27 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 00:30

ParadiseFM | ‘Einde Korsou di Nos Tur nabij’

Het einde van de politieke partij Korsou di Nos Tur is nabij. Dat zegt Meindert ‘Menki’ Rojer, de nummer twee op lijst, vandaag in het Antilliaans Dagblad. Het...

Democracy now! | Monday, May 5, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 5 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Semper: Gemiddeld 100 prikken per dag in de wijken

Er wordt door de mobiele vaccinatieteams in de wijken hard gewerkt voor elke prik. Per locatie worden er gemiddeld zo’n honderd prikken per dag gegeven, zegt Jerry...

DolfijnFM | Drastisch minder huwelijken dit jaar op Curaçao

Er wordt minder getrouwd op Curaçao. Drastisch minder zelfs. In 2018 waren er nog 744 paren die hun ja-woord gaven, vorig jaar was dat aantal nog maar...

DolfijnFM | Sportschooleigenaren willen weer open

Eigenaren van sportscholen op Curaçao luiden de noodklok. Het voortbestaan van individuele scholen in de bedrijfstak op het eiland is in gevaar. De versoepeling van de coronamaatregelen afgelopen...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | Moordverdachte ‘Gamba’ mag uitgeleverd worden

Amigoe | Moordverdachte ‘Gamba’ mag uitgeleverd worden

Keith Alden Kemba Godwin (27)
Keith Alden Kemba Godwin (27)

WILLEMSTAD — De federale rechter Joseph Wilkinson jr. gaf gisteren groen licht om moordverdachte Keith ‘Gamba’ Godwin (27) afkomstig uit St. Kitts, aan Curaçao uit te leveren. Het Openbaar Ministerie diende enkele maanden geleden hiervoor een verzoek in bij de Amerikaanse autoriteiten, die de man hebben opgespoord en in juli gearresteerd voor zijn betrokkenheid bij de moord op de 34-jarige Raikel Conception in januari vorig jaar.

Het verzoek werd afgelopen september behandeld door een federale rechtbank van New Orleans. Godwin werd vertegenwoordigd door advocaat Martin Regan. Tijdens zijn pleidooi noemde hij diverse punten die de rechter ervan hadden moeten overtuigen het verzoek af te wijzen. Dat lukte hem echter niet.

Zoals bekend is Godwin door het OM als chauffeur aangemerkt van de vluchtauto die is gebruikt bij de moord op 34-jarige Raikel Conception in januari 2013 bij Caracasbaai. Elvis ‘Monster’ Kuwas is voor deze moord, naast de moorden op Lionel Arnaud in juni 2012 en Helmin Wiels in mei vorig jaar, tot levenslang veroordeeld. Uit het Magnus-dossier dat de Amigoe heeft ingezien, blijkt dat ‘Gamba’ de chauffeur was van de vluchtauto. Dat zegt zowel Kuwas als zijn vrouw Monalisa. Monalisa voegde daaraan toe dat haar man voor deze moord een bedrag van 75.000 gulden heeft gekregen, dat hij met ‘Gamba’ moest delen. Ook bevat het dossier afgeluisterde gesprekken tussen beiden.

De raadsman vatte tijdens de hoorzitting in september jl. de door het lokale OM ingediende bewijzen samen, die naar zijn mening onvoldoende zijn om zijn cliënt uit te leveren. Regan stelt dat de VS een verdachte niet mogen uitleveren, alleen omdat de officier van justitie van een ander land, in dit geval Gert Rip, een ‘voorgevoel’ heeft dat die persoon schuldig is. Curaçao moet bewijzen presenteren en dat is niet gebeurd, benadrukte de advocaat tijdens de zitting. Volgens Regan kan Rip niet eens bewijzen dat de gezochte ‘Gamba’ en zijn cliënt Godwin één en dezelfde persoon zijn. Bovendien heeft Kuwas tegenstrijdige verklaringen afgelegd over de rol van die ‘Gamba’ bij de moord. “Er is niet eens een akte van beschuldiging ingediend (door het OM, red.), dus wordt mijn cliënt nog niet eens officieel beschuldigd van een misdrijf. Zij willen hem alleen horen over zijn betrokkenheid bij de moord op Conception.” Dat is onacceptabel en in strijd met onder meer de Amerikaanse wetten, aldus Regan. Dat die stukken voldoende waren om hem aan te houden, betekent niet vanzelfsprekend dat die ook voldoende zijn om hem uit te leveren, aldus Regan eerder tegenover de Amigoe. De advocaat benadrukt dat de lokale overheid dus niet voldoet aan de voorwaarden van het uitleveringsverdrag. Tijdens een bezoek in augustus aan het eiland aan zaaksofficier Rip stelde Regan hem zelfs voor om een onderzoeksteam naar de VS te sturen om Godwin daar te horen. Dat verzoek legde Rip naast zich neer.

In zijn vonnis maakt Wilkinson duidelijk het eens te zijn met advocaat Regan, dat Kuwas inderdaad tegenstrijdige belastende verklaringen heeft afgelegd tegen Godwin. Hij verklaarde dat Godwin de chauffeur was van de vluchtauto, maar in andere verklaringen beweerde hij dat Godwin de schutter was. Hiermee ontkende hij dus zelf de schutter te zijn geweest. Kuwas is hiervoor wel veroordeeld.

Toetsen

Rechter Wilkinson voegde echter in zijn vonnis toe dat de betrouwbaarheid van de getuigenverklaringen zeker getoetst moet kunnen worden op eigenbelang en geloofwaardigheid, tijdens een zitting op het eiland. Het lokale OM moet dus de kans krijgen om de man hier te horen. Godwin mag dus uitgeleverd worden. Wanneer dit zal gebeuren is nog onduidelijk.

Advocaat Regan zal een bevelschrift ‘habeas corpus’ indienen, in een poging de uitlevering toch te voorkomen. Dat maakte hij direct na het vonnis bekend. Het genoemde bevelschrift is eigenlijk een dagvaarding met de kracht van een rechterlijke uitspraak, gericht aan de gevangenis waar de man opgesloten zit. Hiermee kan worden geëist dat een gedetineerde die ‘incommunicado’ is (bijvoorbeeld opgesloten in een isoleercel), naar de rechtbank wordt gebracht om voor een rechter te verschijnen. Die rechter zal op basis van dit verzoek moeten bepalen of de gedetineerde, in dit geval Godwin, onrechtmatig vastzit. Regan verzocht tevens om het vonnis van Wilkinson nog niet uit te voeren, in afwachting van een beslissing hierop. Het is echter nog onduidelijk of dit laatste toegewezen is.

Regan wil dat Godwin hoe dan ook niet aan Curaçao wordt uitgeleverd, aangezien zijn veiligheid hier niet door de autoriteiten gegarandeerd kan worden. Hij haalde hierbij de moord op Raúl Martinez, de chauffeur van de vluchtauto gebruikt bij de moord op Wiels en de verhanging van de gedetineerde Luigi ‘Pretu’ Florentina, aan.

Bron: Amigoe

Dossier: Helmin Wiels – Moord

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties