FD | Taakstraffen voor belastingfraude via Antilliaanse stichting

Vasco van der Boon | Financieel Dagblad

belastingfraude

Taakstraffen voor belastingfraude via Antilliaanse stichting

Voormalig bestuurslid van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs Eric Roks is donderdagmiddag veroordeeld tot een onvoorwaardelijke taakstraf van 50 uur en een boete van € 10.000. De rechtbank in Den Bosch verklaart hem schuldig aan belastingfraude en valsheid in geschrifte.

Hij is vrijgesproken van witwassen. Het Openbaar Ministerie (OM) had 30 maanden cel geëist.

Twee van de drie medeverdachten uit Roks’ schoonfamilie zijn ook veroordeeld. De zwager van Roks, Jos de H., krijgt ook een taakstraf van 50 uur opgelegd. Tegen hem had het OM 20 maanden cel geëist. Schoonzus Loes de H. hoorde een voorwaardelijke taakstraf van 50 uur tegen zich uitspreken. Het OM had voor haar een straf van 15 maanden gevraagd.

De schoonvader van Roks, Caspar de H., is vrijgesproken van het ten laste gelegde witwassen. Tegen hem had het OM zes maanden voorwaardelijk geëist. De vonnissen betekenen dat de door het OM gevorderde ontneming bij de verdachten van in totaal € 9,5 mln onrechtmatig verkregen vermogen door de rechtbank is afgewezen.

Vermogen als ‘potje’ voor familie

Roks is een gerenommeerd fiscalist. Hij is ook oud-bestuurder van accountantsorganisatie BDO. Hij doceert fiscaliteit aan de Erasmus Universiteit. Hij zou via een Antilliaanse constructie met Stichtingen Particulier Fonds (SPF’s) ruim € 11 mln hebben witgewassen. Dat geld was afkomstig uit de verkoop door zijn schoonvader Caspar de H. van een verfhandel. Al dat geld is volgens het OM crimineel geworden doordat de verdachten het met valsheid in geschrifte aan het zicht van de fiscus zouden hebben onttrokken.

Zijn vermogen had de schoonvader eerst geparkeerd in Walkidsco AVV op Aruba en daarna overgebracht naar de Antilliaanse SPF Mada. Vervolgens sluisde hij volgens het OM zijn miljoenen door naar SPF De Zandberg, SPF Gerard Bruning en SPF Vesalius. In de woorden van Roks was elke SPF bedoeld als ’potje’ voor ieder van de kinderen van de familie De H.

Valse notulen van vergaderingen

Volgens het OM hadden de verdachten van het begin af de volledige beschikkingsmacht over de miljoenen die op de Antilliaanse entiteiten waren gestald. Dat blijkt volgens het OM onder meer uit de dure Volvo’s en de huizen in Marbella en Amsterdam die de verdachten kochten van het geld op de Antillaanse SPF’s. Dat de verdachten over het geld beschikten, verborgen zij volgens het OM met behulp van raden van bestuur of raden van advies van de SPF’s op Curaçao die bevolkt waren met ’dociele strolieden’. Om die schijnconstructies te verhullen lieten de verdachten valse notulen van vergaderingen opmaken volgens het OM.

Het OM meent dat de verdachten op hun belastingaangifte moesten opgeven dat zij betrokken waren bij een buitenlandse trust in de vorm van een Antilliaanse Stichting Particulier Fonds. ’Maar ze hebben jarenlang het bestaan van de SPF’s verborgen gehouden voor de Belastingdienst’, aldus een van de officieren.

Geen bewijs witwassen

Maar de rechtbank gaat niet mee in de redenering van het OM dat door het vervalsen van documenten al het vermogen crimineel is geworden en daardoor is witgewassen via de Antillenroute. Omdat volgens de rechtbank geen causaal verband is aangetoond tussen een gronddelict en het verstoppen van buit, kan volgens de rechtbank witwassen niet bewezen worden geacht.

De rechtbank benadrukt dat ’in de literatuur geen eenduidig toetsingskader bestaat of een vermogen in een SPF toegerekend kan worden aan een Nederlandse ingezetene’. Vanwege de ’twijfel’ die daardoor bij de rechtbank blijft bestaan, spreekt zij de verdachten vrij van witwassen.

‘Veelvuldig valsheid in geschrifte’

Roks heeft volgens de rechtbank wel ’meermalen’ onjuiste belastingaangiftes gedaan en ’veelvuldig valsheid in geschrifte gepleegd’. Hij had de SPF’s wel moeten opgeven. Dat rekent de rechtbank hem aan omdat hij belastingexpert was, partner was bij accountantskantoor BDO en bovendien internationale fiscaliteit als specialisme had. Volgens de rechtbank heeft Roks ook ’leidinggevende rol’ gehad bij de delicten die zijn schoonzus en zwager pleegden. ’Hij regelde alles. Hij heeft zich vergaloppeerd in zijn functie als belastingadviseur.’

Zijn schoonzus en zwager mochten volgens de rechtbank vanwege de deskundigheid van Roks jarenlang op zijn advies afgaan, totdat hun accountant in 2008 waarschuwde dat de constructie niet deugde.

Roks heeft zich tegenover de Fiod voornamelijk op zijn zwijgrecht beroepen. De advocaten van alle verdachten hebben betoogd dat hun cliënten onschuldig zijn.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *