27 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 21:50

ParadiseFM | Ruim 4000 vaccinaties op 1 dag

Het aantal dagelijkse vaccinaties op Curacao neemt toe. De afgelopen 24 uur zijn 4269 personen gevaccineerd. In totaal hadden om 10 uur vanmorgen 45.386 mensen hun eerste...

Democracy now! | Thursday April 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Meer dan 65.000 registraties voor vaccinatie

Inmiddels hebben meer dan 65.000 mensen zich geregistreerd voor een vaccinatie, zo meldt de overheid. Omdat het grote aantal besmettingen tot grote problemen in het ziekenhuis leidt,...

PBC | Het wordt stoffig de komende dagen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De komende dagen worden weer stoffig: Sahara zand trekt over de Caribische regio. Het Caribbean Weather Center benadrukt dat het hier niet gaat om...

PBC | Vulkaan op Sint-Vincent ‘blijft voorlopig nog wel rommelen’

Persbureau Curacao De vulkaan op Sint-Vincent blijft de komende tijd nog wel rommelen en as uitspuwen. Dat zegt het seismologische centrum van de University of the West Indies....
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | RvA: Kandidaat pas schrappen bij onherroepelijk vonnis

Amigoe | RvA: Kandidaat pas schrappen bij onherroepelijk vonnis

Aldus voorzitter Raad van Advies, gouverneur Mw. L.A. George-Wout is
Aldus voorzitter Raad van Advies, gouverneur Mw. L.A. George-Wout is

WILLEMSTAD — Alleen wanneer er geen nationale rechtsmiddelen meer openstaan tegen een rechterlijke uitspraak waarbij een persoon veroordeeld is tot ten minste een jaar vrijheidsontneming en door de rechter tevens uit het kiesrecht is ontzet, is de betrokken kandidaat niet meer verkiesbaar.

Dit stelt de Raad van Advies (RvA) in een advies aan het Hoofdstembureau.

Het advies van de RvA volgt op een vraag van het Hoofdstembureau over wat er onder onherroepelijke rechterlijke uitspraak moet worden verstaan, wanneer in het Kiesreglement wordt gesproken van het uitsluiten van een kandidaat bij de verkiezingen. Deze vraag is op dit moment relevant aangezien MFK-Statenlid Gerrit Schotte is veroordeeld door de rechter in eerste aanleg tot een gevangenisstraf van drie jaar en vijf jaar ontzegging passief kiesrecht voor onder meer fraude, omkoping en witwassen van geld. Schotte heeft inmiddels hoger beroep aangetekend tegen zijn veroordeling en voert momenteel de campagne van de witte partij aan.

De RvA stelt dat een uitspraak van de rechter onherroepelijk wordt wanneer tegen die uitspraak geen hoger beroep of cassatie meer mogelijk is. “Op grond van artikel 44 van de Staatsregeling kan een persoon die van het actieve kiesrecht is uitgesloten, ook geen lid zijn van de Staten. Uit de memorie van toelichting kan afgeleid worden dat artikel 44 van de Staatsregeling betrekking heeft op het passieve kiesrecht. Een persoon die van het actieve kiesrecht is uitgesloten mag aldus noch kiezen, noch verkozen worden.”

Schrappen

Slechts in gevallen waarbij een persoon niet meer in hoger beroep of in cassatie kan gaan bij veroordeling van een gevangenisstraf van meer dan een jaar en tevens door de rechter is uitgesloten van zijn passief kiesrecht, is deze persoon volgens de RvA niet meer verkiesbaar. “Het Hoofdstembureau schrapt, indien de naam van een dergelijke persoon op een kandidatenlijst voorkomt, de naam van de persoon, overeenkomstig het Kiesreglement van de kandidatenlijst.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. De voorzitter Raad van Advies, gouverneur Mw. L.A. George-Wout kan dus ook direct de vuilnisbak in.

  Dat het jurisch mogelijk is – om als strafrechtelijk veroordeelde – aan het politieke verkeer deel te nemen, wil ik wel aannemen.

  Van een gouverneur mag ik toch verwachten, dat er bij een advies een kanttekening geplaatst wordt. Nu doet ze voorkomen dat het een hele normale zaak is, om als veroordeelde crimineel aan het politieke verkeer op het hoogste niveau deel te nemen.

  Mijn conclusie: Mw. L.A. George-Wout is van hetzelfde niveau als Gerrit Schotte.

 2. Nee, Hans, Nederland is niet brandschoon – alles behalve zelfs – maar als er vuil naar buiten komt is het wel einde politieke carriere. Op Curacao blijft men gewoon in het politieke pluche zitten.

  Neem de staatssecretaris van wie die in Nederland een buitenechtelijke relatie naar buiten kwam. Hij trad meteen af.

  Vergelijk dat eens met Schotte (wiens buitenechtelijke relaties niet meer bij te houden zijn) die tot 3 jaar cel is veroordeeld wegens grootschalige corruptie en doodleuk in het parlement blijft zitten.

  De Curacaose politiek kent geen enkel zelfreinigend vermogen, en de domme Curacaose kiezer wenst dat niet te veranderen en blijft op porkeria stemmen.

 3. Op deze manier kom je nooit van je rotzooi af. Die smeerpijp van een Schotte kan zijn proces nogen jaren rekken. Corallo betaald wel.

 4. In beschaafde landen is dit een theoretische discussie, want daar wordt gewoon niet op criminelen gestemd.

  Bij de Curacaose bevolking is beschaving echter ver te zoeken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties