29 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Asjes dient ontslag in

HomeMediaAmigoe | Asjes dient ontslag in
Premier zwijgt over Marvelyne Wiels
PS partijbestuur stelde ultimatum om binnen tweemaal 24 uur op te stappen en zijn kantoor op te ruimen

WILLEMSTAD — Premier Ivar Asjes dient zijn ontslag in. Dat doet hij nadat de fractie van zijn partij Pueblo Soberano (PS) vanochtend haar vertrouwen in hem heeft opgezegd. Dat bevestigt coalitiepartij Pais op haar Facebook-pagina.

Het kabinet is niet gevallen. Dat verduidelijkt de partij. De frictie tussen Asjes en de PS-fractie in de Staten was zo hoog opgelopen dat de fractie hem vanochtend een ultimatum had gesteld om binnen tweemaal 24 uur op te stappen en zijn kantoor op te ruimen. Om 13.00 uur was er een buitengewone Raad van Ministers die door Asjes was aangevraagd. Waarschijnlijk zal minister van Gezondheid Ben Whiteman tijdelijk het premierschap op zich nemen.

Volgens goed ingelichte bronnen was er na de publieke strijd met Edward Joseph voor het voorzitterschap van het partijbestuur veel onvrede over Asjes. Ook zou hij een motie die door het parlement was aangenomen naast zich hebben neergelegd.

Volgens PS-parlementariër Melvin ‘Mac’ Cijntje is het vertrek van de gevolmachtigde minister in Den Haag Marvelyne Wiels niet het issue, zoals wordt beweerd. Volgens Cijntje is het dispuut tussen Asjes en de PS-fractie heel hoog opgelopen. Vanochtend zei Cijntje dat het nog alle kanten had kunnen opgaan. De hele fractie en het bestuur van PS stonden vanochtend achter het ontslagbesluit van Asjes.

Twee weken terug zei Asjes nog dat hij hoogstwaarschijnlijk na de verkiezingen van 2016 niet terugkeert in de politiek. Ook zou hij zijn land dienen totdat zijn partij of de bevolking hem vraagt om dat niet meer te doen. Asjes was de vierde minister-president van Curaçao. Hij werd op 7 juni 2013 beëdigd door waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede. Hij was de opvolger van Daniel Hodge die namens PS een zakenkabinet leidde. Asjes was lid en voorzitter van de Staten van Curaçao van 2010 tot 2013 en was lid van de Eilandsraad van Curaçao.

Van huis uit is Asjes econoom. Bij het grote publiek werd hij vooral bekend als gedeputeerde van Economische Zaken en Toerisme voor de PLKP. Hij is de zoon van oud-ziekenhuisdirecteur en voormalig DP-voorzitter Ivan Asjes en is getrouwd met Tara Asjes-Prins.

Asjes behaalde zijn Masters aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij begon zijn actieve loopbaan in 1995 als consultant en beleidsadviseur bij het departement van Financiën van het toenmalige land de Nederlandse Antillen. In 1997 stapte hij over naar de privésector, waar hij als senior consultant te werk ging bij de afdeling Management Solutions van Deloitte & Touche Curaçao. Asjes zou deze functies tot 2000 bekleden.

In 2000 ging hij voor drie jaar naar de Kamer van Koophandel van Curaçao (KvK). Bij deze instantie was hij senior advisor en hoofd van de afdeling Business Information.

Asjes richtte in 2003 zijn eigen bedrijf op: Smart Consultancy. Een jaar later trad hij toe tot de politiek en wordt hij gedeputeerde van Economische Zaken en Toerisme van het eilandgebied Curaçao. Hij zou deze functie bekleden van januari 2004 tot maart 2006. Na zijn periode als gedeputeerde keerde hij terug naar zijn eigen bedrijf. In 2010 verscheen Asjes op de kandidatenlijst van de PS nadat wijlen Helmin Wiels hem hiervoor had gevraagd. Hij schopte het na diens dood tot premier.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Ik hoor net op de Nederlandse radio dat Whiteman tijdelijk premier is. Het wordt een groot probleem voor de PS, zij hebben niets meer in de analen.

  2. Amigoe laat duidelijk blijken halve waarheden te vermelden over de heer Asjes! Geen enkele verwijzing naar de wandaden die de heer Asjes op zijn conto kan schrijven! Waar blijft de waarheidsvinding van het journaille??

  3. En laat de partij dan ook sterk genoeg zijn om meteen korte metten te maken met Fraudeline wiels-of behoort die ook tot het ameublement van de partij.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties