29 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 16:10

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Ingezonden | Covid en eigen computer

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Mogelijk eerder versoepelingen

De overheid gaat mogelijk eerder dan 17 mei een aantal versoepelingen doorvoeren in de coronamaatregelen. Dat zei premier Rhuggenaath vanmorgen op Paradise FM. De overheid voert al gesprekken...

Democracy now! | Thursday, May 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Nu.cw | Vrijwel alle namen in nieuwe kabinet-Pisas bekend

Beoogd premier Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft zijn nieuwe kabinet bijna compleet. De MFK en de PNP hebben inmiddels voor de meeste portefeuilles een kandidaat aangedragen. Het Antilliaans Dagblad...

Nu.cw | Flow/UTS belooft beterschap met nieuwe aanpak problemen

Goed nieuws vanuit Flow/UTS. Het bedrijf heeft toegezegd flink te gaan investeren in betere en stabiele telecom- en internetverbindingen. Technici zullen over het hele eiland problemen zo...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | PS is ‘alive and kicking’

Amigoe | PS is ‘alive and kicking’

Partijleider Jaime Cordoba groette iedereen die gisteren was komen opdagen. | Edsel Sambo
Partijleider Jaime Cordoba groette iedereen die  was komen opdagen. | Edsel Sambo

WILLEMSTAD — Zo’n driehonderd Pueblo Soberano (PS)- aanhangers woonden gisteren de informatiebijeenkomst van de partij bij in Hòfi Bill. Met deze opkomst denkt de grootste coalitiepartij doemdenkers die de partij nul, één of hooguit twee zetels toebedelen bij de aanstaande parlementsverkiezingen, de mond te kunnen snoeren.

De PS-ministers Irene Dick, Ruthmilda Larmonie Cecilia, Siegfried Victorina en premier Ben Whiteman vertelden één voor één over de successen van hun bewindvoering. Niet om op te scheppen, maar om rekenschap af te leggen aan hun kiezers”, zegt PS-parlementariër Elmer ‘Kadè’ Wilsoe.

De PS-parlementariërs Wini Raveneau, Sherwin Leonora en Wilsoe mochten het publiek opwarmen voor politiek leider en fractievoorzitter Jaime Cordoba. Melvin ‘Mac’ Cijntje die in het buitenland is, was afwezig.

Wat hebben Tula, Felix Chacuto, Doktor Da Costa Gomez, de strijd van 30 mei en Helmin Wiels gemeen? Volgens Wilsoe is de rode lijn de strijd voor vrijheid en gelijkheid. De strijd waar de partij ook na de dood van haar leider voor strijdt. Volgens de parlementariër kiezen de leden en aanhangers van PS voor de partij uit overtuiging en niet omdat ze in ruil voor hun stem ‘spullen’ krijgen.

“PS is geen politieke partij maar een familie waar we leren om voor elkaar te zorgen.”

Stokpaardje Minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Irene Dick, sprak uitgebreid over haar stokpaard voorschoolse educatie. De minister die sinds 27 december de scepter zwaait bij het ministerie van OWCS zegt dat er zo’n 12.000 kinderen op Curaçao zijn tussen nul en vier jaar.

De grote vraag is echter wat de kwaliteit is van de zorg die ze krijgen. Pas als kinderen leerplichtig worden, dus op hun vierde, krijgt het ‘systeem’ zicht op hen. Dan blijkt dat ze inmiddels al een achterstand hebben. Internationaal wordt er volgens de minister veel aandacht aan voorschoolse educatie besteed.

“Dat moeten wij ook doen.”

De minister heeft een wet in voorbereiding die eisen stelt aan leefomgeving, zorg en onderwijsprogramma van instellingen die voorschoolse educatie aanbieden. Dat doet ze in samenwerking met het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw). De wet wordt binnenkort bij de Staten ingediend.

Ook heeft ze informatiesessies georganiseerd voor ouders met een kind dat komend schooljaar naar de kleuterklas gaat. De opkomst was enorm. Volgens de minister kwamen er wekelijks 500 mensen naar deze informatiesessies met thema’s als de ontwikkeling van de hersens en taalontwikkeling.

Jeugdwerkloosheid Soaw-minister Ruthmilda Larmonie- Cecilia trad in augustus 2014 aan. Met het project ‘Mil hoben na trabou’ (1000 jongen aan het werk) wilde ze de hoge jeugdwerkloosheid aanpakken. Jongeren kregen een baan, maar al snel bleek dat ze na een tijdje weer thuis zaten. Het gebrek aan sociale vaardigheden zorgde voor de hoge uitval. Het project werd daarom aangepast.

Naast dat de jongeren aan een baan worden geholpen, krijgen ze ook tools om hun sociale vaardigheden te verhogen.

“Dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”

Ze versterkte de arbeidsinspectie om op te kunnen treden tegen misstanden op de werkvloer en introduceerde nieuw beleid waaronder het tijdelijke moratorium voor laaggeschoolde buitenlandse krachten. Ook zijn de minimumlonen in zowel 2015 als in 2016 geïndexeerd. De minister heeft nu een conceptvoorstel op tafel liggen voor de verhoging van het minimumloon. Dit wil ze voor de verkiezingen kunnen presenteren.

Politiek leider Jaime Cordoba sloot de avond.

“Dunami un dosein pa mi kore ku komehein” (geef me een dozijn, zodat ik de termieten kan verdrijven),

herhaalde Cordoba Helmin Wiels’ gevleugelde uitspraak. Door de absolute meerderheid te halen, ofwel twaalf zetels, is de partij niet afhankelijk van coalitiepartijen om haar plannen in het parlement of de ministerraad goedgekeurd te krijgen.

“De ministers hebben ondanks alle tegenwerking toch voldaan aan het mandaat van Helmin Wiels. Laat het werk van Helmin Wiels dat hij in tien jaar heeft opgebouwd, niet verloren gaan”, zei Wilsoe.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties