27 C
Willemstad
• maandag 21 juni 2021 06:10

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Rosaria: Verantwoordelijken persoonlijk aansprakelijk stellen

alex_rosaria-PAIS
Rosaria: Verantwoordelijken persoonlijk aansprakelijk stellen | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — De personen die zich schuldig hebben gemaakt aan het wanbeleid bij overheidsbedrijven Aqualectra en Refineria di Kòrsou (RdK), zoals in het verslag van de civiele enquête naar voren is gebracht, moeten hiervoor persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Dit stelt Pais-leider Alex Rosaria.

Onderzoeker Huub Willems constateert in zijn verslag dat er zowel bij Aqualectra als de Refineria di Kòrsou (RdK) onder het kabinet-Schotte sprake was van ernstig wanbeleid. Dit wanbeleid werd geheel veroorzaakt ‘doordat de politiek zich direct met de bedrijfsvoering van beide bedrijven ging bemoeien’. Aqualectra is daardoor momenteel bijna failliet, aldus Willems in zijn verslag.

Volgens Rosaria bewijst het verslag nogmaals dat er sprake is van een ongewenste situatie wanneer de Raad van Commissarissen (RvC) op de stoel van directies van overheidsbedrijven gaat zitten. “Overheids-nv’s moeten, zoals de naam al zegt, als een nv worden bestuurd. Het feit dat politici op de stoel van de directie gaan zitten, is dan uit den boze. Dit bewijst wat ik al jaren gezegd hebt, namelijk dat er in de periode van 2010 tot 2012 sprake was van voodoo-finance. Het zijn de armeren in de samenleving die moeten betalen voor dit wanbeleid.”

- Advertentie -

De Pais-leider voegt toe dat, zodra de normale procedures bewandeld zullen worden, er zo snel mogelijk werk van moet worden gemaakt om de personen die voor het wanbeleid verantwoordelijk zijn bij de twee overheidsbedrijven, hiervoor persoonlijk aansprakelijk te stellen. “Ik ga niet over de strafrechterlijke vervolging. Dat is iets voor het Openbaar Ministerie (OM), maar de verantwoordelijken moeten persoonlijk verantwoordelijk worden gesteld. Zij moeten betalen voor wat zij hebben gedaan.”

MAN

MAN-leider Hensley Koeiman gaf vanochtend aan het onderzoek niet te hebben gelezen, wel geeft hij aan via de media kennis te hebben genomen van de slotconclusies van het onderzoek. “Maar ik lees dat er miljoenen zijn verdwenen. Hoe kon dit gebeuren? Dit onderzoek is gedaan door een oud-rechter en is meer dan 400 pagina’s dik. Dit is geen fabeltje. Dit moet worden onderzocht. Ik hoop dat dit zo snel mogelijk gebeurt, zodat wij precies weten wie hier verantwoordelijk voor is.”

Koeiman wilde vanochtend niet met de spreekwoordelijke vinger wijzen. Hij gaf wel aan te willen weten of er in het kader van het onderzoek wel hoor en wederhoor is toegepast. “Want het kan zo zijn dat er miljoenen weg zijn, maar misschien is er hiervoor een passende verklaring. Daarom is het volgens mij van belang om te weten of alle hoofdrolspelers zijn gehoord en in staat zijn gesteld om hierop te reageren.”

Feit is wel dat geconstateerd feiten uit het onderzoek plaatsvonden in de periode dat de MAN ook in de regering zat. Koeiman geeft dit toe, maar wijst erop dat iedere minister een eigen ministeriële verantwoordelijkheid heeft. “Ik ben als minister niet verantwoordelijk voor wat een andere minister doet. Dit is niet een Bestuurscollege waar er sprake was van een collegiaal bestuur. Het parlement heeft als taak om de regering te controleren. In mijn periode als minister gebeurde het vaak dat er stukken voorbij kwamen voor bijvoorbeeld een benoeming die niet op mijn gebied was. Als alle adviezen positief waren, waarom zou ik mij dan gaan bezighouden met de benoeming van bijvoorbeeld een telefoniste? Iedereen moet zijn eigen verantwoordelijkheid dragen.”

Koeiman is van mening dat er nader onderzoek moet komen om te achterhalen wie voor de geconstateerde feiten verantwoordelijk kan worden gesteld.

Bron: Amigoe,

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

14 reacties

 1. Waarom de rekening niet neerleggen bij de personen welke op deze maffia hebben gestemd? Wellicht beseffen ze dan hoe dom ze zijn geweest.

 2. Mijn diepe wens is dat wij overgaan naar een twee of drie partijen systeem. Weg met de versplintering. Weg met die gelukszoekers.
  Een beheersbaar systeem.
  Mijn wens is dat PAR een echte leider krijgt en weg met die zwakke leider. Dat National zijn leider met zijn gouden tanden naar huis stuurt. Misschien iets voor Suzy ?
  Dat de MAN nu weer echte partij wordt nu dat Bloopers met zijn eigen bende is begonnen.
  Dus een drie partijen systeem bestaande uit de PAR, Nationaal en MAN.

  Weg met Schotte, weg met cry baby Rosaria en weg met Whiteman met zijn dikke buik, snor en dashiki.

  By the way die Whiteman lijkt meer op een musicant van caha di orgel dan een ploitici. Hij lijkt wel op een integrente van buena vista social club.

 3. Beste Brian akkoord. Ik brn met je eens.
  Maar ik vind dat men niet te hard genoeg had geroepen.
  Zelf Leeflang riep niet hard genoeg van jongens ta basta.

 4. Het begon met Aqualectra mis te gaan in de periode van Super Mario ofwel Mario Everts. Met zijn management team. Met Giscus, Steven Martina, Pand etc etc. vele miljoenen zijn verloren gegaan met hun avontuur met Mirand en hun hoge vergoedingen. Daar is alles meebegonnen . Wat deed de overheid van toentertijd ? Niets, nada. Al die jongens zijn nu binnen. Super Mario zit ergens in Cuba of Miami salsa en bachata te dansen.

  Maar de regering Schotte, Bloopers en Wiels heeft de mismangement of diefstal naar een hoger niveau gebracht. Waar was de opositie ? Die jongens hebben een enorme ravage achtergelaten.

  Het is goed dat Charles Bloopers zijn eigen politieke partij is begonnen. Die zien wij in de staten niet meer terug. Goed gedaan Bloopers. Het ga je goed.

 5. De stakker in de mist Hensly Kooiman heeft enkele vragen!.
  1)Hoe kon dit gebeuren. NIET als je beter bij de les was geweest.
  2)Dit is geen fabeltje. Dit word door jou behandeld als een fabeltje,dooie.
  3)Dit moet onderzocht worden ( 2x ) zodat wij precies? weten wie hier voor verantwoordelijk is geweest, is er wederhoor geweest!. Het is onderzocht dooie, en ook wederhoor, alleen als je niet binnen komt, of geen antwoorden op je vragen, is er weinig wederhoor te plegen, dooie.
  Wat een dooie is die Hensly, wat een vragen naar de bekende weg. MAN 0 zetels bij deze verkiezingen.
  5)Een minister is niet voor een andere minster verantwoordelijk.

 6. Ik citeer; “Koeiman is van mening dat er nader onderzoek moet komen om te achterhalen wie voor de geconstateerde feiten verantwoordelijk kan worden gesteld”.
  Maakte hij in 2010 geen deel uit vh kabinet Schotte als min. van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, dan heeft hij dus ook niet opgelet, of de andere kant uitgekeken.

 7. Verantwoordelijken persoonlijk aansprakelijk stellen. <
  Mooi, maar wel met terugwerkende kracht van jaren. Gelijke monniken gelijke kappen. Gelijke gevallen gelijk behandelen a.u.b.

 8. de mama van Rosaria heeft vergeten om haar kind zindelijk te maken, Ros loopt nog steeds met een luier om, hij poept nog te vaak in de broek, vooral dunne als er een beslissing moet worden genomen over het viswijf in den Haag.
  Heeft bereikt: rook verbod en bnog een paar van die kul dingen, verder nada,niks geen ene moer. Zijn mensen lopen net zo hard weer terug naar hun oude club als dat zij zijn gekomen, en ik geef ze geen ongelijk, gegokt maar helaas het was geen pindakaas, ja in de luier?.

 9. Ik heb me altijd afgevraagd hoe het mogelijk is dat politici in huizen wonen en in auto’s rijden die ze onmogelijk met hun salaris kunnen betalen. Dit geld ook voor Bonaire (Booitje). Sommige rijden in auto’s die duurder zijn dan een doorsnee huis. Ze verraden zichzelf, maar ja pronken om aandacht zit in de aap.

 10. Koeiman wilt weten of er in het kader van het onderzoek wel hoor en wederhoor is toegepast. KKC 13 mei 2016, “PBC | RDK krijgt uitstel in OM-enquête OverheidsNV’s”. Volgens het artikel: ‘in maart hebben alle partijen het conceptverslag gekregen.’

 11. Ach di Rasaria. Ave Maria.
  Binnenkort zijn er verkiezingen. Maar wij hebben hem Rosaria door.
  Maar hij heeft niet door dat wij hem door hebben.

 12. Nu heeft coward of the country Rosaria wel een grote mond.

  Toen het om coalitiepartner PS ging liet hij Fraudelyne Wiels gewoon zitten, was muisstil en keek de andere kant op.

  Dus volgens Rosaria kunnen we hem ook aansprakelijk stellen voor de schade die Fraudelyne Wiels in het Curacaohuis heeft aangericht.

  Lafaard.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Steeds moeilijker om naar Aruba te vluchten; ‘we blijven het proberen’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse grens met Venezuela is ook de dichtstbijzijnde grens voor het hele Nederlandse Koninkrijk. En die wordt nu met Nederlandse hulp strenger dan...

DH | No sixth tranche liquidity support

THE HAGUE--Because Curaçao and St. Maarten for the most part are not complying with the conditions of the sixth tranche of liquidity support, the Kingdom Council of...

AntilliaansDagblad | UD: drama overheidsbedrijf Gebe

Philipsburg - De partij United Democrats (UD) zegt dat een ander ‘drama’ lijkt te gaan plaatsvinden bij een overheidsbedrijf. Dit keer gaat het om nutsbedrijf Gebe, zo...

AntilliaansDagblad | Oud-minister Sevinger blijft vastzitten

Oranjestad - Oud-minister en parlementariër Benny Sevinger brengt de verkiezingen in gevangenschap door. De rechter-commissaris heeft zaterdag het schorsingsverzoek afgewezen. De beperkingen van de verdachte zijn wel...

AntilliaansDagblad | Registratie voor VVU begonnen

Willemstad - Ambtenaren die in aanmerking komen voor de Vervroegd Vrijwillige Uitstroom (VVU) kunnen zich inmiddels hiervoor officieel aanmelden. Nadat de wet onlangs in de Staten werd...

AntilliaansDagblad | Minister Kaag wil nog beter visumbeleid

Den Haag - Uit een onafhankelijk onderzoek naar het verlenen van visa in de Caribische delen van het Koninkrijk is gebleken dat er weinig grote problemen zijn....
- Advertentie -