Amigoe | Status quo voor wetten op negatieve lijst

wetten-1

Status quo voor wetten op negatieve lijst

WILLEMSTAD — Het is nog niet bekend wat de regering gaat doen met de wetten die mogelijk onterecht op de negatieve lijst en dus niet meer van kracht geacht worden te zijn, zijn beland.

Dat laat Norberto Ribeiro, hoofd van Wetgeving en Juridische Zaken (WJZ), desgevraagd aan deze krant weten.

De lijst had vijf jaar geleden bij de vorming van het land Curaçao als doel aan te geven welke wetten prioriteit hadden om per 10-10-‘10 van kracht te worden en welke niet meer van toepassing waren of konden wachten.

Vorig jaar bleek uit een onherroepelijk vonnis van het Hooggerechtshof dat wetten die voor 10-10-‘10 de status van Eilandsverordening hadden gekregen maar toch op de negatieve lijst waren geplaatst, nog altijd van kracht zijn. Die wetten staan dus ten onrechte op de negatieve lijst.

Ribeiro liet in januari aan deze krant weten dat WJZ de negatieve lijst heeft geïnventariseerd en dat de regering een lijst van de wetten die mogelijk nog geldig zijn heeft ontvangen. “Wij hebben na het onderzoek de regering op de hoogte gesteld van de wetten waarvan wij denken dat die wellicht nog van kracht zijn”, aldus het WJZ-hoofd toentertijd aan de Amigoe.

De wetten zijn naar de ministeries waar elke wet betrekking op hebben vergestuurd. Onder de wetten die mogelijk onterecht op de negatieve lijst zijn geplaatst valt onder andere de Landsverordening Inspectie voor de Volksgezondheid (P.B. 2003, no. 8).

Wat betreft de wetten op de negatieve lijst is het nu aan de ministeries om actie te ondernemen, maar Ribeiro benadrukt dat het niet noodzakelijk is: “De ministeries kunnen kennis hebben genomen van het bericht van WJZ en kunnen hebben besloten om toch een nieuwe, vervangende wet te maken. Het ligt aan hen. Wij monitoren niet wat de ministeries met onze bevindingen hebben gedaan.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *