32 C
Willemstad
• donderdag 28 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Maximus-verdachte ‘Nini’ Fonseca houdt kaken stijf op elkaar

HomeMediaAmigoe | Maximus-verdachte ‘Nini’ Fonseca houdt kaken stijf op elkaar
Nini Fonseca
Mr. Vaders: ‘ geen enkele verklaring afgelegd over de moord op Helmin Wiels’

WILLEMSTAD — Maximus-verdachte Burney ‘Nini’ Fonseca, die gisteren voor zijn veiligheid naar Nederland is overgebracht, heeft geen enkele verklaring afgelegd over de moord op Helmin Wiels op 5 mei 2013 op het strand bij Marie Pampoen. Dat benadrukt zijn raadsvrouw Marije Vaders desgevraagd.

Zij weerspreekt hiermee wat ochtendkant Ultimo Noticia heeft gepubliceerd en betreurt het dat momenteel veel geruchten de ronde doen, die simpelweg niet waar zijn. Verder is ze niet te spreken over de manier waarop haar cliënt naar Nederland is overgebracht.

De Maximus-verdachte, die tot vier jaar cel werd veroordeeld voor witwaspraktijken en drugshandel, werd gistermiddag op een vliegtuig gezet naar Nederland nadat hij de mogelijkheid had gekregen om afscheid te nemen van zijn familieleden. Het is niet duidelijk hoe lang hij daar zal blijven. De risicoanalyses worden voortgezet, aldus het Openbaar Ministerie.

Het is echter best mogelijk dat de man zijn complete gevangenisstraf daar zal uitzitten. Elvis ‘Monster’ Kuwas, veroordeeld als schutter van Wiels, zit ook nog vast in Nederland, terwijl hij zijn straf eigenlijk conform de wet hier moet uitzitten. Maar zijn leven liep gevaar, waardoor hij naar Nederland werd overgebracht.

Risicoanalyse

Officier van justitie Guillano Schoop, belast met de woordvoering over het onderzoek Maximus naar het brein achter de moord op Helmin Wiels in mei 2013, treedt niet in details. Zo wil hij niet zeggen of Fonseca in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) opgesloten zal worden. Over de reden voor de overbrenging zegt hij: “De autoriteiten analyseren regelmatig het risico dat gedetineerden lopen en uit een recente risicoanalyse blijkt dat het leven van Fonseca gevaar loopt in de politiecellen in Barber.”

Schoop geeft ook aan dat de overbrenging te maken heeft met de moorden gepleegd in de laatste weken. Hij wilde niet bevestigen dat deze afrekeningen het resultaat zijn van de jarenlange bendeoorlog tussen No Limit Soldiers en Buena Vista City. Dat is wel de conclusie die getrokken kan worden.

Ongelooflijk

Vaders is hoe dan ook ontevreden over de manier waarop alles werd geregeld. Fonseca werd slechts enkele uren van tevoren ingelicht, daarna werden de raadsvrouw en de familieleden op de hoogte gesteld van zijn vertrek.

In andere zaken werd Vaders altijd ongeveer twee weken van tevoren geïnformeerd over de plannen om een cliënt voor zijn eigen veiligheid naar Nederland over te brengen. In dit geval gebeurde dat slechts enkele uren daarvoor. De familieleden zijn kapot, aldus de raadsvrouw.

Deze manier van optreden heeft ook in het nadeel van de verdediging gewerkt. Zo kon de raadsvrouw geen kort geding aanspannen tegen de overbrenging van Fonseca, iets waar hij recht op heeft. Ze heeft ook nog geen contact gehad met hem.

Dit allemaal terwijl ze eerder tegen de veroordeling van Fonseca in hoger beroep ging. Opmerkelijk is dat het OM daar niet eens van op de hoogte was.

DNA

De raadsvrouw zegt dat ze een boek kan schrijven over onacceptabele handelingen van zowel het OM als van het Gerecht. Het Gerecht heeft op verzoek van het OM besloten dat Fonseca bovendien DNA-materiaal moet afstaan voor nader onderzoek naar de moord in 2013 op Raúl ‘Bolle’ Martinez, die bestuurder was van één van de bij de moord op Wiels gebruikte vluchtauto’s. Het lichaam van de man werd verminkt bij de vlakte van San Pedro gevonden. Nu blijkt dat het OM het DNA van Fonseca wil laten vergelijken met sporen die in deze zaak zijn gevonden. De vordering voor afname van het OM werd afgelopen maandag behandeld. Vaders haalde toen aan dat dit slechts in geval van eigen bescherming mogelijk is, aangezien Fonseca helemaal niet betrokken was bij de moord op Martinez. Hij was geen verdachte.

Het Gerecht besloot direct dat de afname mocht plaatsvinden. Vaders is in beroep gegaan tegen deze beslissing. Een datum voor de behandeling is nog niet geprikt.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. @Sander: natuurlijk heeft de grootste crimineel recht op een goede verdediging. We leven hier toch niet in e.o.a. apenland. Of toch?

 2. mevrouw Vaders blijkt weer eens niet te deugen.
  criminelen verdienen geen goede verdediging.
  hij is zijn levenlang al schuldig aan maffia praktijken.
  voor moord deinst dit figuur ook niet terug.
  als er maar betaald wordt.
  de familie van deze persoon, mag blj zijn dat hij naar NL kan.
  beter gevangenis gebeuren en veiliger voor hem.
  van mij zou hij hier opgesloten moeten worden.
  hij si vast ook lid van de Maffia partij MFK…

 3. Een paar dagen EBI zullen hem goed doen, wellicht wil hij dan wel graag babbelen, met de voorwaarden over geplaatst te worden naar een ander gevang, maakt niet uit waar, als het maar geen EBI is, vraag maar aan Laurens, die was er binnen twee dagen klaar mee “zelf moord”.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties