31 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Bezuinigen op begroting Justitie kan niet’

HomeMediaAmigoe | ‘Bezuinigen op begroting Justitie kan niet’
‘Bezuinigen op begroting Justitie kan niet’
‘Bezuinigen op begroting Justitie kan niet’

WILLEMSTAD — Diverse Statenleden hebben vanochtend hun kritiek geuit op het feit dat er in de begroting voor het dienstjaar 2016 bezuinigd wordt met (bijna) 7 miljoen gulden, vergeleken met het dienstjaar 2015.

Zij halen de stijgende criminaliteit op het eiland aan en de voornemens om dit de kop in te drukken door middel van diverse te nemen maatregelen op het gebied van repressie en preventie. Dat deden zij tijdens de Centrale Commissie-vergadering over de ontwerplandsverordening tot vaststelling van de begroting voor 2016.

Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) was vandaag wegens een werkbezoek in het buitenland niet aanwezig en werd vertegenwoordigd door minister Etienne van der Horst (Pais).

Op de kapitaaldienst werd voor 2015, 18.874.100 gulden begroot en voor 2016 is dat 12.069.300 gulden, terwijl op de gewone dienst voor 2015, 231.174.435 gulden en voor 2016, 224.151.276 gulden is begroot.

Statenlid Marilyn Moses (Pais) wilde weten of er een fout is gemaakt door slechts 150.000 gulden voor het Centrale Meldpunt Kindermishandeling te begroten, aangezien eerder 300.000 gulden in de 2015-begroting werd opgenomen.

MFK-Statenlid Amerigo Thodé begrijpt dit helemaal niet. “Hoe is het dan mogelijk dat er gekort wordt op Justitie?” Hij haalde aan wat de minister van Justitie in de Memorie van Toelichting aangeeft, oftewel dat repressie en preventie hoge prioriteit genieten teneinde Curaçao veiliger te maken, aangezien de huidige situatie het gevoel van veiligheid aantast. Hij wees ook op de algemene beschouwing, waarin de criminaliteitscijfers middels een tabel aangeven dat zowel het aantal roofovervallen (685 in 2014) als autodiefstallen (423 in 2014) sterk is gestegen, vergeleken met voorgaande jaren.

Bovendien stonden diverse parlementariërs stil bij het recente schietincident, waarbij twee politieagenten zwaargewond zijn geraakt. Zo willen zij weten wat de sfeer is binnen het politiekorps, en of agenten over voldoende materiaal beschikken om te kunnen werken. De Statenleden zijn tevreden over de snelle oplossing van deze zaak, althans de spoedige aanhoudingen van de illegale Venezolaanse daders. In verband hiermee willen de Staten ook meer weten over de toelating en uitzetting van vreemdelingen.

Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran waarschuwt dat men de situatie in Venezuela niet moet onderschatten. Hij benadrukt dat dit het topje van de ijsberg is en vindt dat de overheid daarom zowel de veiligheidsdienst VDC als het politiekorps KPC moet versterken.

Verder werd gevraagd naar de situatie bij de gevangenis SDKK, het KPC, de brandweer in het algemeen en de post op Bándabou in het bijzonder, de politieschool, de kustwacht en de kosten voor de onderzoeken Magnus en Maximus.

Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco heeft het debat geschorst om Van der Horst de mogelijkheid te geven zich te beraden over de antwoorden op de gestelde vragen. Het resultaat hiervan was voor het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Een grap maken kan. Wat heeft de rechter mee te maken met de bezuinigen van de overheid? Het gaat hier om wie weg wordt bezuinigd. Eerst lezen wie en welke afdelingen daarvoor in aanmerking komen. Dan pas kunnen wij een reactie geven. Ook in Nederland heeft men bezuinigd. En toch een deel heeft teruggedraaid.

  2. Heb je ook nog andere voorbeelden van straffen die niet zijn uitgezeten ? Dat Brian Mariano plaatje is grijsgedraaid en kennen we nu wel.

  3. Als opgelegde straffen toch niet hoeven te worden uitgezeten (Brian Mariano) kan er natuurlijk best op Bon Futuro bezuinigd worden.

  4. Schijnheilige Thode, verdachte in een afluisterzaak, trotse vader van een drugsdealer en broer van een autoonderdelensmokkelaar, wil niet niet dat er op justitie bezuinigd wordt.

    Misschien omdat zijn enge ratvocatenvriendjes dan minder werk krijgen?

    Van de samenleving mag Irma Lips wegbezuinigd worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties