vluchten per week, hetzelfde aantal als KLM al wekelijks uitvoert.

Air Berlin

Naast Arke gaat Air Berlin ook het aantal vluchten naar Curaçao uitbreiden. De prognose die CTB heeft gemaakt geeft aan dat Air Berlin ongeveer 26.000 tot 27.000 extra toeristen naar het eiland kan brengen. Hierdoor blijft de marketingcampagne die CTB had voor Duitsland als Arke vanuit Eindhoven zou gaan vliegen, enigszins gehandhaafd. Het CTB gaat zich nu beraden op hoe het Curaçao op de toch Belgische markt gaat aanprijzen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties