Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Palm: Illegale nummerverkoop in handen van justitie leggen

Palm: Illegale nummerverkoop in handen van justitie leggen
Palm: Illegale nummerverkoop in handen van justitie leggen

WILLEMSTAD — Minister van Economische Ontwikkeling Stanley Palm (Pais) zal vandaag overleg plegen met de directeur van Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK) de stichting die de dagelijkse nummertrekking organiseert, en functionarissen van het Ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), Belasting Accountants Bureau (BAB) en Korps Politie Curaçao (KPC) over te nemen stappen tegen illegale verkoop van loten. Volgens de minister dienen de justitiële autoriteiten een strafrechtelijk onderzoek in te stellen.

Aan de hand van gevallen van illegale nummerverkoop bij minimarkets die functionarissen van MEO tegen het lijf zijn gelopen, werden er woensdag weer controles uitgevoerd in samenwerking met BAB en KPC. In totaal zijn achttien locaties bezocht. Wat daarbij opgevallen is, is dat de illegale verkoop niet meer in de minimarkets gebeurt maar door mensen die buiten zitten, zegt Palm.

Deze personen zijn echter in het bezit van illegale bonboeken. Het betreft zowel bonboeken met een vervalste stempel van FWNK erop, als bonboeken zonder stempel. “Dus het gaat niet alleen om illegale nummerverkoop. Het gaat veel verder. Het zijn gevallen van vervalsing waar ook een of meerdere drukkerijen op het eiland bij zijn betrokken. Tevens wordt er omzetbelasting ingehouden en niet afgedragen.”

- Advertentie -

Ook hebben alle personen die werden aangetroffen met vervalste bonboeken aangegeven dat deze aan één bepaalde vergunninghouder toebehoren. Maar Palm kan niet zeggen wie deze vergunninghouder is omdat nader onderzoek moet uitwijzen of de nummerverkopers de waarheid hebben gesproken of misschien wel hebben gelogen.

Daarom zegt Palm dat het verdere onderzoek door Justitie moet plaatsvinden. “Dit heeft niets meer te maken met mijn bevoegdheden als minister van Economie. Wat ik wil bereiken is continuïteit en het waarborgen van de arbeidsplaatsen in deze sector.”

Vandaag zal de minister dus samen met de directeur van FWNK, Javier Samson, en met functionarissen van MEO, BAB en KPC vergaderen om een besluit te nemen over de verder te nemen stappen in deze kwestie. Dat de illegale nummerverkoop de sector bedreigt, is bekend.

FWNK heeft al geruime tijd geleden aan de bel getrokken en wijst op een systematische teruggang in de totale verkoop van legale bonboeken en de afdracht van omzetbelasting. Dit bedreigt het voortbestaan van de stichting omdat ze, als deze trend zich doorzet, niet meer de eigen kosten kan betalen.

- Advertisement -

Palm ziet als oplossing een volledige automatisering van de sector. Dat houdt in dat alleen elektronisch geprinte bonnetjes legaal zijn. Dit op zich betekent niet dat de illegale verkoop van met de hand geschreven bonnetjes stopt.

“Daarnaast moeten we met manieren komen die het interessant maken om een legaal elektronisch bonnetje te kopen. Dat kan door het introduceren van meerdere opties om een geldprijs te winnen of door extra trekkingen. In ieder geval moet controle van de dagelijkse prijzen via met de hand geschreven bonnetjes onmogelijk worden gemaakt.”

 

Soab

Met betrekking tot het rapport van overheidsaccountant Soab waarbij op tal van onregelmatigheden is gestuit in het geven van opdrachten aan derden om werkzaamheden voor FWNK uit te voeren en ook in de besluiten van het bestuur om deze derde personen te betalen, zegt FWNK-directeur Javier Samson dat hij volgende week met het huidige besuur gaat spreken over de te nemen juridische stappen.

Palm zegt dat hij Samson instructies heeft gegeven om stappen te ondernemen. Het gaat volgens de minister om twee aspecten: het oude bestuur dat verkeerd heeft gehandeld door betalingen te verrichten voor werkzaamheden die niet zijn afgeleverd, en derden die gelden in ontvangst hebben genomen voor niet geleverde of niet geheel afgemaakte werkzaamheden.

Samson zegt informatie te hebben ingewilligd over de mogelijke te nemen stappen. Deze zijn een civiele rechtszaak tegen het oude bestuur en tegen derden die werden ingehuurd om het betaalde geld terug te krijgen en een klacht indienen bij het Openbaar Ministerie om onderzoek te doen naar malversaties.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

Antilliaans Dagblad | Gedeputeerde Zagers van Saba overhandigt voorstellen

The Bottom - Tijdens zijn recente bezoek aan Den Haag heeft gedeputeerde Bruce...

DolfijnFM | Inspectie vindt weer vieze toko vol ongedierte

Volgens de Inspectie was het er al maanden niet schoongemaakt. Bij navraag bleken ook de vergunningen niet in orde.

DolfijnFM | Geldschieters mogen hun klanten bij wanbetaling niet op Facebook zetten

Een geldschieter op het eiland mag informatie van wanbetalers niet op zijn facebook zetten en ook geen 30 procent rente rekenen.

LC | Woonkamer in Reduzum vol met hulpgoederen voor Limburg

De overstromingsramp in Limburg inspireert ook in Friesland tot hulpacties. Een daarvan is het idee van Corneila Winklaar uit Reduzum.

NTR | Curaçao gaat evenementenbranche begeleiden bij naleving coronamaatregelen

Op Curaçao geeft een crisisteam sinds kort informatie aan de evenementenbranche en de uitgaanswereld over de aangepaste coronamaatregelen.

PBC | Politie houdt rekening met achterstand ontheffingen

Mensen die nog geen ontheffing hebben kunnen vandaag en morgen toch hun werk doen zegt premier Rhuggenaath
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Amerika roept haar burgers op om niet meer naar Curaçao te vliegen

Amerika heeft Curaçao als zeer hoog risicogebied bestempeld en donkerrood gekleurd op de kaart, level 4, vanwege een toename van de besmettingen. Amerikanen wordt dringend geadviseerd om...

DolfijnFM | 16 augustus laatste dag om iemand voor te dragen voor lintje

Nog 12 dagen en dan moet de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding de deur uit. 16 augustus sluit de termijn. Lintjes worden doorgaans verleend aan mensen die...

DolfijnFM | Overheid verlaagt testleeftijd kinderen bij aankomst Curaçao

De Curaçaose overheid heeft de leeftijd waarop kinderen een negatief testbewijs moeten laten zien op Hato verlaagd. Die was 16 jaar, maar nu moet ieder kind van...

PBC | Minister van Financiën wil weten hoeveel directie SVB zichzelf toebedeeld

Persbureau Curacao Javier Silvania wil weten welk deel van de bijna 30 miljoen aan lonen en salarissen de SVB betaald aan de directie. De minister van Financieën reageert...

PBC | Veel bestuurders hebben hun autopapieren niet op orde

Persbureau Curacao De politie moet steeds vaker ingrijpen bij verkeersongelukken omdat een van de bestuurders zijn papieren niet op orde heeft. Bij controles blijkt dat veel chauffeurs hun gordel...

PBC | Bonaire verwacht volgend jaar forse groei van accommodaties en werkgelegenheid

Persbureau Curacao Bonaire heeft in 2022 ruim 700 extra kamers nodig om de toename van verblijfstoeristen op te kunnen vangen. Op dit moment kunnen er bijna 2200 toeristen...
- Advertentie -