Amigoe | Minister wil drie centra op Curaçao

Minister Suzy Römer wil EOP wijzigen| Foto Persbureau Curacao

VVRP Minister Suzy Römer wil EOP wijzigen| Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Suzy Camelia-Römer (PNP), ziet graag wijzigingen in het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP). Dat liet zij gisteren weten tijdens een persconferentie bij de Directie Communicatie en Voorlichting in Fort Amsterdam.

Zij stelt voor om in plaats van maar één centrum op het eiland te hebben, ook centra op Bándariba en Bándabou aan te leggen.

Het EOP is in 1997 in werking getreden en bepaalt onder andere welke bestemming gronden op het eiland hebben en wat de voorschriften hiervoor zijn. De bedoeling was om het plan om de vijf jaar te evalueren, maar een evaluatie heeft tot nu toe niet plaatsgevonden.

“In het kader van het EOP wil ik twee wegen bewandelen. Ik wil graag eerst de interpretatie van de wet bekijken. Er zijn verschillende bepalingen waar ruimte is voor een minder strenge interpretatie. Men mag bijvoorbeeld niet hoger dan acht meter bouwen. Ik snap dat men dat niet in het centrum kan doen, want dan belemmer je het zicht op de mooie gebouwen. Maar waarom kan dat niet in een pas ontwikkelde buurt? Ik denk dat als je een goede belangenafweging hebt, er wel een gebouw van hoger dan acht meter neergezet kan worden. Maar ik zie dit met een juridisch oog, misschien zijn er technisch gezien wel punten waar ik geen rekening mee heb gehouden”,

aldus Camelia- Römer. Zij heeft ambtenaren van VVRP en experts die kennis hebben van het EOP gevraagd om dit uit te zoeken. Evaluatie en wetswijziging De tweede weg die de minister wil bewandelen houdt de evaluatie en wijziging van de wet zelf in. Hiervoor wil zij wel met belanghebbenden in discussie gaan.

“Ik kan de wijzigingen niet zelf aanbrengen, Curaçao is van ons allemaal. En ik wil niet zeggen dat een EOP onnodig is: ieder land heeft een ontwikkelingsplan nodig, anders zou dat onverantwoordelijk zijn”,

aldus Camelia-Römer. Zij heeft zelf ideeën hoe het EOP gewijzigd zou moeten worden, maar benadrukt dat hierover nog een discussie gevoerd moet worden en dat haar ideeën misschien zelfs fout zijn.

“Wat ik graag in het EOP zou willen zien is niet alleen één centrum, maar drie centra: een op Bándariba, een op Bándabou en ons huidige centrum in het midden. Wij kunnen gebieden ontwikkelen waarvoor zo min mogelijk groen hoeft te worden opgeofferd, door hogere gebouwen te bouwen”,

aldus de minister. Ze stelt dat zo’n verdeling ook helpt met het verminderen van de concentratie in één gebied. Hiermee wil ze niet het huidige EOP bekritiseren.

“Het plan is toentertijd goed bedacht: men wilde van één plek een stedelijk woongebied maken, want meerdere centra zouden aanpassingen in de infrastructuur betekenen en dat zou veel geld kosten.”

Dit is ook het geval in haar plan om drie centra te hebben:

“Er komen veel punten kijken bij zo’n plan, waar je rekening mee moet houden. Het onderwijs moet bijvoorbeeld overal op het eiland dezelfde kwaliteit hebben”,

aldus de minister, die wil tegengaan dat ouders bijvoorbeeld helemaal vanuit Bándabou naar het centrum moeten rijden om hun kind naar een ‘goede school’ te brengen, terwijl de scholen op Bándabou ook dezelfde kwaliteit onderwijs zouden moeten bieden.

Bron: Amigoe

3 Reacties op “Amigoe | Minister wil drie centra op Curaçao

 1. Hoger bouwen doen ze bij de “bodies on the beach” eilanden zoals Aruba. De charme van Curacao is juist de kleinschaligheid.
  Drie centra op een eiland van 60 bij 20 kilometer, dat is ook weer “mega” Als de organisatie op orde is zijn deze strapatzen nergens voor nodig, kosten alleen maar geld en vertragen de vooruitgang.
  Sluiten dat boek.

 2. Het is te laat. Het gehele landschap is naar de zeep verholpen.
  Kijk maar naar al dat troep te Santa Maria, Caracasbaaiweg, Palo Blanco, Jan Noorduynweg etc etc. Het is een en al chaos.
  Men gaat dit nooit meer in order krijgen.

 3. Joep Meloen

  Voordat je dit soort dingen wilt realiseren is het goed om eerst de infrastructuur aan te leggen oftewel wegen, water, electriciteit etc. Dan kun je daarna gaan bouwen.
  Grofweg 100 % van alle bouwprojecten op dit eiland beginnen op exact dezelfde manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *