32 C
Willemstad
• zondag 26 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Pleidooi voor nieuwe opzet Dag van de Arbeid

HomeMediaAmigoe | Pleidooi voor nieuwe opzet Dag van de Arbeid
Pleidooi voor nieuwe opzet Dag van de Arbeid
Pleidooi voor nieuwe opzet Dag van de Arbeid

WILLEMSTAD — Minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, PS) hield gisteren een pleidooi om de herdenking van de Dag van de Arbeid volgend jaar gezamenlijk te laten organiseren door werknemers-, maar ook werkgeversorganisaties.

Roland ‘Nacho’ Ignacio, secretaris-generaal van vakbondcentrale CGTC, gaf aan dat het vakbondswezen graag bereid is om aan dit verzoek gevolg te geven.

De minister kwam met haar verzoek tijdens haar toespraak in de Sta. Anabasiliek na de mis ter herdenking van de Dag van de Arbeid. In haar toespraak brak de minister een lans voor de herdenking van de Dag van de Arbeid, die volgens haar in de afgelopen jaren steeds kleiner aan het worden is en ook steeds minder mensen trekt. Zij hield een pleidooi voor meer samenwerking tussen werkgevers en werknemers op het eiland. Een confrontatie tussen beide sociale partners is niet in beider voordeel, gaf Larmonie-Cecilia aan.

Volgens de minister zitten beide sociale partners in dezelfde boot en dienen zij samen te roeien in het belang van beide partijen, maar ook van het eiland. in dit verband stelde zij voor dat de werkgevers- en werknemersorganisaties de handen ineenslaan om vanaf volgend jaar gezamenlijk de Dag van de Arbeid te herdenken. Door samen te werken geven beide partners het goede voorbeeld, aldus de minister, die verder verklaarde bereid te zijn om als bemiddelaar op te treden om een gezamenlijke herdenking mogelijk te maken.


Applau
s

De minister oogstte applaus toen zij zich in haar toespraak kritisch uitsprak over het fenomeen van ‘yellow unions’, nepvakbonden die door werkgevers in het leven worden geroepen om echte vakbonden buiten de deur te houden. Zij stelde dat dit onacceptabel was en dit ‘een belediging te vinden voor zowel werkgevers als werknemers’. Het thema is op dit moment zeer actueel in verband met de oprichting van de Hotel Independent Workers Association (Hiwa), een vakbond voor het personeel van Sunscape Curaçao Resort. De vakbond werd opgericht en kwam een cao overeen met de leiding van het hotel, net op het moment dat Horecavakbond Horecaf voorbereidingen aan het treffen was voor een referendum bij het resort. Het Bureau Landsbemiddelaar buigt zich op dit moment over deze zaak.

Edmond ‘Chika’ Franciska sprak de aanwezigen toe in zijn hoedanigheid als voorzitter van vakbondcentrale SSK. Hij schetste voor de aanwezigen een somber beeld van de situatie op het eiland op dit moment. Corruptie, criminaliteit, werkloosheid, vooral onder jongeren. Hij had het ook over het gebrek aan eenheid en solidariteit onder de vakbonden zelf en liet de waarschuwing uitgaan dat de vakbonden niet misbruikt dienen te worden door de politiek of door corruptie en dat voorkomen moet worden dat bonden tegen elkaar opgehitst worden. Het vakbondswezen werd door hem als de heilige pilaar omschreven die voor de belangen van haar leden dient op te komen in de maatschappij. Dit vereist integere leiders, prentte hij de aanwezigen in.

Tijdens zijn toespraak had Franciska het ook over een gemiste kans. Hij verwees hierbij naar het feit dat in de afgelopen periode de benzineprijzen waren verlaagd en constateerde dat er niets met het gespaarde geld is gebeurd. Het is niet gebruikt om een fonds op te starten om de sociale problemen op het eiland op te lossen. Een gemiste kans dus. Maar volgens de SSK-voorzitter zijn er op dit moment tal van zaken die prioriteit hebben. Hij noemde onder meer betere salarissen voor winkelpersoneel, beter onderwijs en openbaar vervoer, meer veiligheid en aandacht voor ouderen in de maatschappij.

Roland ‘Nacho’ Ignacio (CGTC) had geen boodschap aan de kritiek dat steeds minder mensen op de 1 mei-herdenking afkomen. Een verwijt dat volgens hem veelvuldig in de media aan bod komt. Ignacio daagde de lokale pers uit om actief aan de jaarlijkse herdenking mee te doen. Verder stelde hij zich meer bezig te willen houden met de groep die zich jaren inzette voor het behoud van de herdenking van de Dag van de Arbeid. Hij verklaarde echter er geen probleem mee te hebben als volgend jaar ook werkgeversorganisaties aan de herdenking meedoen.

In zijn toespraak had Ignacio het vooral over de noodzaak van een uitgebalanceerde ontwikkeling van het eiland. Zo gaf hij aan dat er over zaken als meer productiviteit gesproken kan worden, maar dat dit op een gebalanceerde, sociale manier dient plaats te vinden. Hij wees erop dat iedereen in de maatschappij een eigen verantwoordelijkheid dient te dragen, zowel vakbonden als werkgevers, maar ook de overheid, aldus Ignacio.


Volgend jaa
r

Het was dit jaar de 59e herdenking van de Dag van de Arbeid op Curaçao, zei ceremoniemeester en Abvo-bestuurslid Adrie Williams tegen de aanwezigen in de Sta. Anabasiliek gisteren. Hij kondigde aan dat er volgend jaar een speciale herdenking gehouden zal worden.

Vele hoogwaardigheidsbekleders namen deel aan de viering van de dag van de arbeid gisteren waaronder gouverneur Lucille George-Wout en premier Ivar Asjes
De traditionele ‘mars; vanaf de Sta Ana Basiliek naar het pleintje Felix Chacuto
Minister Larmonie-Cecilia legt een krans bij de buste van vakbondsleider van het eerste uur Felix Chacuto

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Ab en wat denk jij van dat manneke op de eerste eerste heiligebank ene Herman G, Herman heeft meer te vertellen op Curacrim als zijn vrouw en het daar naast ingemetselde speenvarken die door moet gaan als premier .

  2. Al deze losers op de eerste 5 rij ën krijgen een gratis reisje op het narenschip en vertrekt uit het Curacrim leeg gestolen land naar het land van niemands dal. Waar ik ovj ben

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties