Amigoe | ‘Onverschilligheid over mangroven’

Mangroven planten bij Jan Kok

Mangroven planten bij Jan Kok

WILLEMSTAD — Naar aanleiding van de internationale viering van de Dag van de Mangroven vandaag, trekt Amigu di Tera aan de bel over de mangroven op Curaçao, specifiek die van het Rifgebied.

“Ondanks de jarenlange publiciteit over het nut van de mangroven, staat men erg onverschillig tegenover deze eeuwig groene vegetatie in onze lagunes er in het algemeen”, aldus de milieuorganisatie.

“De mangroven zijn belangrijke broedkamers voor talloze vissoorten en andere mariene organismen. Het koraal van ons eiland is dan ook bijzonder afhankelijk van de mangroven. De eitjes die de koraalvissen tussen de wortels van de mangroven leggen, komen in deze beschermde omgeving uit. Eenmaal uitgegroeid en aangesterkt, zwemmen deze vissen naar de koraalriffen waar zij in balans met het rif leven, omdat zij de algen van het koraal afgrazen. De algen kunnen immers een verstikkende werking op de koraalpopulatie hebben.”

De milieuorganisatie benadrukt het belang van deze verzorging van het rif en de instandhouding van de cyclus. “De volwassen vissen zwemmen immers terug naar de lagunes waar zij in het wortelstelsel van de mangroven hun eitjes leggen. Zo is de cirkel rond. Verwijder je de mangroven dan verbreek je deze kringloop en kan men het voortbestaan van de koraalriffen vergeten. Daarmee ook de duiksport, waarmee we in het buitenland druk adverteren, en de lokale kustvisserij.”

Weg dwars door mangroven

“Ondanks het herhalen van deze informatie doet het bij onze plannenmakers kennelijk geen belletje rinkelen. Alsof er niets aan de hand is, planden zij een weg dwars door het Rif-mangrovegebied heen. Aan de Pater Euwensweg werd al een paar jaar geleden alvast een rotonde aangelegd met een afslag naar de kust. Daardoor moet het publiek het gevoel krijgen dat de aanleg van die weg onvermijdelijk is. Wie er een kijkje neemt ziet nu een aantal flink beschadigde mangroven, een voorschot op hetgeen ons te wachten staat. Wij stellen voor om in plaats van een rechte lijn, een kromme lijn óm de mangroven heen aan te leggen en zo de traditie van professionele natuurvernietiging op ons eiland eens en voor altijd stop te zetten”, aldus de milieuorganisatie.

Megablunder

Volgens Amigu di Tera moet deze geplande weg de nog te realiseren tweede megapier met de Pater Euwensweg gaan verbinden. “Ook hier treffen we een megablunder aan. In plaats van vooraf de koraalriffen ter plekke te onderzoeken – en onze wateren hébben koraalriffen – nam men alvast het besluit om er de nieuwe megapier te bouwen”. Volgens de milieuorganisatie is dit de omgekeerde volgorde. “Deze onprofessionele en onvergeeflijke houding mogen we de Curaçao Ports Authority (CPA) en de overheid aanrekenen. Er zijn zelfs politici en nieuwsmedia die luidop roepen dat de aanwezige koraalriffen en mangroven de vooruitgang ‘verstoren’. Wie deze klungelige aanpak van onze topplanners in de gaten krijgt, zal eerder tot de omgekeerde conclusie komen. Juist deze blunders vormen een obstakel voor een duurzame ontwikkeling van het eiland. Er is maar geen duurzame vooruitgang, we mogen van alle politieke partijen hopen dat zij een eind zullen maken aan een dergelijke onacceptabele instelling van de overheid en de planners daarvan.”

Voor meer informatie kan men terecht op de Facebook-pagina Mangrove City Park.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *