27 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Meerderheid Abvo-leden geen probleem met nieuwe pensioenregeling

HomeMediaAmigoe | Meerderheid Abvo-leden geen probleem met nieuwe pensioenregeling

Wel bezorgdheid onder diegenen die buiten de boot vallen

Wendy Calmes -ABVO
Wendy Calmes – ABVO

WILLEMSTAD — Een meerderheid van de leden van ambtenarenvakbond Abvo heeft geen grote problemen met de nieuwe pensioenregeling die de regering per 1 januari wil invoeren.

Volgens Abvo-voorzitter Wendy Calmes heeft een aantal leden tijdens de vergadering wel zijn bezorgdheid geuit over het feit dat zij buiten de boot zullen vallen als de veranderingen per 1 januari ingaan.

De nieuwe regeling gaat onder meer uit van de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd voor ambtenaren van 60 naar 65 jaar. In de praktijk houdt dit in dat alle ambtenaren die in 2016 de leeftijd van zestig jaar bereiken, verplicht op hun zestigste met pensioen moeten gaan.

Maar gisteren gaven tal van personen aan, die nu 59 jaar oud zijn en die volgend jaar verplicht met pensioen moeten gaan, teleurgesteld te zijn dat ze buiten de boot vallen en niet in staat zullen zijn om extra pensioen op te bouwen als ze na hun zestigste door blijven werken.

In de regeling is ook sprake van een overgangsregeling, die inhoudt dat iedereen die in 2016 tussen de 55 en 58 jaar zal zijn, de optie heeft om eerder met pensioen te gaan. Calmes kreeg gisteren klachten te horen van ambtenaren die 54 jaar zullen zijn in 2016 en die ook net buiten de boot zullen vallen en niet de optie zullen krijgen om eerder met pensioen te gaan.

Volgens Calmes zal de Abvo de bezorgdheid van haar leden meenemen in een overleg met haar collega overheidsvakbonden en met minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais).

De Abvo-voorzitter was verder te spreken over het verloop van de vergadering en gaf aan dat een meerderheid zich kon vinden in de nieuwe regeling. Calmes benadrukt echter wel dat de leden niet gestemd hebben, omdat het voorstel niet afkomstig is uit het officieel overlegplatform tussen regering en overheidsvakbonden Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA), maar uit informeel overleg, nadat de regering het formele overleg had opgeschorst eerder dit jaar.

Met de vergadering van gisteren hebben drie van de vier officieel erkende vakbonden voor het overheidspersoneel – Abvo, Napb en STrAF – aangegeven zich in het pensioenvoorstel te kunnen vinden. Alleen de SAP heeft zich tegen het voorstel gekeerd.

In een reactie stelt minister Van der Horst te spreken te zijn over het feit dat de vakbonden hun leden informeren over het voorstel dat nu op tafel ligt. De overheid heeft dit zelf al gedaan via een rondschrijven aan al haar personeel.

Van der Horst stelt dat de overheid bovendien een presentatie van het voorstel op de website van de regering zal plaatsen. Maar, benadrukt de minister, hij vind het ook goed als pensioenfonds APC zelf haar leden gaat informeren over het voorstel.

Traject

De nieuwe pensioenregeling voor ambtenaren dient per 1 januari 2016 in te gaan. Dit vereist dat de wet zo snel mogelijk door de Staten wordt aangenomen. De behandeling van het voorstel in de Centrale Commissie zal volgende week woensdag 16 december aan bod komen. De openbare behandeling volgt op vrijdag 18 december, de laatste werkdag voor de aanvang van het kerstreces van de Staten.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. eerst maar eens wat meer weten over de afdrachten, hoe is het SVB geregeld en de AOV en de BZV moeten we daar over betalen als we met 60 jaar stoppen.

  zo ja hoeveel dan?

  de extra opbouw van 6 % per jaar , hoeveel opbouw is er nu dan per jaar?

  gewoon even een hersenspinsel, ik treedt in dienst als ambtenaar, zeg schaal 8 en ik ben 57 jaar oud, dan bouw ik eerst 3 jaar gewoon op zeg zo ongeveer 6 % en de daarop volgende jaren nog even snel 30 % dan heb ik toch een leuk pensioen opgebouwd over 8 jaar en hoezo middelloon die paar loontrede’s

  zoals gewoonlijk weer niet goed over nagedacht.

 2. Middelloonregeling en leeftijd naar 65 zijn redelijk en de ABVO toont dat ze verstand heeft door daarmee in te stemmen.

  De kosten van het pensioenfonds APC zouden wel eens onder de loep moeten worden genomen, want naar ik verneem zit daar veel te veel personeel tegen salarissen die het dubbele zijn van marktconform en is het een luilekkerland voor consultants die er eindeloos kunnen declareren.

 3. Welk wrak zal op termijn komen boven komen drijven? Zijn de ABVO, evenals de overheid niet te zonnige rekenmeesters? Waarschijnlijk gaan de aanpassingen veel verder dan hier wordt aangegeven? Of vergissen wij ons schromelijk? Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties