Amigoe | AZV: bereikbaarheid huisartsen moet verbeteren

Horacio E. Oduber Hospitaal In Aruba | Foto NoticiaCla

Horacio E. Oduber Hospitaal In Aruba | Foto NoticiaCla

ORANJESTAD — Zorgverzekeraar AZV erkent dat veel patiënten die naar de huisarts zouden moeten gaan, nu hun weg naar de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis vinden. Volgens de zorgverzekeraar is dat een indicatie dat de bereikbaarheid van huisartsenpraktijken moet verbeteren.

AZV reageert daarmee op de noodkreet van medisch directeur Ezzard Cilié van het Horacio Oduber Hospitaal (HOH). Hij gaf recent tijdens een persconferentie aan dat het aantal patiënten (31.000) dat zich jaarlijks meldt bij de Spoedeisende Hulp ‘onverantwoord en onbeheersbaar’ is en dat 40 procent van hen klachten heeft die door een huisarts behandeld kunnen worden.

Afspraak maken

De zorgverzekeraar heeft enkele maanden geleden onderzoek gedaan onder huisartsen(praktijken) en patiënten, om te achterhalen hoe patiënten denken over de bereikbaarheid, hulpvaardigheid en dienstverlening van hun huisarts. Zoals met het maken van afspraken, met het krijgen van een verwijsbrief of het laten uitschrijven van een recept. Een team van AZV en Directie Volksgezondheid deed dat onderzoek. Alhoewel de resultaten van dat onderzoek nog niet zijn verwerkt, kan AZV wel al laten weten dat veel patiënten het maken van een afspraak bij hun huisarts lastig vinden. Dat komt doordat huisartsen een afsprakensysteem hanteren, waarbij patiënten bijvoorbeeld alleen ‘s ochtends kunnen bellen om een afspraak te maken voor dezelfde dag. Het lukt echter niet alle patiënten om op dat moment te bellen. Patiënten geven ook aan, zegt AZV, dat ze het liefst door hun eigen huisarts willen worden gezien.

Daarnaast ziet AZV organisatorische en logistieke knelpunten die op te lossen zijn. Ook stelt de zorgverzekeraar dat mensen beter moeten weten wat het verschil is tussen de huisarts en de SEH en dat ze meer aan zelfzorg moeten doen, zodat ze ook niet voor alle klachten naar hun huisarts hoeven te gaan.

Bron: Amigoe

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *