Amigoe | Referendum bij vervoersbedrijf haven

http://www.amigoe.com/curacao/225366-referendum-bij-vervoersbedrijf-haven

http://www.amigoe.com/curacao/225366-referendum-bij-vervoersbedrijf-haven

WILLEMSTAD — Vakbond PWFC heeft een referendum aangevraagd voor het personeel van vervoersbedrijf in de haven Antillean General Transport (AGT). Op dit moment worden de werknemers van dit bedrijf nog vertegenwoordigd door havenvakbond CBH/OVP.

Guiseppe Sambo, voorzitter van CBH/OVP, heeft er alle vertrouwen in dat zijn vakbond het referendum zal winnen.

In de haven is het op dit moment een wirwar van vakbonden. Zo valt het personeel van de Kompania di Tou Kòrsou (KTK) en dat van Curaçao Ports Authority (CPA), met uitzondering van het ferry-personeel, onder UGTK/Cadmu. Het ferry-personeel van CPA, maar ook de werknemers van CPS vallen op hun beurt onder PWFC. Maar bij CPS zijn ook CBH/OVP en de Abvo actief. Terwijl personeel bij AGT ook nog onder CBH/OVP valt.

In een reactie bevestigt PWFC-voorzitter Angelo Meyer door zowel ontevreden werknemers van CPS als die van AGT benaderd te zijn, omdat ze niet te spreken waren over hun vakbond. Meyer heeft deze werknemers aangegeven alles volgens de regels te willen doen. “Wij hameren op transparantie en zullen nooit zomaar werknemers achter de rug van hun vakbond om overnemen. Zo gaan wij niet te werk.”

PWFC vroeg de werknemers zich te laten registreren, om zo te achterhalen of de meerderheid van het personeel zich bij haar als vakbond had gemeld. Hieruit bleek uiteindelijk dat 40 procent van de werknemers van CPS zich bij de vakbond had aangemeld. Onder het personeel van AGT gaat het echter om 60 procent, waardoor werd besloten om vorige week vrijdag een referendum aan te vragen bij het Bureau Landsbemiddelaar.

Meyer stelt optimistisch te zijn dat zijn vakbond het referendum zal weten te vinden. Hij wijst erop dat ieder ander bedrijf dat aan het referendum wil meedoen ook moet aantonen op steun van meer dan de helft plus één van alle werknemers te kunnen rekenen. Maar ook CBH/OVP-voorzitter Sambo is optimistisch. In een reactie stelt hij dat zijn vakbond zich ook zal gaan aanmelden voor het referendum. Een officieel verzoek hiervoor is overigens nog niet bij het bureau binnengekomen. Maar de vakbond heeft hiervoor nog iets minder dan twee weken.

Sambo is er stellig van overtuigd dat de CBH/OVP het referendum zal gaan winnen. “Daar heb ik geen enkele twijfel over. Het kan nooit zijn dat een handjevol werknemers beslist welke vakbond alle werknemers van een bedrijf mag gaan vertegenwoordigen. Zo werkt dit niet.”

Als voorbeeld verwijst Sambo naar het gebeuren van werknemers van CPS waar ook sprake zou zijn geweest van ontevredenheid. “Maar ze hebben ingezien wat onze vakbond voor hen aan het doen is. Wij zijn in vergaande gesprekken voor een nieuwe cao. Alles is bijna klaar.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *