29 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Werknemers Aqualectra staken na vergadering met SEU

HomeMediaAmigoe | Werknemers Aqualectra staken na vergadering met SEU

Directie legt dieselcentrale plat

Werknemers Aqualectra staken na vergadering met SEU
Werknemers Aqualectra staken na vergadering met SEU

WILLEMSTAD — Een groep werknemers van nutsbedrijf Aqualectra heeft vanochtend besloten in actie te gaan en te blijven totdat de directie van het bedrijf voldoet aan vier eisen van de vakbond SEU.

Door de actie viel de elektriciteit vanochtend rond 10 uur in verschillende wijken op het eiland uit, doordat de nieuwe dieselcentrale stil moest worden gelegd.

De vakbond SEU, die het stafpersoneel van zowel Aqualectra Production als Aqualectra Distribution vertegenwoordigt, had gisteren een spoedvergadering onder werktijd bijeengeroepen voor vanochtend half acht voor alle werknemers van het nutsbedrijf, dus niet alleen de SEU-leden.

Een redelijk grote groep gaf hieraan gehoor en kwam vanochtend bijeen in het Aqualectra-kantoor aan de Nieuwe Haven. Volgens het SEU-bestuur is het moment aangebroken dat de werknemers op de hoogte worden gesteld van de laatste ontwikkelingen en de manier waarop er wordt gemanipuleerd met informatie en cijfers om de werknemers in een slecht daglicht te stellen.

Na het overleg afgelopen dinsdag tussen de Aqualectra-directie, het SEU-bestuur en de Landsbemiddelaar is besloten dat de directie eerst de uitgangspunten zou aangeven voor verder overleg om tot een nieuwe cao te geraken. Die moesten gistermiddag overhandigd worden.

Maar de directie heeft om uitstel gevraagd tot vrijdag. Aqualectra-directeur Darick Jonis zegt dat SEU hiermee akkoord is gegaan. De directie zou wel proberen deze uitgangspunten vanmiddag al te overhandigen.

Tijdens de vergadering vanochtend is echter besloten dat de werknemers niet teruggaan naar het werk zolang de directie niet aan vier eisen van de SEU tegemoetkomt. De SEU-leden willen de garantie van de directie dat er in 2015 door- en nawerking is van de in 2013 opgezegde cao, zolang er geen nieuwe cao is.

Daarnaast willen de leden betrouwbare cijfers van de afgelopen jaren en afronding van 2014, zodat er ook over vorig jaar een beeld bestaat van de financiën van het bedrijf. Tevens eisen de SEU-leden een concreet voorstel van de directie voor een nieuwe cao, zoals dat ook ter sprake is gekomen tijdens de bijeenkomst bij de Landsbemiddelaar, aldus SEU-voorzitter Errold ‘Joy’ Bishop.

Bishop zegt dat SEU bereid is vandaag nog overleg te voeren met de directie bij de Landsbemiddelaar. “We wachten op een telefoontje van de Landsbemiddelaar. Zodra dat binnenkomt, gaan we vergaderen.”

Stroom

Jonis legt desgevraagd uit dat hij vanochtend noodgedwongen de nieuwe dieselcentrale aan de Dokweg moest platleggen. Door de actie van de werknemers waren er geen mensen beschikbaar om de centrale te draaien.

Inmiddels heeft de Aqualectra-directie wel een akkoord bereikt met de besturen van de twee andere vakbonden binnen Aqualectra, STK en STKo. Vanochtend zouden de directie en de besturen van deze twee vakbonden een principe-akkoord ondertekenen.

Vanavond leggen deze vakbonden dit akkoord voor aan hun leden. Gaan de leden hiermee akkoord, dan zal er op 22 januari bij de Landsbemiddelaar een protocol worden ondertekend wat de basis vormt voor verdere gesprekken om tot een nieuwe cao voor de duur van drie jaar (tot en met 2017) te komen.

Uitval

De stroomcentrale aan de Dokweg 2 is vanochtend uitgezet door medewerkers van Aqualectra zelf omdat de ploeg die hen moest aflossen niet kwam opdagen. Dit had tot gevolg dat de stroomtoevoer naar verschillende wijken werd afgesloten. Wijken als Sta. Maria en omgeving, Cas Chikitu, Veeris, Groot Kwartier en delen van Bándariba kwamen hierdoor zonder stroom te zitten. Aqualectra heeft middels een persbericht deze informatie naar buiten gebracht en meldde daarin ook niet te weten wanneer deze situatie zal zijn opgelost. Woordvoerder Sharo Bikker: “De ploeg die de medewerkers van de wachtdienst vanochtend had moeten aflossen kwam niet opdagen. De ploeg die er zat, kon niet langer blijven. Er waren te weinig mensen en het is onverantwoordelijk om dan de centrale te laten draaien. Dan is het protocol dat de installatie van deze centrale die 35 MW verwerken moet, stil wordt gelegd. En dat betekent dat er een tekort ontstaat en aldus wordt er overgegaan op een schakelsysteem, waarbij de schaarste wordt opgevangen door wijken tijdelijk niet te voorzien van stroom.” Aqualectra sluit overigens niet uit dat door deze omstandigheden de centrale van de Dokweg 1 ook stilgelegd zou kunnen worden.

De stroomcentrale aan de Dokweg 2 is vanochtend uitgezet door medewerkers van Aqualectra zelf omdat de ploeg die hen moest aflossen niet kwam opdagen. Dit had tot gevolg dat de stroomtoevoer naar verschillende wijken werd afgesloten. Wijken als Sta. Maria en omgeving, Cas Chikitu, Veeris, Groot Kwartier en delen van Bándariba kwamen hierdoor zonder stroom te zitten. Aqualectra heeft middels een persbericht deze informatie naar buiten gebracht en meldde daarin ook niet te weten wanneer deze situatie zal zijn opgelost.

Woordvoerder Sharo Bikker: “De ploeg die de medewerkers van de wachtdienst vanochtend had moeten aflossen kwam niet opdagen. De ploeg die er zat, kon niet langer blijven. Er waren te weinig mensen en het is onverantwoordelijk om dan de centrale te laten draaien. Dan is het protocol dat de installatie van deze centrale die 35 MW verwerken moet, stil wordt gelegd. En dat betekent dat er een tekort ontstaat en aldus wordt er overgegaan op een schakelsysteem, waarbij de schaarste wordt opgevangen door wijken tijdelijk niet te voorzien van stroom.” Aqualectra sluit overigens niet uit dat door deze omstandigheden de centrale van de Dokweg 1 ook stilgelegd zou kunnen worden.Stroomuitval

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Stakers proberen normaliter de de sympathie van de bevolking te winnen. Maar deze achterlijke i…t.n gaan de mensen die hun veel te hoge salaris betalen de dupe laten worden door de stroom uit te schakelen. Het wordt tijd dat er bij AL wordt ingegrepen de bezem er door heen de ziektekiemen eruit vegende rotte plekken uit de appel snijden. Laten wij als consument ook eens massaal van ons horen en als compesatie van het leed en schade 2 of 3 maanden de rekening niet betalen. Belachelijke nee een hele droevige actie, leeg de steen aan de kant en pak je verstand weer op en laat je niet gek maken door een paar raddraaiers.

  2. Kan de bevolking de schade die het uitschakelen veroorzaakt verhalen op de zeer goed betaalde medewerkers van Aqualectra?
    Hopelijk zijn hun eigen families het meest gedupeerd.
    Stel voor dat de waterlevering ook zo maar uitgeschakeld werd!
    Of wordt het tijd dat de monopoliepositie van dit bedrijf eens doorbroken wordt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties