29 C
Willemstad
• zaterdag 2 december 2023

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçaose masterlicentiehouder Antillephone faciliteert gokbedrijf met overtreding anti-witwasregels

Persbureau Curacao DEN HAAG – Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity en opererend onder een ‘masterlicentie’ van Antillephone, heeft een boete van drie miljoen...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Proces structureel nooit goed aangepakt’

HomeMediaAmigoe | ‘Proces structureel nooit goed aangepakt’
‘Proces structureel nooit goed aangepakt’ | Foto Persbureau Curacao
‘Proces structureel nooit goed aangepakt’ | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Volgens de voorzitter van de medische staf van het Sehos, Ashley Duits, is het tekort aan specialisten onder meer te wijten aan verouderde behoefteberamingen van de vakgroepen binnen het ziekenhuis. Duits is van mening dat ‘het proces structureel nooit goed is aangepakt’.

“Alle vakgroepen van het Sehos hebben een beleidsplan en een behoefteberaming”, zo vertelt Duits. “In de loop der jaren zijn de behoefteberamingen verouderd en dus niet meer van toepassing. Er zijn andere disciplines en deelgroepen bijgekomen, waardoor de behoeftes zijn veranderd. Er wordt nu echter hard gewerkt om dit proces op te pakken in samenwerking met verschillende stakeholders, met als doel zo snel mogelijk resultaat te boeken.” De huidige beramingen zijn zo’n tien tot vijftien jaar oud.

Momenteel is het ziekenhuis bezig de behoefteberamingen te herzien aan de hand van de nieuwe beleidsplannen. “Hierin wordt onder andere vastgelegd hoeveel personeelsleden er nodig zijn per vakgroep en aan welk profiel men moet voldoen.”

Daarnaast moet er volgens Duits ook hard worden gewerkt aan de administratieve afhandeling bij de werving van personeel. “Dit moet zo soepel mogelijk verlopen”. Hij doelt hiermee onder meer op de aanvraag van vergunningen. Personen die geen landskinderen zijn, moeten voldoen aan de Landsverordening Beperking Vestiging Medische Beroepsbeoefenaren. “Het proces voor de aanvraag van een vergunning kan vier tot vijf maanden duren”, zegt Duits.


Uitdagin
g

Het werven van geschikt personeel is een uitdaging. “Je moet gekwalificeerd personeel zien te vinden en de afhandeling moet zo optimaal mogelijk zijn.” Volgens Duits is de hoogte van het salaris geen knelpunt. “We moeten de voorwaarden zodanig scheppen dat het interessant wordt. Het gaat niet alleen om het absolute bedrag. We moeten kijken of artsen zich binnen de maatschap kunnen vestigen en niet per se in dienst, om zo gebruik te kunnen maken van belastingvoordelen.” Hij is van mening dat de arbeidsvoorwaarden moderner gemaakt moeten worden. “Het gaat niet alleen om geld, maar ook om secundaire arbeidsvoorwaarden en goed gedefinieerde maatschappen. Dit is nooit aan de orde geweest, omdat iedereen zich vroeger vrij kon vestigen.”

De voorzitter bevestigt dat er inderdaad sprake is van een tekort aan medisch specialisten binnen de vakgroepen Urologie en Neurologie. Volgens Duits moet het gehele proces geoptimaliseerd worden. De gedeelde verantwoordelijkheid om dit te kunnen realiseren ligt bij het ziekenhuis, de overheid en de vakgroepen.

Verschillende media berichtten vandaag en gisteren over het tekort aan specialisten. Berichten over de sluiting van het Cathlab kan Duits niet bevestigen. De voorzitter van de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC), Alex Saleh, wil verder niet uitweiden over het tekort aan medisch specialisten en de hiermee gepaarde gaande problematiek, ‘om verdere discrepantie in de media te voorkomen’. Vrijdag houdt de VMSC een persconferentie, aldus Saleh. Waarnemend medisch directeur Franke Scheper was voor het ter perse gaan van deze krant niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. @ Malu Dit is het gevolg van beleid op verschillende niveau’s van voor het idee van PS. Duits wil het wijten aan behoefteberaming. Echter hij weet ook dat er, door de voortschrijdende ‘differentiatie’, steeds meer specialisten zijn (ook Landskinderen). Echter op Curacao wil de medische specialist bepalen welke nieuwe specialist wel en welke niet aangetrokken wordt. Dit heeft in zeer beperkte mate te maken met een betere (kwalitatieve) zorg voor de bevolking. De internist wil nog altijd zelf de zorg voor de kankerpatiënten regiseren, hoewel er oncologen zijn en onder de oncologen ook sub-specialisatie is. De voortschrijdende ontwikkelingen lopen op Curacao immers via maatschappen die zich ‘aan elkaar’ verbinden. Voorbeelden; komst van vaatchirurg Van Eps, huidige situatie m.b.t. Neurochirurgie, Cathlab enz. enz.

  2. Heeft dit te maken met de 80/20 regeling, of dat als je als Europese Nederlander hier wil werken je papiaments moet kunnen praten terwijl er vele in o.a. rontgenologie uit Colombia of Venezuela werken die buiten hun Spaans het Engels, Papiaments en Nederlands al helemaal niet beheersen, dit heet dus meten met 2 maten. Je maakt mij niet wijs dat er geen Antilianen zijn die die mooie vakken in het SEHOS niet beheersen of zijn die te duur ivm hun hoge studieschulden, welke de zuiderburen niet hebben dus goedkoper zijn, ten nadelen van de gezondheids zorg en de patienten daar details van communicatie de mist in gaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties