31 C
Willemstad
• maandag 22 juli 2024

Extra | Journaal 19 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, July 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, July 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, July 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Onze droge grond biedt talrijke voedselmogelijkheden

HomeLandenArubaAmigoe | Onze droge grond biedt talrijke voedselmogelijkheden

Door Bobby Spier

Alle TEDx-sprekers op het podium tijdens de afsluiting van de conferentie.
Alle TEDx-sprekers op het podium tijdens de afsluiting van de conferentie.

ORANJESTAD — Het wordt hoog tijd dat Aruba beseft dat de droge grond die zij herbergt, alles behalve onvruchtbaar is. Dat stelt botanisch onderzoeker Joseph Simcox. Uit zijn onderzoek blijkt dat duizenden vergeten groente- en fruitsoorten kunnen wortelen in niets meer dan woestijngrond. Spreker Simcox was gisterenavond de hekkensluiter van de eerste officiële Carbische TEDx-conferentie in Cas dit Cultura: TEDxAruba Island of Sustainable Solutions.

TEDx-spreker Simcox heeft met zijn gespeelde Russische accent binnen no-time de lachers op zijn hand. Toch brengt hij een serieus verhaal. “Aruba is slachtoffer van moderniteit. Het is schrikbarend hoe jullie met eten omgaan.” Hij doelt op het feit dat ons eiland voor meer dan negentig procent afhankelijk is van voedselimport. Om die reden weten we volgens hem niet wat we werkelijk consumeren. “Alles kan aan jullie worden wijsgemaakt. Jullie geloven en vertrouwen op jullie geïmporteerde voedsel, zelfs als het genetisch gemodificeerd is”, stelt hij. “En daarnaast, hoeveel voedselzekerheid heb je als je iedere week vertrouwt op een boot die je eten brengt? Wat als hij nou niet komt? Hoeveel mensen van jullie kunnen er een dag in Arikok overleven? Wie weet wat je dan wel en niet kunt eten?”

Simcox reist de hele wereld over om voedsel en plantaardige grondstoffen te identificeren. Daarbij richt hij zich op gewassen die onbenut blijven. De basis voor zijn werk is om het gebruik en het verbouwen van vergeten groenten en fruit te promoten, waardoor er een mate van duurzame voedselzekerheid in de maatschappij kan worden gecreëerd. Hij laat een aantal foto’s zien van vreemd-uitziend voedsel dat hij ontdekte in de woestijn. “Al deze groenten en fruit heb ik gevonden en gegeten, behalve dat vreemde langwerpige ding daar links.” Hij wijst naar een cassave-achtige groente.

Elke maatschappij herbergt veel meer voedsel dan zij weten. En voor elke samenleving, heet of droog, heeft de natuur een oplossing. Je moet alleen bewust zijn van de duizenden groente- en fruitsoorten die we zijn vergeten en die wel in droge grond kunnen groeien.” Hij dringt aan dat Santa Rosa niet langer deze mogelijkheden negeert. “De tijd van rijst en bonen is voorbij.” Simcox heeft aangeboden Aruba te helpen bij deze zoektocht.

Ecocoin
Onderzoeker Simcox was gisteren slechts één van de twaalf sprekers die de avond vulde met sustainable solutions ofwel duurzame oplossingen voor Aruba of de rest van de wereld. Zo sprak Koert van Mensvoort over de invoering van een nieuw soort geld: de Ecocoin. Deze munt moet duurzaamheid winstgevend maken, legt hij uit. “Iedereen vindt het regenwoud belangrijk, maar daar verdient een boer geen geld mee. Hij gaat pas aan de natuur verdienen als hij het bijvoorbeeld platgooit”, legt Mensvoort uit. “Maar dat is zonde en niet duurzaam. Duurzaamheid moet daarom winstgevend worden. Ik denk na over de invoering van een nieuw soort geld, de Ecocoin, die uitbetaald wordt als je bijvoorbeeld extra bomen plant of als je als bedrijf duurzaam bezig bent.” Hij erkent dat er nog veel moeilijkheden, haken en ogen zitten aan zijn plan. Toch wil hij zijn idee met de wereld delen middels TEDx, waardoor de Ecocoin verder vorm kan krijgen.

E van Educatie
TEDxAruba had een iets andere vorm dan de standaard TEDx-confertentie. TED staat normaal voor Tecnology, Entertainment en Design. Bij TEDxAruba is de E van Entertainment vervangen door de E van Educatie. Universiteitsdirecteur Glenn Thodé sloot met zijn presentatie over de toekomst van het onderwijs naadloos op dit thema aan. Andere onderwerpen die aan bod kwamen waren: Geluk op het werk, uiteengezet door de Fransman Arnaud Collery, Raffy Kock sprak over duurzame architectuur, Jan ten Hove legde de term Mission Command uit, Edward Cheung gaf inzicht in het duurzame handelen van NASA, Venassa Benlolo vertelde over de mogelijkheden van livestreaming, Valerie Croes sprak over de kracht van tech-startups, Rachel Brathen toonde de mogelijkheden van sociale media en Roel van Rijswijk sprak over vertrouwen in een wereld waar iedereen eigenaar is. De Mistery X werd vervuld door de bekende trompetiste Maite Hontelé die ook zal optreden bij het Carribean Sea Jazz-festival. De eerste TEDx-conferentie trok vijfhonderd mensen en werd live uitgezonden in 13 andere steden, waaronder Miami, New York, Paramaribo, Port of Spain en Beunos Aires.

Bron: Amigoe

5 reacties

 1. Lekker utopisch allemaal….we zijn pas echt welvarend, als we ons de luxe kunnen permitteren mensen die niets doen uit te betalen en tegelijkertijd Haitianen, Colombianen etc. te betalen om het werk te doen !! :)

 2. Natuurlijk kan dat.

  Naast de duizenden vergeten groente- en fruitsoorten, zijn er ook honderden zoekgeraakte en vergeten kookboeken. Gewoon een kwestie van goed zoeken in de lege- mappen, pagina’s en websites van het internet. Er staan prachtige niet bestaande recepten beschreven.

  Er is wel één restrictie: alléén met gesubsidieerde computers kan op het internet gezocht worden. Privé betaalde computers hebben geen toegang. Zoekers met een vaste baan in de normale, NIET gesubsidieerde maatschappij wordt de toegang geweigerd.

  Subsidie slurpers en andere “ruif” eters krijgen de beste resultaten.?

 3. Vervolgens de vraag aan: Joseph Simcox

  Welke van de “duizenden vergeten groente- en fruitsoorten die kunnen wortelen in niets meer dan woestijngrond”. Zouden we kunnen gebruiken in Aruba?

  Antwoord van Joseph Simcox:
  dat zeg ik u toch… die zijn we vergeten!

 4. “Uit het onderzoek van Joseph Simcox, blijkt dat duizenden vergeten groente- en fruitsoorten kunnen wortelen in niets meer dan woestijngrond”.

  Dat doet me denken aan de CV van een lilliputter. Zijn beroep was houthakker. Op zijn CV stond: 25 jaar ervaring in de Sahara. Toen hij solliciteerde in Noorwegen voor een nieuwe baan, vroeg de personeelschef: maar, meneer toch, in de Sahara zijn helemaal geen bomen. De lilliputter antwoordde: klopt, die heb ik allemaal omgehakt!

  TEDx, leuk voor gelovigen… in sprookjes!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties