29 C
Willemstad
• vrijdag 12 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | PS-leider Cordoba als getuige gehoord in zaak Maximus

HomeMediaAmigoe | PS-leider Cordoba als getuige gehoord in zaak Maximus
PS-leider Cordoba als getuige gehoord in zaak Maximus | Persbureau Curacao
PS-leider Cordoba als getuige gehoord in Maximus | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Leider van Pueblo Soberano Haime Cordoba is vandaag door de autoriteiten gehoord in verband met het onderzoek Maximus, naar de intellectuele daders achter de moord op Helmin Wiels in 2013 bij Marie Pampoen.

Zelf zei hij hierna in een kort interview dat hij als getuige werd gehoord. Of hij inmiddels als verdachte is aangemerkt in deze zaak is niet duidelijk. Dat wilde officier van justitie Guillano Schoop, belast met woordvoering in de zaak Maximus, niet zeggen.

Dat heeft Schoop eerder ook nooit gedaan. Het Openbaar Ministerie treedt niet in details over dit onderzoek, benadrukt hij steeds. Alleen de personen die eerder zijn aangehouden en opgesloten in verband met de moord op Wiels werden door het OM bevestigd als zijnde verdachten. Dus over de status van Cordoba in deze zaak treedt hij niet in details.

Cordoba werd door het Recherche Samenwerkingsteam (RST) opgeroepen voor een getuigenverhoor. Hierna legde hij in een kort interview aan aanwezige verslaggevers uit dat hij als getuige werd gehoord. Het verhoor nam ongeveer een uur in beslag, omdat zijn verklaring conform procedure opgenomen moest worden, waarna hij het moest doornemen en ondertekenen. Cordoba trad niet in details over de aan hem gestelde vragen, wel dat hij moest aangeven wat hij wist. Hij informeerde de agenten bovendien niet alles te weten.

Dat Cordoba zelf al een tijdje aan het strijden is voor een snelle oplossing van de moord is bekend. Hij neemt geen blad voor de mond over de zaak en heeft vorige maand zelfs het OM zelf beschuldigd ‘een vinger in de pap’ te hebben gehad bij de moord op hun leider. Hij maakte zijn gedachten tijdens de wekelijkse partijbijeenkomst bekend en haalde hierbij de beslissing van het OM aan om een oud-ceo van de Taamskliniek niet te vervolgen voor verduistering. Het Statenlid zei zich zorgen te maken om de handelingen van het OM en vreest dat de organisatie zelf betrokken is bij de moord.

Toen heeft hij ook aangekondigd dat iedereen op 4 mei aanstaande tijdens een herdenking zal merken wat de partij voor het land betekent. Hij zei ook te hopen in verband hiermee dat het OM vóór die tijd een positief resultaat heeft over het onderzoek naar de brute moord op hun leider. Het leek erop dat hij vandaag na het gesprek met het RST hiervan overtuigd is. “Het onderzoek is vergevorderd.”

Sanchez

Tevens is vlak voor het ter perse gaan van deze krant bekend geworden dat ook PS-lid Ingrid Sanchez door het RST werd opgeroepen voor verhoor.

Het onderzoek is, anders dan velen dachten, dus in volle gang en is zover gevorderd dat de zaak tegen Burney ‘Nini’ Fonseca, die volgens het OM de schakel is geweest tussen de intellectuele en de uitvoerende daders van de moord, op 10 juni behandeld kan worden. Volgens zijn advocaat Marije Vaders heeft hij tot nog toe met geen woord gerept over deze zaak.

Ook oud-minister van Financiën George Jamaloodin en diens halfbroer, loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos, zijn als verdachten aangemerkt.

Tijdens de behandeling van Maximus in augustus 2014 zei officier Gert Rip onder meer dat uit meldingen die de Criminele Inlichtingendienst heeft gekregen en uit diverse getuigenverklaringen blijkt dat de loterijbaas en Jamaloodin voor de moord hebben betaald.

Ook voormalig minister van Onderwijs voor PS Carlos Monk is als verdachte aangemerkt in het onderzoek Maximus. Dat liet hij zelf via de media weten.

Verder is het onbekend of de vrouw A.W, familielid van oud-Justitieminister en tevens huidig Statenlid voor PS Elmer Wilsoe, als verdachte is aangemerkt. Zij werd vorig jaar aangehouden voor verhoor in de zaak.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Stanley, waarom was er een burgerinitiatief nodig om het OM tot actie te bewegen tegen draaideurcrimineel Schotte?

    En dan heb ik het nog niet over Irma Lips, die wel rechten lijkt te hebben gestudeerd aan onze kleuterschool aan de Jan Noorduynweg.

  2. Ach, ach dit is echt een mens eigen. Kijk naar het rechtssysteem? ??. ALLES IS ZOALS MOET. Als u het tegendeel heeft ontdekt mag u naar het OM OF RECHTBANK. Kan in onze mooie rechtstaat. Of k r nt u die niet? Het wonen op een god vergoten eiland is heel makkelijk. Wat doet u nu? Uw schuilnaam loslaten of doorgaan met uw shit.

  3. Denk dat dit de reden is dat het OM nog niet naar buitenkomt met een waterdicht zaak. Dat zou waarschijnlijk een politieke crisis op Curacao worden met wereldwijde media aandacht. Kun je idd met de actie beter wachten tot kabinet ontslag heeft scheelt de belastingbetaler straks veel wachtgeld.

  4. het heel raar wat OM doet en het is spelen met mensen en doel is deze zaak nooit meer te kunnen oplossen of willen oplossen.
    er is geen muis die piep in de staten vergaderingen waar is Cijntje en Wilson en Davalaar er zijn nog meer maar geen van deze doet en zegt iets over de moord en ik verbaas me als er in de OM zelf de daders is. OM weet dat er geld is betaald maar door wie is geld betaald en hoeveel is betaald niemand weet het maar wel is mensen als verdachten aangemerkt worden maar verder is geen duidelijke er is geen duidelijkheid van de wapen die ze in waaigaat is gevonden ook is echt raar dat ze hebben onderzoek gedaan drie maanden eerder zonder deze wapen te kunnen vinden maar op eens door iets is toch de wapen gevonden raar maar waar er is zoveel peuzel die niet pas in deze onderzoek en ik wens dat OM deze moord oplossen en doet dat snel niet na 10 jaar als deze persoon dood is of in een andere land is weg gegaan

  5. Riekt weer als 1 grote stinkende beerput…met de aankomende vekiezingen in september konden we, qua kandidatenlijst, nog wel eens voor grote verrassingen komen te staan. Driekwart zit waarschijnlijk vast, als het niet meer is…het zal leeg zijn in de Staten! 🙂

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties