27 C
Willemstad
• zaterdag 27 november 2021 02:08

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Paho waarschuwt voor mazelen en rode hond

Paho waarschuwt voor mazelen en rode hond
Paho waarschuwt voor mazelen en rode hond

WILLEMSTAD — De Pan-American Health Organization (Paho) adviseert haar lidstaten om surveillance-activiteiten aan te scherpen en passende maatregelen te nemen om de inwoners te beschermen tegen mazelen en rode hond. Dit doet de gezondheidsorganisatie naar aanleiding van recente uitbraken in de Verenigde Staten, Canada en Brazilië.

Alle reizigers vanaf de leeftijd van zes maanden die naar een van deze landen willen afreizen, wordt aangeraden om zich twee weken van tevoren volledig te laten vaccineren tegen mazelen en rode hond. Bij voorkeur met de BMR-vaccinatie tegen mazelen, bof en rode hond.

“Wij raden alle reizigers aan om hun vaccinatiekaart te controleren op twee BMR-inentingen”, zegt Henriëtte Hooijkaas, jeugdarts belast met immunisatie van de jeugd bij Departementu Salú Hubenil (Jeugdgezondheidszorg). Sinds 2011 krijgen Curaçaose kinderen van twaalf maanden en vier jaar een BMR-vaccinatie aangeboden. “Op Curaçao is er sprake van een kudde-immuniteit. Dat houdt in dat de dekkingsgraad best hoog is. Zo’n 95 procent van de bevolking heeft minstens één BMR-vaccinatie gehad. Als hier bof, mazelen of rode hond uit zou breken, worden door de kudde-immuniteit de één of twee niet-gevaccineerde mensen automatisch beschermd”, legt Hooijkaas uit.

Indien een gezin met een kind van tussen de zes en twaalf maanden van plan is naar een met mazelen besmet gebied af te reizen, kan dit kind een extra BMR-vaccinatie krijgen. Hoewel het niet zeker is of dit aan zal slaan. Daarom wordt aangeraden het kind met twaalf maanden en vier jaar opnieuw te vaccineren.

- Advertentie -

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth geeft aan dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun vaccinaties en dat er op het vliegveld niet extra gecontroleerd zal worden. Wel wordt er momenteel gewerkt aan een persbericht, waarin Curaçaoënaars worden gewaarschuwd voor mazelen en rode hond in de regio en voorgelicht wat te doen als mensen verschijnselen krijgen.

Iemand die mazelen heeft, krijgt in het begin last van koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekjes op de huid. Het mazelenvirus kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, en in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking. In zeer zeldzame gevallen veroorzaakt mazelen een hersenontsteking die gemiddeld pas zeven jaar na de mazelen begint, en altijd fataal is. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu sterven in ontwikkelingslanden naar schatting zo’n 330 kinderen per dag aan mazelen.

Als een persoon geïnfecteerd blijkt te zijn met het mazelenvirus, wordt hem aangeraden om professionele gezondheidshulp te zoeken. Ook is het van belang dat de besmette patiënt zoveel mogelijk op zijn plaats blijft en contact met andere mensen tijdens de ziekte vermijdt. Mazelen is namelijk één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan.

Mazelen wordt overgedragen doordat het virus in druppeltjes vocht zit die patiënten uitademen, niezen of hoesten. Een patiënt is besmettelijk zodra de eerste symptomen beginnen. Mazelen kan voorkomen worden door vaccinatie. Als iemand is blootgesteld aan het mazelenvirus kan de ziekte in sommige gevallen voorkomen worden door het toedienen van antistoffen.

- Advertisement -

Volgens de Paho zijn er tussen 2003 en 2014 meer dan 5000 gevallen van mazelen geweest in de regio. Dit jaar zijn er al 147 gevallen geconstateerd, waarvan het merendeel (121 patiënten) in de Verenigde Staten. Een groot gedeelte van de Amerikaanse patiënten wordt gelinkt aan een uitbraak in een pretpark in Californië. Hoewel de bron nooit is geïdentificeerd, bestaat het vermoeden dat een geïnfecteerde buitenlandse reiziger het pretpark bezocht en op die manier het virus verspreidde. In Canada worden twee verschillende uitbraken onderzocht, waarvan één gerelateerd is aan het pretpark in Californië. Sinds dit jaar zijn er acht verdachte gevallen in de provincies Ontario en Quebec. In Brazilië zijn er tussen 2013 en 2015 971 mazelengevallen bevestigd. Het virus concentreert zich daar vooral in de staten Ceará en Pernambuco.

Ook in Europa komen nog regelmatig mazelenuitbraken voor. In Nederland was er sprake van een mazelenepidemie in 2013 en 2014 onder niet-gevaccineerde, orthodox-protestante schoolkinderen. Tijdens deze epidemie werden ruim 180 kinderen met mazelen in het ziekenhuis opgenomen en stierf één 17-jarige aan de ziekte.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Extra | Journaal 26 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thusday, November 25, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Extra | Journaal 24 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curaçaose drugskoerier op Malta aangehouden

Op Malta is een 44-jarige Curaçaose vrouw aangehouden voor drugssmokkel. Zo schrijft de Amigoe. De vrouw was via Brussel naar Malta gevlogen waar ze de drugs aan...

Democracy now! | Wednesday, November 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...
- Advertentie -