30 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Opnieuw ontslagzaak RdK wegens lekken informatie

HomeMediaAmigoe | Opnieuw ontslagzaak RdK wegens lekken informatie
whistleblower-klokkenluider
RdK medewerkster werd volgens haar opgedragen om creatief te boekhouden

WILLEMSTAD — Shenill Isidora, die jaren bij Refinería di Kòrsou (RdK) de taken vervulde van financieel controleur, werd vorig jaar door het bedrijf op non-actief gezet omdat ze bedrijfsgevoelige informatie op een privé-emailadres zou hebben verzameld en hebben gelekt naar de pers.

Vandaag diende het verzoek tot beëindiging van haar arbeidscontract. Isidora heeft een heel andere lezing. Haar werd opgedragen om creatief te boekhouden. Tevens zit de KPMG-medewerker die beklag deed over haar werkwijze, momenteel op haar werkplek.

Isidora heeft zich al geruime tijd geleden ziek gemeld door een verpeste werksfeer. Beide partijen waren het erover eens dat er geen vertrouwenbasis meer bestond om samen door te gaan. Isidora eiste een ontslagvergoeding van 300.000 gulden. RdK gaat hier niet mee akkoord. De rechter doet op 25 februari uitspraak. Opvallend is dat er vorige week eveneens een ontslagzaak diende van RdK, waarbij ook het lekken van informatie inzet was.

Volgens Isidora zelf is het allemaal begonnen toen ze bepaalde uitgaven van haar directeur – José van den Wall Arnemann – niet kon verantwoorden, waaronder uitgaven van Funmiles voor privé-doeleinden, en de directeur weigerde om haar vragen over deze uitgaven te beantwoorden. Vervolgens werd haar opgedragen om ‘originele posten te creëren’, aldus een e-mail van de directeur waaruit tijdens de zitting werd geciteerd.

Isidora weigerde dit, waarop ze niet langer bij bestuursvergaderingen aanwezig mocht zijn, wat daarvoor wel het geval was. Ook klaagde KPMG over de incomplete boekhouding die zij namens RdK aanleverde. Uit e-mailcorrespondentie bleek echter dat ze voor haar werk in de jaren daarvoor juist werd geprezen door de medewerker van het accountantsbureau die de jaarverslagen van RdK onder ogen kreeg.

Dezelfde KPMG-medewerker bekleedt nu de functie van financieel controleur bij RdK, sinds Isidora in januari vorig jaar door haar werkgever op non-actief werd gesteld. Volgens de RdK-advocaat is dit middels een reguliere wervings- en selectieprocedure gegaan, waaraan Isidora niet heeft deelgenomen, en is ‘hier niets mis mee’ aangezien Isidora niet de functie van financieel controleur bekleedde. Tijdens de zitting kwam naar voren dat Isidora niet officieel de functie van financieel controleur had, maar de taken van deze functie wel vervulde.

Formele redenen

De formele redenen voor het verzoek van RdK tot ontbinding van het arbeidscontract zijn een incident waarbij Shenill Isidora naar een collega zou hebben geschreeuwd, en dat ze bedrijfsgevoelige informatie op een privé-emailadres zou hebben verzameld en hebben gelekt naar de pers, waaronder Bala en Vigilante in 2014.

Deze laatste aantijging heeft RdK nooit kunnen staven, zoals RdK-directeur Jose van den Wall Arnemann in gesprek met vijf Statenleden van de Pueblo Soberano-fractie heeft bevestigd. In het gesprek met de PS-Statenleden Melvin ‘Mac’ Cijntje, Winifred Raveneau, Jaime Córdoba, Elmer Wilsoe en Sherwin Leonora gaf de RdK-directeur toe dat er geen bewijs was dat Isidora had gelekt naar de pers, maar werd de schorsing desondanks wel gehandhaafd. De verdediging van Isidora wilde de vijf Statenleden horen als getuigen, maar gezien de wens van beide partijen om uit elkaar te gaan zal het waarschijnlijk niet zo ver komen.

Isidora voerde de taken uit van financieel controleur bij de RdK, hoewel ze dit technisch gezien niet was. Volgens haar wilde RdK van haar af omdat haar broer voorzitter is van Fundashon Promové Derecho Humano Kòrsou (FPDHK), die fel ageert tegen de opslag van asbest op het terrein van RdK. De RdK-advocaat stelde tijdens de zitting dat dit nonsens is omdat de stichting pas in augustus vorig jaar is opgericht, zeven maanden na het non-actief van Isidora.

Voorts is er volgens Isidora een verband te leggen met de secretaris van de stichting, Eugene Angelica. Die zou de opdracht om asbest te ruimen zelf hebben gewild, maar heeft deze niet gekregen. Angelica heeft dit tegenover de Amigoe ontkend en gesteld dat de RvC hem heeft benaderd om het asbest te ruimen, wat hij heeft geweigerd.

De advocaat van Isidora stelde dat RdK van meet af aan op ramkoers heeft gelegen met haar cliënt, vanwege de banden van haar broer met FPDHK. “Op deze wijze wilde haar werkgever afrekenen met de stichting. Dat Isidora financieel bewijsmateriaal heeft verzameld is volgens haar niet meer dan logisch, omdat ze zich wilde verdedigen tegen mogelijke beschuldigingen van creatief boekhouden.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties