28 C
Willemstad
• dinsdag 5 december 2023

Extra | Journaal 4 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Antilles-Guyane patrol vessel seizes 3.5-ton cocaine haul

MARIGOT--Patrol vessel La Combattante from Marine Nationale seized 3.5 tons of cocaine from a fishing vessel southeast of Barbados on November 28. After confirming the location of the...

AntilliaansDagblad | Overheid belooft prijzen in de gaten te houden

Kralendijk - Directie Toezicht en Handhaving (T&H) van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) kondigt aan prijscontroles te gaan uitvoeren op het basismandje, bekend als Bon Kompra Plus. F16...

AntilliaansDagblad | Aruba eigen mededingingsautoriteit

Oranjestad - In een statig pand in de binnenstad van Oranjestad is de Aruba Fair Trade Authority (Afta) geopend. Aruba heeft daarmee een eigen mededingingsautoriteit. Bij de opening...

AntilliaansDagblad | Parkeerbeheer bijna rond

Parkeerbeheer in zicht | Minister VVRP: Onderhandeling nieuw contract in eindfase Willemstad - Het parkeerbeheer is bijna rond en de onderhandelingen zijn in de eindfase. Dat antwoordt de...

AntilliaansDagblad | ‘Hoofdpijn’ in de wijk Rio Canario

Naast illegale boomkap nu ook een snack begonnen Willemstad - De buurtbewoners van de Menegrandeweg in de wijk Rio Canario houden hoofdpijn vanwege de acties van Melly Bergland,...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Overheid kan Isla-probleem zelf niet aan, neemt ook geen hulp aan’

HomeMediaAmigoe | ‘Overheid kan Isla-probleem zelf niet aan, neemt ook geen hulp...
‘Overheid kan Isla-probleem zelf niet aan, neemt ook geen hulp aan’ | Foto Bea Moedt
‘Overheid kan Isla-probleem zelf niet aan, neemt ook geen hulp aan’ | Bea Moedt

WILLEMSTAD — “Het is evident dat de overheid de Isla-problematiek zelf helemaal niet aankan. Ook is het duidelijk dat de regering geen hulp, onlangs door Nederland aangeboden naar aanleiding van een motie, zal accepteren om tot een oplossing van de vervuilingproblematiek te komen.

Er wordt politiek bedreven via de rug van de mensen, de gezondheid van de vele bewoners onder de rook, wat een klap is in het gezicht is van deze mensen.”

Dat meldt de Stichting Humanitaire Zorg Curaçao (SHZC), die namens 24 bewoners onder de rook en mede-eiser, de stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc), beslagen ten laste van de Isla-raffinaderij heeft laten leggen aan de hand van een dwangsom van 75 miljoen gulden, wat door de Isla wordt aangevochten.

De reactie van de stichtingen komt naar aanleiding van het bezoek van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die onder meer een ontmoeting met premier Ben Whiteman (PS) zal hebben, om over de Isla-problematiek te praten.

De milieustichtingen: “De overheid neemt geen hulp aan, maar ondertussen schaart ze zich ‘vanwege zorgen over de brandstofvoorziening, die volgens staatsbedrijf Curoil zowel op Curaçao als Bonaire platgelegd zou worden’, achter PdVSA. De heer Plasterk kan dan toch ook niet uitsluitend stellen dat het een autonome kwestie betreft van Curaçao, aangezien men nu stelt dat ook Bonaire getroffen zou worden.

Men weet al jaren dat PdVSA na afloop van het contract kan besluiten om haar activiteiten hier te staken. Ook weet men al jaren wat de norm voor zwaveldioxide (SO2) is – een jaargemiddelde van 80 microgram per kubieke meter – die niet mag worden overschreden. Men heeft daarop niet adequaat gehandhaafd, gecontroleerd en geïnspecteerd, dit ondanks SEI-gelden die voor een versterking van de toenmalige Milieudienst waren bestemd.

Men weet dat conform het vonnis van januari 2010, het hof het nodig heeft geacht een hoge dwangsom van 75 miljoen gulden op te leggen om normoverschrijding tegen te gaan. Nu dat de Isla deze dwangsom verbeurt, worden de stichtingen er plotsklaps van beticht binnen een dag miljonair te willen worden.”

Zoals bekend zal de rechter aanstaande dinsdag om 14.00 uur uitspraak doen in het kort geding, aangespannen door Isla. De beslagen werden gelegd omdat SHZC, namens de bewoners en Smoc, meent dat er sprake is van normoverschrijding van het jaargemiddelde van 80 microgram per kubieke meter, op leefniveau benedenwinds van de raffinaderij bij Beth Chaim. “Deze norm wordt echt als maximum gezien, dit aangezien de WHO-richtlijn aangeeft dat boven de 20 microgram al schade aan de gezondheid wordt toegebracht. Hier worden zelfs pieken van 170 met gemeten! Dat brengt dus echt schade toe aan de gezondheid. Omdat het onrechtmatig handelen is wordt daar een dwangsom aan verbonden. Het is een teleurstelling voor ons dat de dwangsom als pressiemiddel niet heeft gewerkt, en nu toch betaald moet worden, wat voor de Isla geen verrassing is.”

“We hebben alles gedaan wat we kunnen en konden doen om ervoor te zorgen dat de gezondheid van mensen niet wordt aangetast. Dat is vooralsnog niet gelukt, hopelijk in de toekomst wel. We blijven hoop houden, aangezien Curaçao ook op de wereldklimaatconferentie in Parijs, eind deze maand, vertegenwoordigd zal zijn. Hierbij staat mondiale duurzaamheid op de agenda. En dan kan je ondertussen niet onbelemmerd doorgaan met de vervuiling die hier gemeten wordt en de enorme bijdrage van Curaçao aan de klimaatverandering.”

Bron: Amigoe

3 reacties

  1. Vaak heb ik gereageerd op de rafferanderij. Als het aan mij ligt sluit ik het of verplaats het. Er moet nu een onafhankelijke persoon komen om het tegendeel te bewijzen. Een ieder weet het. Vertel de bevolking de waarheid. Kies je hier voor geld of gezondheid? WAAR?

  2. Stel die 75 miljoen wordt toegekend en uitbetaald, wat gaan die stichtingen en bewoners met dat geld doen ? Want daar hoor ik dus niets over. Als bewoner zou ik het wel weten; meteen vertrekken en ergens anders een huis kopen. Maar de stichtingen ?
    En als ISLA nu gewoon doorgaat met vervuilen, wat dan ? Moet er dan weer een bedrag afgetikt worden ? ISLA heeft geld zat, die liggen niet wakker van zulke bedragen. Het uiteindelijke doel is dat de ISLA stopt met vervuilen, maar op deze manier gaat het gewoon door. Dus het ultimatum moet zijn: stoppen of sluiten. Die drive mis ik een beetje bij de stichtingen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties