31 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

Extra | Journaal 3 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | ’Trump maandag aanwezig bij opening proces over aandikken vermogen’

NEW YORK - Voormalig president Donald Trump woont naar verwachting maandag de opening bij van het proces waarin moet worden bepaald wat de straf wordt voor de...

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Overlegronde gouverneur van start

HomeMediaAmigoe | Overlegronde gouverneur van start
 Overlegronde gouverneur van start
Overlegronde gouverneur van start

WILLEMSTAD — Gouverneur Lucille George-Wout is vanochtend begonnen met een serie overlegrondes met de verschillende kopstukken uit politiek Willemstad. Deze consultatieronde is nodig, omdat premier Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS) gisteren het ontslag van zijn kabinet indiende. Hij diende het ontslag in, nadat de onderhandelingen tussen PS en PAR over een op te stellen bereidwilligheidverklaring waren stukgelopen.

Whiteman had gisteren nog extra tijd van de gouverneur gekregen om te trachten steun van een Statenmeerderheid te verwerven. Maar het overleg tussen de coalitiepartijen gistermiddag leidde niet tot een akkoord. Aanleiding hiervoor was het feit dat de PS en PAR het niet eens konden worden over de verwoording van een bereidwilligheidverklaring.

De PS ging ervan uit dat in deze verklaring alleen moest staan dat de Statenleden van PS (5 zetels), Pais (3), PAR (2), PNP (1) en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran, goed voor 12 zetels in de 21 zetels tellende Staten, bereid waren om te overleggen over de vorming van een nieuw kabinet. Maar de PAR wilde in dit document een aantal specifieke actiepunten opnemen, zoals onder meer de vervanging van de huidige gevolmachtigde minister in Den Haag, Marvelyne Wiels (PS).

Coalitiepartij PS vond dat de PAR te veel eisen stelde en dat het niet gebruikelijk is om concrete actiepunten in een bereidwilligheidverklaring op te nemen, maar in een regeerakkoord. De PAR bleef op haar standpunt staan. De gele partij is van mening dat deze punten zwart op wit moesten worden vermeld om aan te geven dat zij als uitgangspunt zouden dienen voor het nog op te starten formatieproces.

PAR wil bovenal duidelijkheid. Ook stond de PAR erop dat alles conform de geldende procedures zou verlopen. Het kabinet moest zijn ontslag indienen zodat de overlegrondes officieel konden beginnen. Toen de partijen er niet uitkwamen besloot PS-onderhandelaar Jaime Cordoba op te stappen. Volgens hem had verder praten geen zin meer.

In een reactie vanochtend stelde PS-fractievoorzitter in de Staten Melvin ‘Mac’ Cijntje nieuwe verkiezingen als een reële optie te zien. PAR-Statenlid Armin Konket op zijn beurt benadrukte vanochtend dat de PAR altijd bereid is om de tafel te zitten voor de vorming van een nieuwe regering voor Curaçao. “Als partij wil je het volk dienen. Dat doe je door in de regering te zitten. Dus wij zijn altijd bereid om te praten over de vorming van een regering om het volk van Curaçao te kunnen dienen.”

Demissionair

Gouverneur Lucille George-Wout heeft het ontslagverzoek van het kabinet-Whiteman in beraad genomen. Zij heeft de ministers verzocht om ‘zich te blijven inzetten voor hetgeen in het belang van Curaçao noodzakelijk moet worden geacht en met haar te blijven samenwerken totdat op de ontslagaanvrage is beslist’.

In een persbericht dat gisteren door het Kabinet van de Gouverneur werd verstuurd, wordt aangegeven dat vandaag de consultaties van de gouverneur beginnen. In de ochtenduren kwamen de verschillende fractievoorzitters in het parlement aan bod. Terwijl het formele traject is opgestart, vinden er volgens bronnen achter de schermen gesprekken plaats tussen de verschillende politieke partijen in een poging het gisteren mislukte overleg nieuw leven in te blazen. Het gaat hierbij om ‘informele’ gesprekken die door betrokkenen niet ‘on the record’ kunnen worden bevestigd.

Bron: Amigoe
Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties