28 C
Willemstad
• zondag 10 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Operaties uitgesteld door slecht werkende airco

HomeMediaAmigoe | Operaties uitgesteld door slecht werkende airco
Operaties uitgesteld door slecht werkende airco
Operaties uitgesteld door slecht werkende airco

WILLEMSTAD — Van tal van patiënten moesten deze week vaak lang van tevoren geplande operaties uitgesteld worden omdat de operatiekamers (OK’s) in het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) kampen met wisselende temperaturen.

Dat komt omdat het centrale airconditioningsysteem niet goed functioneert. De OK’s zijn of te koud (16 graden) of te warm (20 graden) en dat komt de operatie, de patiënt en de arts niet ten goede.

Het is een probleem dat periodiek terugkeert en veel ongerief veroorzaakt voor de patiënten, erkent waarnemend medisch directeur Franke Scheper. De spoedeisende operaties vinden wel plaats in de twee OK’s die wel op de juiste temperatuur zijn (18-19 graden). De directie van het ziekenhuis verwacht vrijdag een technisch rapport met daarin een structurele oplossing, zegt Scheper.

Hoe lang dat gaat duren en hoeveel dat gaat kosten, is nog niet bekend. Scheper zegt dat de directie er bovenop zit en weet dat uitstel van de operaties heel vervelend is voor patiënten. “Wij gaan ons uiterste best doen de patiënten opnieuw te plaatsen.”

Zoals gezegd zijn de wisselende temperaturen in de OK’s een terugkerend probleem. Vaak kon het opgelost worden met het bijstellen van de temperatuur, maar dat is begin deze week niet gelukt. Scheper wijst erop dat spoedgevallen wel geopereerd worden. “En dat percentage is hoog op het eiland. Schotwonden of heftige verkeersongelukken maken meer dan de helft uit van alle spoedoperaties.”

Maar de ‘gewone’ patiënt, die zich al maanden loopt te verbijten, heeft daar weinig aan. “Om zes uur ‘s morgens zat ik nuchter en al in het Sehos. Om kwart voor zeven op dagopname en de pre-operatiebehandeling. Om tien uur stond de operatie gepland. Maar om kwart voor tien werden alle dagoperaties van verschillende disciplines naar huis gestuurd omdat de operatiekamers niet gebruikt konden worden.”

Deze patiënt is al vanaf januari bezig met een afspraak bij de specialist, die pas in mei voor het eerst kon plaatsvinden. Een operatie was aanvankelijk begin deze maand gepland, maar op verzoek van de arts werd die ten behoeve van een urgentiegeval naar deze week verschoven. De nieuwe operatie zal waarschijnlijk pas eind dit jaar kunnen plaatsvinden.

Waar deze patiënt zich vooral boos om maakt is dat pas een kwartier van tevoren werd gemeld dat de OK’s te koud en te warm waren. “Wisten ze dat niet een dag van tevoren, toen ik moest bellen of de operatie door zou gaan. Naar schatting zijn gisteren zo’n tien tot twaalf patiënten van de dagopname gedupeerd.”

In mei 2013 werd nog gemeld dat het OK-complex van het Sehos de laatste audit van de afdeling infectiepreventie goed had doorstaan. Wel werden een aantal verbeterpunten gesignaleerd. Zoals het feit dat de operatiekamers niet voorzien waren van een gevalideerd luchtbehandelingsysteem. De OK’s zijn voorzien van een airco splitunit-systeem waarbij er geen luchtverversing plaatsvindt. Het afzuigsysteem op de kamers bleek ook niet te werken.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Een oplossing alle gewone patienten naar Caracas of Bogota dit is maar een nood hospitaal waar ook nog eens grote medice missers plaats vinden en waar de excuus brief van de medicus als moster na de maaltijd komt en mee in de kist kan. Het nieuwe hospitaal doet daar ook niets aan af, het staat en valt met de zo genaamde specialisten, helaas is een auto monteur z’n klant kwijt maar deze die de menselijke motor aan het draaien moet houden gaat flirefluitend verder.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties