Amigoe | Niet alle specialisten in HNO

Niet alle specialisten in HNO

Niet alle specialisten in HNO

WILLEMSTAD — Bepaalde specialismen zullen wegens ruimtegebrek niet worden gehuisvest in Hospital Nobo Otrobanda (HNO). Dit geldt voor KNO-artsen, dermatologen, oogartsen en plastisch chirurgen.

Minister Siegfried Victorina van Gezondheid (PS) bevestigde dinsdag in de Staten dat het idee bestaat om deze specialisten buiten het ziekenhuis te vestigen. Daarnaast wordt gezocht naar andere oplossingen om er toch voor te zorgen dat zij onder één dak komen te zitten.

Een van de opties is om ze in de nieuwe poli van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) te vestigen. Het Advent Ziekenhuis en het Sehos zijn met elkaar in onderhandeling over de verdere mogelijkheden binnen de instellingen. “Er is nog geen definitief besluit hierover genomen”, aldus Victorina.

De minister heeft meerdere keren verklaard dat alle nieuwe specialisten in loondienst van het ziekenhuis moeten gaan werken. Er is volgens hem namelijk sprake van fragmentatie en slechte communicatie binnen de zorg, omdat veel van hen buiten het ziekenhuis werkzaam zijn.

Alexander Saleh, de voorzitter van de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC), is het echter oneens met deze uitspraak. “Door het tekort aan specialisten krijg je de situatie van ‘redden wie zich redden kan’. Je krijgt dan al snel dat men onderling met het vingertje naar elkaar wijst over de werkzaamheden.” Volgens Saleh zijn de communicatieproblemen dus te wijten aan het specialistentekort.

Verder wordt volgens de voorzitter de indruk gewekt dat de vereniging lijnrecht tegenover de minister staat. “Het is niet de bedoeling dat sommige specialisten in hun eigen kantoor blijven zitten. We willen dat ze worden ondergebracht in één vakgroep en ook functioneren als één groep binnen het ziekenhuis. Er wordt nog steeds vaak – verkeerd – naar buiten toe uitgedragen dat een vakgroep beter in een maatschap functioneert dan in loondienst. Dat beweren we niet. Wel zijn we van mening dat specialisten de keuze moeten hebben, zodat je bepaalde problemen, zoals tekorten, kunt voorkomen.”

Met een maatschap kunnen specialisten volgens Saleh wel een beter werkverband bedingen. “Natuurlijk zullen er altijd bepaalde aspecten zijn die sommigen meer aanspreken. Het is daarom verstandig om, als je een vakgroep wilt samenstellen, je de specialisten de autonomie geeft en niet dwingt om maar in één modus te functioneren.”

Bron: Amigoe

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *