Amigoe | Nederland wil vingers niet branden aan Syrische asielzoeker op Curaçao

ederland wil vingers niet branden aan Syrische asielzoeker op Curaçao

ederland wil vingers niet branden aan Syrische asielzoeker op Curaçao

WILLEMSTAD — Het is aan Curaçao om een oplossing te vinden in de kwestie van de Syriër die hier 19 januari asiel is komen vragen. Dit laat de minister van Justitie en Veiligheid in Nederland desgevraagd aan de Amigoe weten bij monde van een woordvoerder.

Dit omdat in het Koninkrijk het vreemdelingenbeleid op landsniveau wordt bepaald.

Humphrey Josefa, woordvoerder van het ministerie van Justitie op Curaçao, kan geen commentaar geven op de uitspraken van de woordvoerder van het Nederlandse ministerie, maar geeft aan dat er nog geen oplossing in zicht is.

“Er is vanuit de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Nederland nog steeds geen officiële reactie gekomen op het verzoek van het ministerie van Justitie op Curaçao om de Syrische vluchteling Aktham Abu Fakher (26), die tegenwoordig op Curaçao verblijft, naar Nederland over te brengen. Zolang wij geen officiële reactie hebben gekregen, zullen wij hier geen uitspraken over doen”,

aldus Josefa. De IND is echter wel een uitvoeringsorganisatie binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid in Nederland, waarvan een woordvoerder dus de uitspraken heeft gedaan.

Aan de woordvoerder in Nederland is ook schriftelijk gevraagd of het feit dat het vreemdelingenbeleid op landelijk niveau wordt bepaald, betekent dat de Syriër niet naar Nederland overgebracht mag of kan worden. Hij is naar Curaçao gekomen omdat hij hoorde dat het eiland deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden. Een antwoord op die vraag is tot nu toe uitgebleven.

Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) liet begin deze maand tegenover de Amigoe weten dat hij op toestemming van de Immigratie- en Naturalisatiedienst van het ministerie van Veiligheid en Justitie in Nederland wachtte.

“De man is niet meer in de gevangenis. Hij verblijft nu in een centrum van de Islamitische gemeenschap, totdat wij van Nederland toestemming krijgen om hem daarnaar toe te sturen, zodat hij daar asiel aan kan vragen. Op Curaçao kan dat niet, want er is hier geen asielbeleid”,

aldus Navarro via zijn woordvoerder op 2 april.

Nederland zag de afgelopen maand een daling in de asielinstroom. Het IND meldt op haar website dat er in maart 1.798 asielaanvragen waren, terwijl er in februari nog 2.591 aanvragen binnenkwamen. Het aantal van de vorige maand is toch nog meer dan in maart vorig jaar.

Bron: Amigoe

6 Reacties op “Amigoe | Nederland wil vingers niet branden aan Syrische asielzoeker op Curaçao

 1. Alfons Grim

  Ik zie het problem niet.
  Zegt de ene minister, dat Curacao tienduizenden mensen nodig heeft om de economie op gang te houden en uit te breiden, en nu is iedereen erop tegen, dat EEN person zich wellicht hier wil vestigen, als hij niet naar NL kan.
  Vooropgesteld, dat hij Eigen middelen van bestaan heeft en hier een beroep kan uitoefenen..
  Kijk eens hoe Canada zich opstelt… ik schaam me als we deze man in de steek laten.

 2. We willen toch` landje spelen`, dan horen daar ook wereldse zaken en problemen bij zoals vluchtelingen.

 3. Mooi verwoord, Wil.
  Meneer lijkt een verwend jongetje die gewend is zijn zin te krijgen. Hij zet zelfs regeringen onder druk en maakt er een complete show van.
  Moet hij in Turkije en Griekenland maar eens proberen…
  Een beetje bescheidenheid is op z’n plaats. Met de hoed in de hand komt men door het ganse land.

 4. Wil Jansen

  Die meneer die maakt een wereldtour, dat weinig mensen kunnen betalen.
  Meneer die kon naar Jordanië en SAUDI ARABIE een land rijker dan Nederland, spreek meneer zijn eigen taal en religie. Had aan minstens 8 landen asiel kunnen aanvragen. Aan de middellandse zee in eigen regio zijn er nog veel veilige landen. Om nu in een kleine eiland aan de Caribische zee asiel aan te vragen. Waarom niet in die andere landen. Curaçao heeft veel geld nodig voor kinderen die in armoedig leefden. Meneer is een luxe vluchteling die wil bepalen waar hij naar toe gaat.

 5. Renée van Aller

  Al jaren moeten de eilanden een eigen asielbeleid hebben en kunnen geen mensen meer naar Nederland sturen. Dat weet Curaçao, maar het is natuurlijk altijd te proberen. Waarom moet Nederland de Syriër overnemen? Hij kan uitgezet worden naar Venezuela. Een asielaanvrage moet worden gedaan in het eerste land van aankomst volgens het vluchtelingenrecht. Dat was toch Venezuela? Misschien even advies aan Aruba vragen hoe het moet? Eigen verantwoordelijkheid en autonomie betekenen ook dat de eilanden hun verantwoordelijkheid dragen en die niet proberen af te schuiven, zodra het geld in tijd kost. Als er geen asielbeleid is is dat een ernstige omissie van de regering. Renée van Aller&John de Vries

 6. Tja, als je als verantwoodelijk minister niet verder komt als ‘want er is hier geen asielbeleid…’ als argument om asielzoekers weg te sturen is deze rots wel heel diep gezakt. Ga eens aan het werk dan, een minister wordt betaald om beleid te maken, niet om lui te zijn en weg te kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *