26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Ongeregistreerde verblijfplaatsen aanpakken’

HomeMediaAmigoe | ‘Ongeregistreerde verblijfplaatsen aanpakken’
‘Ongeregistreerde verblijfplaatsen aanpakken’ | Foto Extra
Dindial (CHATE) ‘Ongeregistreerde verblijfplaatsen aanpakken’ | Foto Extra

WILLEMSTAD — Ongeregistreerde accommodaties, een tot een studio omgebouwde garage of appartement in de tuin die men aan toeristen verhuurt maar waarover geen inkomstenbelasting wordt betaald, zijn erg populair onder Europese, Zuid-Amerikaanse en Caribische toeristen.

Deze accommodaties dragen niet bij aan het toeristische product op het eiland en daarnaast hebben toeristen hiermee vaker slechte ervaringen. Daar moet iets aan gedaan worden.

Daartoe werd woensdag, tijdens een persconferentie, opgeroepen door het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en zijn stakeholders, hotelorgaan Chata en het Curaçaos toeristenbureau (CTB). Tijdens deze persconferentie werd de ontwikkeling van de toerismesector in het eerste kwartaal behandeld.

De keus voor een verblijf in een ongeregistreerde accommodatie moet gezien worden ten opzichte van de keus voor een geregistreerd groot hotel, klein hotel of bungalow. Van de Europese toeristen heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 44 procent gekozen voor een ongeregistreerde verblijfplek. Dat is 5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Bij de Zuid-Amerikanen was dit zelfs 63 procent, 15 procent meer dan in 2015. Van de toeristen uit de Caribische regio verbleef 43 procent in een ongeregistreerde accommodatie. In 2015 was het percentage hoger, namelijk 49.

Echter, van de Noord-Amerikaanse toeristen (afkomstig uit de Verenigde Staten en Canada) koos de meerderheid, net zoals vorig jaar, voor een verblijf in een groot hotel. Van deze groep toeristen verbleef, eveneens net als vorig jaar, 21 procent in een ongeregistreerde verblijfplaats. Haar mening, dat deze accommodaties een gevaar vormen voor het voortbestaan van de hotels en andere geregistreerde accommodaties, hield Chatadirecteur Lisa Dindial niet geheim.

“Hotels lijden hieronder. Ongeregistreerde verblijfplekken dragen niet bij aan het toeristische product. Hotels krijgen daarnaast minder gasten, maar moeten toch bijdragen aan campagnes om meer toeristen naar het eiland te brengen terwijl deze ergens anders gaan verblijven”,

aldus de directeur.

Ze stelt daarom dit aan te willen pakken. Ze wil zich ook zo veel mogelijk richten op Noord-Amerikaanse toeristen, omdat zij in de meeste gevallen voor de grote hotels kiezen. Ongeregistreerde accommodaties moeten ook een steentje bijdragen aan het toeristisch product, maar de manier om dit te doen hebben we nog niet.

“Wij hebben het wel ooit eens geprobeerd met de logeergastenbelasting”,

stelt Rhuggenaath. CTB-directeur Hugo Clarinda voegt toe dat de kwaliteit van de verblijfplaatsen ook een kwestie is waarnaar gekeken moet worden.

“We hebben een vrij lange lijst van ongeregistreerde accommodaties, maar natuurlijk niet allemaal. We willen ze binnenkort gaan auditen en ook bijvoorbeeld controleren hoe de kwaliteit van de verblijfplaatsen is en ze certificeren als ze aan onze kwaliteitsvoorwaarden voldoen.”

Ook de veiligheid van de toerist, wanneer deze in een ongeregistreerde accommodatie verblijft, speelt een rol: de MEO-minister stelt desgevraagd met het Justitie-ministerie te willen samenwerken om zo de veiligheid van de toeristen te kunnen garanderen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

31 reacties

  1. Gerrit Schotte heeft een miljoen gestort gekregen op zijn rekeningen in het buitenland.

    Uiteraard heeft hij daarvoor nooit aangifte gedaan bij de belastingdienst, en het is ook buiten de boeken van de partij gehouden.

    Een normaal burger gaat daarvoor het gevang in, maar politici worden door de belastingdienst met fluwelen handschoenen aangepakt.

    We weten allemaal van de gigantische belastingschulden van andere MFK criminelen (Hakim, Ramboloodin) die door de belastingdienst buiten invordering zijn gesteld.

  2. Vaak snap ik de belastingdienst gewoon niet.
    Men loopt moeilijk te doen over 10 NAF, maar de 1 miljoen NAF die aan de andere kant verdwijnen…………daar kijkt men niet naar.
    Nu heb je de bijna 100 man die op zoek gaan naar ontdoken OB. Die kosten op jaarbasis dus een kleine 6 a 7 miljoen, terwijl de ontdoken OB dus ongeveer een zelde bedrag is.
    Daarentegen is het bedrag aan fraude, corruptie etc van politici een veelvoud van die 6 miljoen. Maar daar is men niet in geïnteresseerd.
    Vreemde gang van zaken. Prioriteiten kan men hier niet stellen op dit eiland.

  3. Dan moet je me even uitleggen waarom ik in Florida Property Tax (onroerend zaakbelasting) met betalen en vrijgesteld ben van City Tax behalve als ik mijn huis aan een niet “city-” bewoner verhuur.. Dan moet ik city tax en property tax betalen. Property tax geldt voor diegene die onroerend goed heeft in the States (dus niet voor de Amerikaan, ik betaal wel property tax en ben geen Amerikaan), maatr hoef geen citytax te betalen omdat ik in een woning verblijf waar ik al property tax over betaal.

    Zie het zo: als ik property tax betaal in gemeente A, dan kan ik nimmer aangeslagen worden voor City tax (in diezelfde gemeente.)
    Ga ik een dorp verder logeren, dan betaal ik daar city tax en property tax in de andere gemeente.

    Curacao echter is een groot dorp. Ik vind hjet prima als iemand uit Montaña toeristenbelasting moet gaan betalen als hij een weekendje bij Rancho El Sobrino in Westpunt verblijft, alleen maak je het dan weer onnodig complex.

    Sedula = geen toeristenbelasting op Curacao.
    Geen sedula = wel toeristenbelasting.

  4. Waarom wordt de illegale of zwarte kamerverhuur eruitgepakt, terwijl vrijwel alles op dit eiland zwart gebeurt? We laten de auto onder de boom een beurt geven, we betalen de schilder en de tuinman zwart en ook in de toko hoeven we geen bon als dat goedkoper is.

    De belastingmoraal is op dit eiland bijzonder slecht, en als we kijken wat een voorbeeld onze vertegenwoordigers geven is dat begrijpelijk ook nog. Over de misdaden van Schotte kunnen we een boek schrijven, maar dan hebben we nog de veroordeelde Amerigo Thode (zoon een drugsdealer, broer ontslagen wegens fraude), Constantia (overvallen, winkeldiefstallen, meineed, diplomafraude, mondkapjesfraude) en Wilsoe (de dikke luiwammes verdient een vermogen als Statenlid maar klust vrolijk bij als schandknaapje van Robbie dos Santos).

  5. Je zit een beetje vast in je eigen bedenkseltje, LaStiwz.
    Ik zeg nogmaals: de belasting geldt zowel voor de Amerikaan als de buitenlander, het is dus geen toeristenbelasting voor niet ingezetenen zoals jij dat wil.
    Overigens is het in Florida ook een State Tax, niet alleen City Tax.

  6. Kortzichtig C. De ticketprijs verhogen met eenzelfde bedrag als wat de “toeristenbelasting” wordt verlaagd/afgeschaft heeft geen enkele invloed op het aantal toeristen, De prijs blijft immers gelijk, alleen de heffing en inning wordt efficiënter.

  7. Btw. als je in dezelfde stad woont als waar je een hotelovernachting hebt, hoef je de citytax niet te betalen.

  8. Forget it Caribbeancynic. Alleen heet daar de “toeristenbelasting” in de meeste gevallen Citytax. (gemiddeld in US $ 3,50 pp/pn).

  9. Het is triest maar heel veel van die omgebouwde garages of appartementen in de tuin zijn schoner dan de meeste hotels.

  10. Op Curaçao kan zelf een boer directeur worden van de airport.
    Ze zitten nu al te bekokstoven hoe ze in september de zetels onder mekaar zullen gaan verdelen. En Greentown vooraan, met hun eigen politieke partij wel te verstaan. Greentown bleek een Utopie. Next…

  11. De fee voor de grote hotels wordt veelal in de complete reis incl.auto geboekt in het thuisland dus dat geld komt niet hier ten goede. De Kleine verhuurder vangt zijn geld hier en de huurder betaald inderdaad alles hier dus draagt in grote mate bij in de lokale economie zijn de auto eten drinken en het onderhoud want als het niet perfect is komt de toerist niet en die moet voor de partikulier toch al meer betalen dan de georganiseerde reizen.

  12. Goed idee, maak de vlucht naar Curaçao maar zo duur mogelijk. Dan komt er niemand meer en weten we zeker dat de belasting niet wordt ontdoken.

  13. Verenigde Staten.
    Ja, ze heffen soms wel belasting op de hotel overnachting maar dat geldt voor iedereen, Amerikaan zowel als buitenlander.

  14. Dat deze paria nog steeds haar zeer grote zakkenvullerij hobby mag en kan uitvoeren,” dik betaalde baantjes zonder solisitatie toebedeeld krijgen van welke regering of politieke partij dan ook”. ” dito Adriaans” Zou het komen omdat zij/ hij te veel weet van iedereen?.

  15. Noem me eens een land, wat interessant genoeg is voor de gemiddelde toerist, waar ze geen “toeristenbelasting” heffen.

  16. Zo is dat Henkie.
    Door dit gedoe kiezen mensen voor andere landen, leukere landen zonder veel criminaliteit, geldwolven en politieke stress gedoe.
    Wat betalen die Hotels zelf aan belasting? Om de 10 jaar schijnen ze ”failliet” te gaan om opnieuw hun zakken?

  17. A: ok
    B: lees mijn verhaal even, deze mensen mogen hun “toeristenbelasting” verrekenen met de OZB.
    C: de prijzen worden niet hoger, de toeristenbelasting wordt vervangen door de nieuwe tax.
    D: De YdK die op bezoek komt is een toerist, dus waarom niet betalen?

  18. a. grondbelasting bestaat al 3 jaar niet meer.
    b. buren van me bezitten een huis en zijn hier 6 mnd dus 1800 gulden betalen. terwijl ze nu 1200 betalen aan ozb.
    c. door de prijzen voor bezoekers zo hoog te maken, blijven ze weg.
    d. elke YDK die in Nederland woont en bij familie op bezoek komt hier heeft ook geen sedula, met de nieuwe regeling op het vliegveld loop je nu ook te boek als bezoeker. want je mag niet meer als ingezetene door de immigratie.

  19. Moet je mij eens uitleggen hoe ik hier mijn huis kan verhuren zonder belasting te betalen, OB wel te verstaan.
    En kom me niet aan door te zeggen: gewoon niet opgeven.

  20. Als je geen sedula hebt, en je verblijft hier op het eiland, ben je toerist en dien je toeristenbelasting te betalen. Als ik naar Nederland ga, en ga daar naar een hotel of B&B, betaal ik ook toeristenbelasting. Ga ik naar Miami of Naypyidaw, betaal ik ook toeristenbelasting.

    Neem van mij aan Henki, je betaalt in Nederland, als je niet bij je familie of vrienden verblijft, meer dan 5 gulden per dag.

    Ik zie het probleem niet. (De onzin ook niet.) Je kunt degene die een eigen huis heeft, doch geen sedula, de betaalde belasting laten aftrekken van de grondbelasting.

  21. dus mensen die iets verhuren aan bezoekers moeten betalen en alle andere mensen die iets verhuren lokaal betalen niks wat is dat voor een onzin.
    Ken genoeg families die hun huis verhuren, dit aan andere bewoners van ons land die betalen toch ook geen omzet belasting.
    Of YDK die hun huis verhuren terwijl ze zelf in Nederland wonen, die betalen toch ook geen belasting.Weg wezen met die onzin, zorg eerst dat je een goed systeem heb en zorg dat je administratie in orde is op Kranchi zodat je de juiste personen belast voordat deze maatregelen neemt.

  22. doe je dat ook bij de europese nederlanders ?
    wat is dat vor onzin straks geen ze in nederland 5 euro per dag vragen als wij daar komen.

  23. Misschien iets te simpel gedacht, maar in ieder geval minder fraudegevoelig:
    de toeristenbelasting (tegenwoordig 7% OB) in de huidige vorm afschaffen en een vast bedrag per persoon per dag rekenen voor eenieder die geen Sedula heeft en op het eiland verblijft.
    Dit verdisconteren in de ticketprijs en de luchtvaartmaatschappijen laten incasseren en afdragen.

    Ste ik boek een reis naar Curacao voor 4 personen voor 10 dagen (af te lezen op mijn ticket), laat de KLM dan 4 maal 10 maal X aan toeristenbelasting vragen.

    Eenvoudig te controleren en te handhaven. Mensen zonder sedula zijn toerist en betalen bijv. ANG 5,- per dag belasting.

  24. En de tourist direct in de gevangenis gooien? Of bij binnenkomst gelijk $300 eisen die teruggegeven wordt bij vertrek als je de rekening van een Dindial hotel kunt laten zien?
    Als we naar jou luisteren is er binnen een paar jaar geen tourist meer te vinden op Curaçao.

  25. ja, een hoop een hoop hotels weten met allerlei regeltjes de belastingen te ontduiken.
    gasten die bij particulieren verblijven geven meer geld uit aan auto huur, boodschappen, restaurant bezoek, uitstapjes..,
    gasten die in een hotel verblijven geven veel geld uit in dit hotel, doen minder, vinden curacao een beetje saai en komen nooit meer terug.
    het geld dat in het hotel verdient wordt is voor de grote hotelconcerns en weten allerlei foefjes om geen belasting te betalen!!
    Dus weer een domme actie van CTB…

  26. de oplossing ligt voor de hand… bij binnenkomst vult men op de immigratiekaart de “tijdelijke” verblijfplaats in,
    controleer binnen 1 week,
    geen belasting betaald… dan direct heffen,
    lukt dit niet, houdt hen aan bij vertrek…
    eerst betalen, zaak opgelost

  27. Men ijlt zoals gewoonlijk na op de ontwikkelingen, kleinschaligheid in toerisme rukt steeds verder op. Op Curacao is dit altijd al een groot deel van de markt geweest. Je moet behoorlijk hebben zitten slapen als dat al niet duidelijk was. En nu moeten er “kwaliteitseisen” voor gaan komen? En ook de veiligheid van de toerist is ineens belangrijk als het om de accommodatie gaat? Wat een onzin om iets recht te kletsen wat men altijd maar zo heeft gelaten. Het gaat om het vullen van de kas en meer niet. Ik zou me om de veiligheid meer druk maken op de stranden en bij de bekende plaatsen overigens. Lezen dit soort ‘toerisme” figuren ooit wel eens de commentaren van hen die hier een vakantie hebben doorgebracht? Ik betwijfel het, want dan zou men zich over andere zaken druk maken.

  28. Preken voor eigen parochie. Wat is er mis met verhuur van particulieren? Mogelijk de belastingontduiking. Daar heeft ze gelijk in: kleine belastingontduikers moeten worden gepakt, de grote, waaronder een aantal hotels, richten een bedrijfje op in de BVI en moeten met rust worden gelaten.
    En kennelijk zijn alle grote hotels veilig, dat is ook nieuw voor me.
    Kortom: binnekort wordt het verboden om familie en vrienden te bezoeken in Curaçao behalve als ze in een hotel van Dindial verblijven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties