26 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 09:32

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Pais gezakt naar 0 zetels

Door Jomaira van der Meulen

Leider PAIS stapt op | Jeu Olimpio
Leider PAIS stapt op | Jeu Olimpio

WILLEMSTAD — De leider van Partido pa Adelanto i Inovashon Soshal (Pais), Alex Rosaria, is net als de kandidaten en de ‘Paisanonan’, zeer teleurgesteld over de voorlopige resultaten van de verkiezingen. De partij is terug bij 0 zetels. Rosaria kon gisteren al aangeven dat dit misschien te maken heeft met de maatregelen die genomen móesten worden.

“Wij gaan een interne analyse doen.”

In 2012 zijn 15.395 stemmen behaald, samen met een restzetel goed voor 4 zetels. Dit jaar kreeg de partij slechts 3651 stemmen, wat toch meer is dan de in 2010 behaalde 2202 stemmen. Pais is dus uit de regering. Uit enkele enquêtes bleek eerder al dat Pais stemmen zou verliezen. De ‘Paisanonan’ waren gisteren wel zeer hoopvol.

- Advertentie -

De partijleider merkte op dat de Pais-stemmers, net als veel anderen, dit jaar hun keuze kennelijk geheim wilden houden, vanwege de ‘niet lekkere’ manier waarop politiek tegenwoordig wordt gevoerd.

“Er is sprake van represailles.”

Dat is ook de reden waarom weinig voertuigen versierd waren met vlaggen, weinig mensen met T-shirts van politieke partijen rondliepen, en dergelijke, aldus Rosaria.

De partijleider werd rond tien uur ‘s ochtends door een enthousiaste groep, waaronder enkele kandidaten van de lijst, vergezeld naar het stembureau Kolegio Martinus de Porres in zijn woonwijk Sta. Rosa. Het was voor de partij ook zeer belangrijk om tijdens deze verkiezingen een nette campagne te voeren.

“Er werd dus niet met modder gegooid, om meer aandacht te trekken, maar er werd hard en serieus gewerkt.”

Een officiële uitslag per stembureau moet nog uitwijzen waar de partij de meeste steun heeft behouden, of juist verloren. Een reden hiervoor zal uit een interne analyse van de partij moeten blijken, maar Rosaria kon alvast aangeven dat het misschien komt door de maatregelen die zijn genomen. Rosaria liet, al voor de resultaten bekend waren, weten dat de genomen maatregelen essentieel waren voor een betere toekomst voor Curaçao.

“Het is makkelijk voor een kapitein om een schip op rustige zee te varen. Het is een ander verhaal bij ruwe zee en dat is wat wij hebben meegemaakt. Wij hebben hard gewerkt, wij hebben geproduceerd en het volk gaat ons nu beoordelen.”

- Advertisement -

Ook nummer 3, Eugène Cleopa, ‘e gai di tur ora’ (de man die voor allen klaarstaat), was gisterochtend, net als Rosaria, hoopvol dat Pais ‘een goed cijfer’ zou krijgen van de bevolking.

“Als je niets heb uitgevoerd moet je bang zijn voor een slechte cijfer, maar als Statenlid heb ik veel gedaan.”

Velen vonden gisteren dat Cleopa een goede persoonlijke campagne heeft gevoerd. Hij is ‘de politicus die niet alleen tijdens politieke campagnes de wijken intrekt’. Dat vindt hij zelf ook. Cleopa is gisteren samen met een groep aanhangers gaan stemmen. Dat deed hij bij stembureau 30 in Buena Vista. De partij is uiteindelijk gezakt voor de proef.

Lijstduwer Nelson Navarro is tevreden met wat hij voor Curaçao heeft bereikt en hoopt dat de nieuwe regering verder zal bouwen op de fundering. Verder is hij bereid om de nieuwe regering waar nodig te helpen.

“Curaçao moet een land worden waar onze kinderen gelukkig kunnen opgroeien. Onze (klein) kinderen hebben nette mensen nodig als rolmodel.”

De eerste evaluatiefase startte vandaag, aldus partijvoorzitter en tevens nummer 2, Marcolino ‘Mike’ Franco. Een uitgebreide analyse kan pas plaatsvinden wanneer de definitieve resultaten bekend zijn en dus de spreadsheet met persoonlijke stemmen verspreid is. Franco heeft gisteren zelf kort de resultaten geanalyseerd en komt tot een voorlopige conclusie, dat MAN de grootste winnaar is, PS de grootste verliezer en ook Pais zelf, die met ruim 70 procent achteruit is gegaan.

“Het is te vroeg om de reden hiervoor te geven. Ik wil bijvoorbeeld eerst weten hoeveel persoonlijke stemmen Eugene Ruggenaath, één van de Pais-stichters, heeft gekregen voor de PAR en ook Omayra Leeflang (UKH).”

Volgens Franco is de bevolking zelf ook een grote verliezer, met ongeveer 7000 niet-stemmers. Het is best mogelijk dat Pais hierdoor stemmen heeft verloren, aldus Franco, maar hij wil liever de resultaten afwachten. Of Rosaria zich als leider zal terugtrekken zal later moeten blijken.

“Rosaria zal aan de hand van de resultaten zijn eigen conclusie moeten trekken”, zegt Franco. Rosaria was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Het publiek bleef gisteravond weg bij het hoofdkwartier in Sta. Maria (voorheen Moviebox). In tegenstelling tot de vorige verkiezingen, was er dit keer geen groot scherm buiten op de parkeerplaats. De resultaten werden door de meeste kandidaten gewoon binnen op de televisie gevolgd.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. Amen.

  PAIS had pech dat de mensen die op hun partij bij de vorige verzieking hadden gestemd niet dom zijn.
  Die konden best zien dat PAIS zeg Rosaria niets anders is dan gebskken lucht.

  De kiezers van MFK ? Wat voor mensen zijn het ? Wel vul het zelf maar in.

 2. Wanneer PAIS nog altijd niet snapt waarom de kiezers bij hen zijn weggerend dan is het maar goed ook dat ze zijn weggevaagd.
  Rosaria snapt niet dat hij PS tot de orde had moeten roepen t.a.v. het debacle Fraudelyne Wiels ?
  Wat valt daar niet aan te begrijpen ? 4 rapporten waarin overduidelijk wordt vastgesteld dat ze er een puinhoop van maakt, maar Rosaria houdt zijn mond !
  Tja, dan rekenen de kiezers snel met je af.

  2e punt ?
  Welke idioot gaat zich in godsnaam druk maken over een rookverbod op dit eiland, waar zo ongeveer de halve bevolking iedere dag en iedere nacht wordt vergiftigd door de uitstoot van de ISLA ? Maar de ISLA problematiek werd door PAIS niet eens benoemd, men deed alsof het niet bestond.
  En dat terwijl de ISLA voor de PAIS stemmers nu juist zo belangrijk was.

  3e punt ?
  PAIS zou integer bestuur brengen. PAIS zou ophouden met pastechi’s uitdelen, met geldverkwisting etc.
  En op wie worden de stemmers getracteerd ?
  Juist, op Stanley ‘snoepreis’ Palm. Hij was zelden op kantoor te vinden, reisde de hele wereld over, declareerde zich suf en als klap op de vuurpijl vloog hij even businessclass naar Japan om Balentien te feliciteren die, zo was al bekend, nog geen week later op het eiland zou zijn !!!
  Het geld wat Stanley er door jaste was genoeg geweest om vele gezinnen een bestaansminimum te geven en ja, dat was belangrijk voor de kiezers van PAIS. Zij ergerden zich rot aan Stanley ‘snoepreis’ Palm, maar Rosaria hield wederom zijn mond.

  4e Punt ?
  De criminalitet rees de pan uit, het kabinet had geen idee wat ze moesten doen, maar Navarro kwam met de statement ‘fasten your seat belts’. Het werd echter meer ‘loosen your seat belts’, want de enigen die last kregen van de controles waren de rechtgeaarde burgers. Om de haverklap controles op plekken waar vrijwel alleen toeristen en werkende burgers te vinden waren. Maar in de wijken waar de criminelen waren werd niet gecontroleerd. En vanwege het massale karakter van de controles was vaak ook binnen een minuut te horen waar je NIET moest rijden, waarmee de hele controle dus zinloos werd.
  Ergo, Navarro had geen flauw benul wat hij aan het doen was, dus ging hij maar window dressen en sterke praatjes ophangen.

  5e punt ?
  PAIS was zo trots op het wetsartikel dat bestuurders hoofdelijk aansprakelijk konden worden gesteld. Maar toen puntje bij paaltje kwam gaf men weer niet thuis. Rosaria hield wederom zijn mond. Zelfs toen er een heel rapport naar buiten kwam om wanbestuur onder Schotte hield Rosaria en de PAIS hun mond.
  En dat was niet waar de kiezers van PAIS op zaten te wachten.

  6e punt ?
  PAIS moest wel in zee met PS, maar kennelijk was Rosaria van mening dat hij dan ook maar al het gestuntel en geknoei van PS moest accepteren. Gedurende de gehele periode heeft hij niet een keer met zijn vuist op tafel geslagen en aangegeven dat genoeg genoeg was.
  En dat was nu juist wat de PAIS kiezers wel wilden.

  7e punt ?
  Toekomst raffinaderij.
  Het was bekend dat 2019 steeds dichterbij kwam. Het was ook al jaren bekend dat Venezuela failliet was. Derhalve had PAIS pro-actief moeten reageren en dit als voldongen feit moeten presenteren. Nu gingen ze zelfs akkoord met een fraudeuleus set upje van een multi disciplinair team, dat zichzelf wist te voorzien van hele mooie vergoedingen, maar die bleven weigeren te kijken naar een andere optie dan ‘doorgaan met de raffinaderij’. Daarmee pleegde PAIS kiezersbedrog en dat was niet waar de kiezers van PAIS op zaten te wachten.

  Bovenstaande zijn slechts enkele van de vele punten waarom de PAIS stemmers en masse zijn weggehold. Velen zijn dit jaar niet eens meer gaan stemmen omdat er simpelweg geen partij was om op te stemmen. Het is dus niet dat PAIS is afgestraft voor ongewenste beslissingen.

  PAIS is afgestraft omdat Rosaria over zich heen liet lopen, omdat PAIS weigerde de belangrijke zaken aan te pakken en omdat PAIS niet waarmaakte wat ze beloofden. Integriteit was niet belangrijk voor PAIS, geld in de achterzak duwen was daarentegen wel belangrijk (met name Palm).
  PAIS richtte zich op de kiezers voor wie principes wel belangrijk zijn. Alleen waren principes voor PAIS niet belangrijk. Dan is de conclusie gerechtvaardigd dat PAIS zich richtte op de verkeerde kiezers.
  En het resultaat is nu daar. PAIS is verdwenen.

  Wil PAIS terugkomen dan moet met maar eens over een aantal zaken goed gaan nadenken.
  Rosaria moet niet alleen terugtreden, hij moet gewoon uit de partij worden gezet. Ieder stembiljet waar zijn naam nog op zal prijken zal geen enkele stem meer gaan halen.
  Palm en diens vriendjes (met zelfde graaigedrag) eveneens uit PAIS gooien. Zijn gedrag is voor vrijwel alle ex-PAIS stemmers een hoofdreden waarom ze principieel weigerden om nog een keer op PAIS te stemmen.

  Wil PAIS ooit nog eens terugkomen dan moeten ze beseffen dat principes belangrijk zijn, doch dat vechten voor je principes nog veel belangrijker is.

 3. Wie stemt er op een partij met:
  -Een op kosten van de belastingbetaler rondreizende minister van Economische Ontwikkeling die niets presteert.
  -Een minister van Justitie die met zijn criminaliteitsbestrijding niet verder komt dan het uiten van wensen en lastig vallen van burgers met zinloze controles.
  – Een politiek leider die weigert kritisch zijn coalitiepartners te volgen en mogelijke corruptie (Curacaohuis) tolereerde; kwam dat misschien door het hoge cetabever gehalte op zijn zetel ????

 4. Tja, als Rosaria nog niet door heeft dat zijn laffe houding in de affaire
  Fraudelyne Wiels de oorzaak is van het feit dat Pais weggevaagd is…

  Hij is er genoeg voor gewaarschuwd.

  Het op de Pais lijst zetten van Stanley Snoepreis, door het volk uitgekotst vanwege zijn extravagante gereis op kosten van de staatskist, was ook een oerdomme zet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -