Amigoe | Minister Koenders: Venezuela nog bereikbaar

Minister Koenders: Venezuela nog bereikbaar

“Sprake van een ‘druppelsgewijze instroom’ van Venezolanen op Aruba en Curaçao”

DEN HAAG — Venezolanen maken over het algemeen veel gebruik van internet en sociale media als Twitter. Dat abonnees van Digitel en Movistar niet meer mobiel naar het buitenland kunnen bellen, wordt daarom nog niet gezien als een groot risico voor de oppositie of de bevolking.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken antwoordt dit op vragen van de VVD. De Tweede Kamerleden André Bosman en Han ten Broeke vroegen onlangs opheldering over het bericht dat mobiel internationaal telefoneren niet meer mogelijk is in Venezuela. Door een tekort aan buitenlands geld konden Digitel en Movistar hun rekeningen namelijk niet meer betalen.

Koenders meldt dat het bericht klopt.

“Het niet internationaal mobiel kunnen telefoneren zal alle gebruikers daarvan – inclusief leden van de oppositiepartijen – in hun communicatie beperken, maar er zijn thans geen indicaties dat de oppositie daardoor grotere risico’s zou lopen. (…) De maatregel (is) genomen uit economische noodzaak en vooralsnog is niets gebleken van een mogelijke samenhang met de wijze waarop de regering de oppositie tegemoet treedt”,

schrijft de minister. Via een vaste lijn naar het buitenland bellen is nog steeds mogelijk en er wordt zeker in stedelijke gebieden nog volop gebruikgemaakt van Twitter en andere sociale media. Ook postbedrijven als DHL en UPS bezorgen nog steeds internationale post, aldus de minister.

Druppelsgewijs

Koenders meldt verder dat de Nederlandse regering en de regeringen op Curaçao en Aruba de ontwikkelingen in de gaten houden. Op dit moment is er sprake van een ‘druppelsgewijze instroom’ van Venezolanen op Aruba en Curaçao, waar illegale immigratie zo veel mogelijk met extra controles wordt tegengegaan.

“De regering is zich bewust van de mogelijke gevolgen van elke vorm van migratie. De regering staat hierover in nauw contact met de Caribische delen van het Koninkrijk. Uiteraard vindt er ook overleg plaats met Venezuela, om deze problematiek en de situatie in dit land aan de orde te stellen”,

schrijft hij. Op verzoek van Sjoerd Sjoerdsma (D66) zal de Tweede Kamer overigens nog voor het zomerreces over de situatie in Venezuela debatteren met Koenders.

“President Nicolás Maduro brengt zijn land naar de rand van de afgrond. Dat is niet alleen vervelend voor de mensen in Venezuela, maar het is ook bedreigend voor ons eigen Koninkrijk”, zei Sjoerdsma afgelopen donderdag.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *