WILLEMSTAD — De privésector op Curaçao is van mening dat het onderwerp privatisering van overheids-nv’s weer op de politieke agenda geplaatst moet worden. Dit stelt Herman Behr, voorzitter van werkgeversorganisatie VBC.
Volgens hem heeft de gemeenschap er meer aan als de miljarden die in overheidsbedrijven zitten, worden ingewisseld voor privékapitaal.
Het zou niet voor het eerst zijn dat de regering werk maakt van privatisering van de overheidsbedrijven. In het verleden werd hiervoor de Stichting Implementatie Privatisering Overheids-nv’s StIP opgericht onder leiding van voormalig gezaghebber en later interim-premier Stanley Betrian.
Het aantal overheidsbedrijven dat deze stichting wist te privatiseren was niet echt groot te noemen. Het WTC werd verkocht aan de Caribbean International University van de Venezolaanse zakenman Vittorio de Stefano, terwijl de luchthaven in de Curaçao Airport Partners (CAP), een internationaal conglomeraat, een nieuwe exploitant kreeg.
In de samenleving, maar vooral uit de politiek was er veel kritiek op StIP en de manier waarop zij heeft gefunctioneerd. Vanuit de politiek richtte de kritiek zich op het feit dat de privatiseringsstichting economisch eigenaar was van de aandelen van de overheidsbedrijven die onder haar vielen en dat de overheid er niet over kon beschikken. Ook waren er vragen over hoe effectief de stichting indertijd was. In 2010 was het toenmalig PS-gedeputeerde van Financiën Ivar Asjes, die tot opheffing van StIP overging.
Behr gaf vanochtend toe dat StIP geen grote overheidsbedrijven heeft weten te verkopen. “Maar als je kijkt naar het WTC. Je kan er kritiek op hebben, maar het gebouw staat er en het draait. Dat geldt ook voor de luchthaven. Je kan kritiek hebben op het gebouw, maar wij als gemeenschap hoeven er niet ieder jaar aan mee te betalen.”
Maar de VBC-voorzitter benadrukt dat op dit moment de overheid veel geld in overheidsbedrijven heeft zitten. “Dit is geld dat gebruikt kan worden voor zaken zoals justitie, infrastructuur en onderwijs.
De publieke gelden in overheidsbedrijven zoals UTS, Curoil, Aqualectra en Refinería di Kòrsou (RdK) moeten worden ingeruild voor privégelden. Het geld dat dan vrijkomt moet ten goede komen aan de gemeenschap.”
Behr geeft toe dat veel van deze bedrijven monopoliebedrijven zijn, maar gaat ervan uit dat zij in staat moeten zijn om te concurreren, wat het functioneren van het eigen bedrijf ten goede zal komen. Via regulerende instanties kan de overheid een oogje in het zeil blijven houden, aldus Behr.
Het onderwerp privatisering van overheidsbedrijven staat overigens op de agenda van een nationale dialoog-vergadering die vanmiddag plaatsvindt.
Bron: Amigoe
Er blijven voor mij grote vraagtekens bij het ECHTE voordeel van de gemeenschap bij deze zg privatiseringen die zich vooral uiten in vanwege hun monopoliepositie buitensporig hoge (niet marktconforme ) salarissen, die met name niet in vergelijking staan tot de salarissen die voor vergelijkbare functies bij de Overheid worden betaald. Behr stelt MAAR ALS JE KIJKT NAAR HET WTC. JE KAN ER KRITIEK OP HEBBEN, MAAR HET GEBOUW STAAT ER EN HET DRAAIT. DAT GELDT OOK VOOR DE LUCHTHAVEN. JE KAN KRITIEK HEBBEN OP HET GEBOUW, MAAR WIJ ALS GEMEENSCHAP HOEVEN ER NIET IEDER JAAR AAN MEE TE BETALEN.” Is dit wel juist ? Neem maar de luchthaven, daar moet om deze een echte luchthaven te laten zijn, op korte termijn 35 miljoen NAF in worden gestoken, waarvan 25 miljoen voor rekening van de Overheid ( lees de gemeenschap ) zal moeten komen. Omtrent het hoe de gemeenschap zélf en niet alleen de investeeerders verenigd in de CAH, van deze injectie van NAF 35 .000.000 .00 wijzer zullen worden, heb ik tot nu niets mogen vernemen.
Het WTC gebouw is voor een prikkie verpatst aan een figuur die gepoogd heeft een Overheids nv ( Aqualectra nv) voor een paar miljoen op te lichten.
Onze haven wordt geëxploiteerd door havenbaronnen die de Overheid in een wurggreep houden en het is de vraag of deze wurggreep wel ooit losser zal worden. Feit is dat voor de noodzakelijke aanschaf van nieuwe kranen, waarmee deze havenbaronnen straks nog meer kunnen verdienen de Overheid ( lees de gemeenschap) diep, zeer diep, in de geldbuidel zal moeten tasten. Terwijl de oude kranen regelmatig defect zijn en we de kans lopen door de nieuwe containerhaven van Aruba voorbij gestreefd te worden, leunen de havenbaronnen achterover en hebben zij de Overheid gedwongen de kastanjes uit het vuur te halen. Kastanjes die eenmaal op “haptemperatuur” , door die havenbaronnen zullen worden opgepeuzeld.
Bij dit alles geldt dat de politieke bemoeienis van de Overheid in de zg Overheids NV’s er niet minder op is geworden.
Ik zou graag willen weten welk ECHTE voordeel de gemeenschap aan deze privariseringen heeft gehad of alsnog zal krijgen en ben daarom ten zeerste benieuwd naar het rapport van de Nederlandse professor die naar verluidt al jaren bezig zou zijn met een studie om hieromtrent meer duidelijkheid te verschaffen.
De privatisering van overheidsbedrijven wordt veelal gedaan om de politieke invloed op het bedrijfsgebeuren uit te sluiten. Er is een aandeelhouder (veelal de Staat) , commissarissen en directeuren. De aandeelhouder is gerechtigd in een deel van de winst en kan via de commissarissen invloed uitoefenen op het beleid van de directeur. Maar bijvoorbeeld Schotte ging als aandeelhouder bij Aqualectra, zaken regelen buiten directie en commissarissen om. En ook bij Boo en RdC traden commissarissen op als directeuren. Verder werden directies onder druk gezet vanuit politieke partijen. Op deze manier is privatisering een spaarpot voor degene met de grootste bek. Met pastechis voor alle vrienden.
Een Nederlandse professor is al jaren bezig deze gordiaanse knoop in de politieke augiasstal te ontwarren. Met gevaar voor eigen leven.