28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Planning voor handhaving met bulldozer ongewijzigd’

HomeMediaAmigoe | ‘Planning voor handhaving met bulldozer ongewijzigd’
‘Planning voor handhaving met bulldozer ongewijzigd’
MAN-Statenlid Charles Cooper en oud-minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), pleitte voor een handhavende actie met inzet van een bulldozer op Klein Curaçao

WILLEMSTAD — De planning gaat ongewijzigd door om op Klein Curaçao met inzet van een bulldozer handhavend op te treden, aldus de VVRP-minister Earl Balborda (PNP) in een update vandaag.

“Dat Mermaid Boat Trips (MBT) met een huurovereenkomst schermt, neemt niet weg dat er sprake is van bouwwerken waar geen bouwvergunningen voor zijn verstrekt.”

MBT-woordvoerder Aalt Waterweg omschrijft de uitspraak van de minister als ‘typisch’ en vervolgt:

“Dan zal de rechter maar moeten beslissen of er gebulldozerd mag worden.”

Waterweg verwijst naar een huurovereenkomst, gedateerd op 27 september 2002, van de uitvoeringsorganisatie Domeinbeheer, waarin de huur door Mermaid Boat Trips van een terrein met een afmeting van 625 vierkante meter omschreven staat.

“Ik heb heel erg lang m’n mond gehouden maar nu wij zodanig in een hoek worden gedrukt, moet er iets gezegd worden om openheid te geven. In de huurovereenkomst staat aangegeven dat grond in huur wordt uitgegeven met opstal. De huidige eigenaar nam het bedrijf in 2002 over en toen waren de bestaande bouwwerken op het terrein al aanwezig”,

aldus Waterweg. Zoals door de Amigoe uitvoerig belicht, heeft Mermaid-eigenaar Cor Mons op 11 oktober 2013 in eerste instantie de aanvang van de bouw van een uitkijktoren ontkend en nadat deze krant de foto’s aangeleverd kreeg van een reeds in aanbouw zijnde uitkijkpost, gesteld dat hij ‘alvast met de bouw was gestart en dat daar gesprekken over gaande waren met de desbetreffende instanties’.

Waterweg laat weten dat de bouwvergunningaanvraag op 27 oktober 2013 is ingediend. Op de constatering dat de aanvraag na de aanvang van de bouw heeft plaatsgevonden, reageert de Mermaid-woordvoerder als volgt:

“Laten we nou eerlijk zijn, zo zijn er nog zo’n 300 à 400 man op het eiland.”

Waterweg stelt verder een plaatsing van een in deze krant te overwegen, waarin het bedrijf ‘voor de duidelijkheid alles uiteen zal zetten’.

MAN-Statenlid Charles Cooper en oud-minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), die onlangs ook heeft gepleit voor een handhavende actie met inzet van een bulldozer op Klein Curaçao, reageert als volgt:

“Wat voor mij de druppel was en wat ik als toppunt ervaar, is dat de bevolking op bepaalde plaatsen wordt geweerd terwijl Klein Curaçao een natuurlijke hulpbron van het Land is en dus voor iedereen toegankelijk moet zijn. Het contract waar de Mermaid naar refereert, daarvan weet men drommels goed dat dit verlopen is.”

Volgens Cooper blijkt uit zijn navraag dat het contract slechts een duur ‘van 4 tot 5 jaar had’.

“Volgens mijn bronnen is dit dus niet verlengd. Het is opvallend dat voor deze huurovereenkomst in het jaar 2012 en 2013 niets aan Domeinbeheer is betaald, en in 2014 ineens wel, toen de gehele kwestie wederom onder de aandacht kwam. Men hoopt denk ik door deze betaling, waarschijnlijk weer rechten te kunnen ontlenen. Verder weet ik met zekerheid, dit is uit metingen gebleken, dat men zich ook meer dan 625 vierkante meter heeft toegeëigend.”

Het Statenlid stelt dat er onder meerder collega-parlementariërs die deel uitmaken van de commissie-Infrastructuur, animo is om het eilandje te bezoeken. “Daar is vooralsnog geen duidelijkheid over aangezien de commissie volgende week bijeenkomt. Mijn verzoek zal dan ook zijn om een bezoek door parlementariërs uit de commissie, op de agenda te plaatsen.”

Ingewijden lichten toe dat het eilandje binnen het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) de bestemming ‘open land’ heeft. In de wetgeving staat een ‘open landgebied’ als volgt omschreven:

“De gronden, welke op de bestemmingskaart als zodanig zijn aangegeven, zijn bestemd voor reservering voor mogelijke ontwikkelingen in de toekomst. Deze gronden dienen in principe niet meer te worden bebouwd en ook andersoortige ontwikkeling van deze gebieden wordt op dit moment niet wenselijk geacht.”

Met het oog op de bestemming, wordt dan ook de toelichting gegeven dat ondanks een huurovereenkomst, deze overheidsgrond ‘te allen tijde toegankelijk dient te blijven voor bezoekers’. Zoals bekend heeft Mermaid een omheining geplaatst en zijn er bezoekers geweerd met de uitleg dat het privéterrein betreft.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. Een beetje meer respect voor mijn land zeg.De bulldozer moet gewoon de boel weer in de oude stand terug brengen 1 uitkijktoren en de rest op kosten van de mermaid met de grond gelijk maken.

  Landje pik grof schandaal weg ermee.

 2. De vetcellen van Cooper zijn in zijn hersenen geslagen.
  We moeten van toerisme leven en we moeten het de toerist zo leuk mogelijk maken.
  want dan komen ze een keer terug of doen aanbevelingen aan anderen.
  kortom de dombo”s van de regering zijn weer eens bezig iets aan te pakken wat makkelijk is.
  De luchtvervuiling en andere grote vervuilingen, daar komen ze niet aan.
  valt niets aan te verdienen.
  gewoon wat houten bebouwingen met een paar pallapa”s op een onbewoond eiland, daar gaan we wat aan doen.
  Helden..of..Dombo”s….??

 3. Eerst wist Cooper als oud-minister niets van een contract, nou weet hij opeens dat het 4-5 jaar betrof. Juridies maakt het niets uit, de rechter zal beslissen dat het contract stilzwijgend is verlengd zolang de Mermaid betaalt en de overheid dat accepteert.

  Waarom een bulldozer? Kan Cooper niet zelf rollend over het strand gaan, dat heeft hetzelfde effect.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties