Amigoe | ‘Mediastilte status onderzoek huurmoord Wiels nog geldig’

Hoge Raad stelt cassatie moord Wiels uit

Financiers en schakel: Jamaloodin, Dos Santos en Fonseca

WILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie heeft de mediastilte rond de huurmoord op Helmin Wiels drie jaar geleden, nog niet opgeheven, zegt woordvoerder Guillano Schoop desgevraagd.

Het is nog altijd onbekend wie de personen zijn die er officieel van verdacht worden het brein en/of de financiers achter de moord te zijn geweest. Dat het pijn doet dat Wiels dood is, terwijl niet alle daders achter de tralies zitten, en dat hij altijd in onze herinneringen zal voortbestaan, werd gisteren op de herdenkingsdag ook weer duidelijk bij de herdenkingsmis voor Wiels in de kerk van Steenrijk.

Daar waren de nabestaanden, vrienden, aanhangers en leden van zijn partij Pueblo Soberano. Ook premier Bernard ‘Ben’ Whiteman was aanwezig. Whiteman benadrukte dat de ideeën van Wiels niet gedood zijn en pastor Raúl riep iedereen op om net als Wiels moedig te zijn om te strijden tegen bijvoorbeeld corruptie.

Wiels trachtte jarenlang de bevolking steeds weer wakker te schudden met harde woorden over bijvoorbeeld opvoeding/ seksuele voorlichting, geldzaken/gokken en ‘psychopaten’ in de politieke top.

Hij kreeg ook veel vijanden doordat hij jarenlang tegen onder andere de elite, het grootkapitaal, de (financiële) instanties en ook de bemoeienis van Nederland, schopte. Wiels was ook niet bang om tegen heilige huisjes, zoals de oligarchie, te trappen.

Er wordt van een politieke moord gesproken en dat Wiels zijn strijd tegen corruptie met de dood moest bekopen, terwijl het motief achter de huurmoord nog altijd onbekend is, is voer voor speculaties. De uitvoerende dader zit inmiddels achter de tralies. Elvis ‘Monster’ Kuwas werd in de zaak Magnus veroordeeld tot levenslang. De twee andere verdachten Carlos Pieter – die spullen zou hebben verschaft –, en Dangelo ‘Panchèk’ Damascus – die één van de vluchtauto’s heeft bestuurd –, zijn wel hiervoor vrijgesproken.

De verklaringen van de Magnus-verdachten, leverde weinig duidelijkheid op. De huurmoord werd vrij snel door de massa gelinkt aan de ‘illegale’ loterijverkoop via het telecommunicatiebedrijf UTS, aangezien Wiels dit vlak voor zijn dood aankaartte. Hij benadrukte dat geen belasting wordt betaald over loten die via het smssysteem worden verkocht en dat hij met meer informatie naar buiten zou komen om hier een einde aan te maken.

Behalve deze uitspraken van Wiels, benadrukt het OM ook dat deze loterij illegaal is en kondigde eerder al aan hiertegen te zullen optreden. De recentelijk veroordeelde loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos zit achter de telefonische loterij, SMS2Win, waartegen Wiels ageerde.

Uit het dossier Bientu blijkt dat ook de Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK) op de hoogte was van deze illegale loterij. Officieren Jasper Mul en Henk van der Werff verwezen naar documenten van FWNK, maar ook van Soab, om aan te geven dat de verkoop van SMS2Win niet wettelijk is geregeld.

Dat Dos Santos mogelijk achter de moord zit, is ook bekend. De officier van justitie belast met de moordzaak Wiels, Gert Rip, heeft Dos Santos eerder als één van de financiers van de huurmoord genoemd. Dos Santos en diens broer, tevens ex-minister van Financiën George Jamaloodin, zouden voor Wiels’ dood hebben betaald. Dit blijkt uit meldingen die de Criminele Inlichtingendienst heeft ontvangen, en uit diverse getuigenverklaringen, aldus gaf Rip aan tijdens de behandeling van Maximus in augustus 2014.

Of de man hiervoor vervolgd zal worden in de zaak Maximus, wordt vanwege de mediastilte niet bekendgemaakt. Inmiddels is ook duidelijk dat Burney ‘Nini’ Fonseca door het OM als de schakel tussen de intellectuele daders en de uitvoerende daders is aangemerkt.

Maar de namen van de anderen die nog allemaal betrokken zijn bij Maximus, laten nog op zich wachten. Voormalig minister van Onderwijs voor PS Carlos Monk, gaf eerder zelf aan in de media als verdachte te zijn aangemerkt, wat dus officieel niet is bevestigd.

Verder is het onbekend of de vrouw A.W., familielid van oud-Justitieminister en tevens huidig Statenlid voor PS Elmer ‘Kadè’ Wilsoe, als verdachte is aangemerkt. Zij werd eerder aangehouden en later vrijgelaten. Bronnen melden dat ze niets te maken heeft met deze zaak, en ook haar betrokkenheid is, net als die van parlementariër Wilsoe, nooit door het OM bevestigd. Verder wil het OM niet aangeven of er al tips zijn binnengekomen die een beloning waard zijn.

Degenen die het OM in staat stellen de rest van het geld, betaald voor de moord op Wiels, op te sporen en in beslag te nemen, moeten de door het OM beloofde 50 procent krijgen van het daadwerkelijk op grond van de tip(s) in beslag genomen bedrag, waarvan kan worden vastgesteld dat het in verband met de moord is betaald of ontvangen.

De zaak Maximus tegen verdachte Fonseca is verplaatst naar 19 augustus.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *