28 C
Willemstad
• zondag 21 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Extern bureauevalueert bouw HNO

HomeMediaAmigoe | Extern bureauevalueert bouw HNO
Bouw HNO vertraagd en duurder | Foto: HNO
Bouw HNO vertraagd en duurder | Foto: HNO

WILLEMSTAD — Een extern bureau zal het proces rond de bouw van Hospital Nobo Otrobanda (HNO) evalueren. Dat bevestigt premier Ben Whiteman (PS). Vanmorgen vond er een buitengewone vergadering plaats van de Raad van Ministers, waarin het evaluatieproject werd goedgekeurd.

De regering is niet tevreden over de gang van zaken rond de bouw van HNO.

Zoals begin van het jaar al bekend werd zijn de kosten voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis fors opgelopen. Het betreft niet alleen de vertragingsclaim van 33,4 miljoen gulden van aannemer Ballast Nedam, maar ook het zogenoemde schuifplan (7,5 miljoen gulden), de infrastructuur bij de Hamelbergweg (8 miljoen gulden) en de invoerrechten. Tot eind december dus meer dan 51 miljoen gulden. Compensaties als koerswinst en bouwrente leverden in het laatste kwartaal van 2015 een voordeel van 30 miljoen gulden op. Overigens heeft de regering de vertragingsclaim van Ballast Nedam nog niet eens geaccepteerd. “Er staat nergens dat die goedgekeurd is”, aldus Whiteman vanmorgen.

 

Welk bureau de evaluatie van HNO gaat uitvoeren, wil de premier nog niet zeggen. Het wordt volgens hem een onderhandse aanbesteding. Hoeveel er voor het onderzoek is uitgetrokken wil Whiteman evenmin kwijt. Wel dat het naar verwachting snel zal gaan. “De details zijn op andere niveaus bekend, maar ik verwacht niet dat de evaluatie heel lang gaat duren.”

 

Ondertussen gaan de werkzaamheden gewoon door. De regie van de constructie van HNO is in handen van Usona. De risico’s rond de bouw, zoals meerwerk, de infrastructurele omlegging van de Hamelbergweg en de vertragingsclaim, waren al geïdentificeerd en inmiddels gekwantificeerd.

Het College financieel toezicht (Cft) heeft de regering eind vorig jaar al gevraagd om in samenspraak met Usona tot oplossingen te komen, zodat de voortgang geen verdere belemmeringen ondervindt. “Een adequate besluitvormings- en informatiestructuur tussen de regering als opdrachtgever en de uitvoeringsorganisatie als opdrachtnemer zal helpen de risico’s eerder in beeld te krijgen, zodat mitigerende maatregelen getroffen kunnen worden”, aldus het College in december.

HNO stond verder ook op de agenda van het coalitieberaad afgelopen maand. Coalitiepartner PAR maakt zich zorgen dat de meerwaardekosten zullen worden doorberekend in de algehele zorg en de premies.

HNO-omgevingsmanager Dito Garmers legde eerder de schuld voor het duurder uitkomen van de bouw van HNO bij de regering. “De extra kosten, van respectievelijk 17 miljoen en 8 miljoen gulden, zijn het gevolg van het gehaast en ondoordacht handelen van de regering om de locatie van HNO te veranderen.”

Het is de bedoeling dat het onderwerp HNO ook op de agenda van een Centrale Commissie-vergadering van de Staten wordt gezet.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties