28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 01:49

Amigoe | InselAir krijgt subsidie voor promotie

Edward Heerenveen (Insel Air): InselAir krijgt subsidie voor promotie
Edward Heerenveen (Insel Air): InselAir krijgt subsidie voor promotie

WILLEMSTAD — InselAir krijgt overheidssubsidie voor de promotieactiviteiten die ze verrichten voor het toerisme op Curaçao. Tot voor kort kwam de organisatie hier niet voor in aanmerking, terwijl andere luchtvaartmaatschappijen hier wel aanspraak op konden maken.

Dat meldt de directeur Edward Heerenveen.

InselAir heeft, in tegenstelling tot de berichtgeving in de ochtendkranten, geen kapitaalinjectie gekregen van de overheid en hiertoe ook geen verzoek ingediend.

“Dit klopt niet. Ik weet niet waar andere media dit nieuws vandaan halen. Wel hebben we een verzoek ingediend om te kijken naar de reguliere subsidies, die alle luchtvaartmaatschappijen krijgen in het kader van promotionele activiteiten. Daar is reeds uitsluitsel over gegeven.

We zullen dus geld ontvangen voor de toeristen die we naar het eiland brengen, net zoals onder andere KLM, TUI, Air Berlin en JetBlue. Ook wij brengen toeristen naar Curaçao, maar we hadden hier nooit een afspraak over gemaakt. Het is het enige tastbare dat we van de overheid krijgen en dat is bij lange na geen 30 miljoen gulden, zoals wordt beweerd over de financiële injectie”,

aldus Heerenveen.

Het Curacaose toeristenbureau (CTB) heeft het bedrag al uitgekeerd. De directeur wil echter niet uitweiden over de hoogte van bedrag; wel zegt hij dat het niet om hele grote bedragen gaat.

Venezuela

Dat er in de pers verhalen de ronde doen over de financiële situatie van het bedrijf, heeft te maken met het feit dat de luchtvaartmaatschappij 90 miljoen dollar vast heeft zitten in Venezuela. Het gaat hier om geld dat nog moet worden uitgekeerd door de Venezolaanse deviezenuitkeerder Cadivi. De verkoop van vliegtickets in Venezuela geschiedde in het verleden altijd in bolivares. Cadivi zorgde er vervolgens voor dat de opbrengsten in dollars worden overgemaakt. Omdat de betalingen echter uitbleven, hebben elf buitenlandse luchtvaartmaatschappijen besloten om tijdelijk (een deel van) hun vluchten op het land te schrappen, waaronder InselAir. Andere storende factoren zijn de instorting van de olieprijs en de devaluatie van de Venezolaanse munteenheid, de bolivar. Daarnaast bieden Venezolaanse carriers massaal vliegtickets aan naar Aruba en Curaçao tegen dumptarieven.

Het probleem met de cashflow vanuit Venezuela speelde zich ook af in 2013. Cadivi hield toen zo’n 80 miljoen dollar achter. Het bedrag werd uiteindelijk in één keer uitgekeerd aan InselAir. Om die reden is de topman dan ook hoopvol over de huidige situatie. “We zijn bezig met onze eigen acties om ons geld uit Venezuela te halen. Het is ons de vorige keer ook gelukt, dus ik heb goede hoop dat het nu weer zal lukken.” Cadivi is inmiddels opgeheven, waardoor dit probleem zich niet weer kan voordoen in de toekomst. Er wordt momenteel namelijk direct in dollars uitgekeerd.

Veerkracht

Ondanks het gat in de cashflow houdt het bedrijf het hoofd boven water en dat zegt volgens de directeur veel over de veerkracht van InselAir.

“Als je 90 miljoen gulden uit een cashflow kan halen en nog steeds draait, dan zegt dat veel over de kracht van het bedrijf. Men kan dus niet zomaar speculeren dat het niet goed gaat, zolang wij nog bezig zijn met pogingen om het geld te krijgen. We zijn een gezonde maatschappij weliswaar met financiële problemen, maar het hoogseizoen komt eraan en dat zal helpen.”

Overigens erkent Heerenveen wel dat het een dieptepunt is in de historie van de maatschappij om onder deze omstandigheden het hoogseizoen in te gaan. Echter, de vluchten die zijn stopgezet op de route naar Venezuela zijn nu onder meer ingezet op Cuba en Miami, waardoor er langzaam een nieuwe geldstroom op gang komt. De verbinding naar het buurland is teruggebracht tot een minimum.

Bufferfonds

InselAir heeft aan de overheid het voorstel gedaan om een bufferfonds te creëren. Dit om in de toekomst te voorkomen dat ook andere Curaçaose bedrijven die handeldrijven met Venezuela, te maken krijgen met de penibele situatie in het land. De bedrijven zouden hier dan een beroep op kunnen doen, waarna ze het geld later weer terugstorten in het bufferfonds. De regering heeft toegezegd het voorstel te bekijken.

Bron: Amigoe

21 reacties

 1. Het voorstel voor een bufferfonds moet door de regering nog bekeken worden. Dus geen garantie op terugbetaling. Inmiddels heeft CTB het bedrag al uitgekeerd.

 2. Volgens mij betreft het hier geen subsidie, maar aanspraak maken op e.o.a. noodfonds. Asl alles weer normaal loopt (Insel krijgt het geld van Venezuela) dan moeten ze gewoon terugbetalen.

 3. Of het nu van de regering komt of van het CTB, het blijft belastinggeld.

  En subsidie van een luchtvaartmaatschappij.

  Maar 30 miljoen?!

 4. Ik verbaas me er wel eens over dat een hoop reacties (niet alleen in dit onderwerp) waar men over schotte/s van rijn en soemanta spreekt qua stijl zoveel op elkaar lijken. Er zal toch niet iemand van identiteit wisselen…of toch?

 5. Naar verluid heeft Insel Air directeur Heerenveen na Stella van Rijn inmiddels ook Ramsay Soemanta in huis genomen.

 6. Het leggen van rookgordijnen is een specialiteit op dit eiland. Wat krom is moet dan opeens recht lijken. Hoe onnozel moet je zijn om hier in te vliegen 🙂

 7. Stanley, toen ik in 1984 bij mijn eerste baas in dienst trad werd mijn familie ook gescreend.

  Ik weet zeker dat ik met een mafiameid als Stella als partner nooit was aangenomen.

  Je werkgever verliest er zijn aanzien door en ook zelf ben je in alles wat je doet volkomen ongeloofwaardig omdat je geen moeite hebt van het totale gebrek aan normen en waarden bij je partner. Hoe kun je die normen en waarden dan wel eisen van je personeel?

 8. Dank daar maar de politiek van Curacao voor en voornamelijk de PLKP die de ALM als prive maatschappije beschouwde. Familieleden en bysides mochten gratis vliegen en het bedrijf had meer managers op papier dan werken papier. 1 van de manager was een lieve oude dame van 88 die blind was..

 9. Stanley, als je als CFO van een (groot) bedrijf een mafiameid als echtgenote kiest geef je er blijk van geen enkele waarde aan integriteit te hechten.

  Wat een voorbeeld voor je 1,000 werknemers ben je. Hoe geloofwaardig is Heerenveen nog als ie het heeft over ethiek?

  Om nog niet te spreken van de veiligheid van Insel Air vluchten als piloten even kritisch worden gekozen als zijn echtgenote.

  Heerenveen is een engerd, een creep.

 10. Vind ik laag wat jullie aan het vertellen. Stella boeit mij niet, gaat hier om een bedrijf. Politiek en personen die een relatie hebben of hadden zegt niets. Gaat om een bedrijf. Wat laag zijn jullie.

 11. Zolang Insel Air haar jaarrekening nog laat controleren door derderangs accountant Anthony ‘Centje’ Cijntje die nog een accountantsverklaring afgeeft bij een hoop stront, heb ik geen enkel vertrouwen in deze airline.

  Het is dezelfde Cijntje die als commissaris de andere kant heeft opgekeken toen Garcia en Capella van Girobank waanzinnige leningen verstrekten aan oplichters als Ctex en DAE en daarbij zichzelf ook nog eens voor miljoenen verrijkten ten koste van de bank.

 12. En dan ineens blijkt er een potje te zijn waar “promotie fondsen” in blijken te zitten. Goh, komt dat even goed uit….

 13. Dus nu wil Insel 30 miljoen voor de marketing ???

  Morgen begin ik ook een airline, mogen ze mij ook 30 miljoen geven.
  Wie denkt Heerenveen wel niet dat hij voor de gek kan houden.
  Er is geen bedrijf op Curacao dat 90 miljoen uit de cash flow zomaar even kan missen. Dat kan alleen door je leveranciers niet te betalen en dat gaat hoe dan ook een keer fout.

 14. @Hans,
  “Ik mis in de artikelen over Insel Air toch een stuk respect voor deze maatschappij”. Een versleten plaat maakt daadwerkelijk een grijzige indruk. Opnieuw wordt de belastingbetaler gevraagd om een private maatschappij bij te staan.
  ALM had ook een “pracht network van vluchten”. ALM piloten waren zelfs onderdeel van de bemanning op KLM vluchten.

 15. Ik mis in de artikelen over Insel Air toch een stuk respect voor deze maatschappij. Het mag er allemaal niet perfect zijn, ze hebben toch een pracht network van vluchten opgebouwd dat heel belangrijk is voor ons eiland en allemaal een stuk beter functioneert dan voorheen met ALM/DCA en DAE.

  En wat Stella van Rijn betreft: dit behoort tot het priveleven van directeur Heerenveen, maar ik zou als aandeelhouder maar ook als werknemer van Insel Air toch ook mijn bedenkingen hebben als de levenspartner van mijn directeur een mafiameid als Stella is. Hier geldt het motto ‘tone at the top’ en als directeur geef je met zo’n relatie wel het signaal af dat je open staat voor corruptie.

 16. Heeft Ruggenaath via de grabbelton, Curacaose toeristenbureau (CTB), toch net op tijd (voor de verkiezingen) kunnen regelen.

 17. Vraag is wat de rol van Heerenveen’s bedgenote, het sprekende mantelpak Stella van Rijn, hierin is geweest.

  Deze golddigster kan als secretaris generaal natuurlijk aan wat touwtjes trekken. Het zou ook verklaren waarom Heerenveen Schottes stoeipoes in zijn leven heeft toegelaten, want iemand met een beetje normen en waarden blijft verre van mafiameiden.

  En om dan het bedrag niet bekend te maken? Dit zijn belastingmiddelen mijnheer Heerenveen, door ons allemaal betaald!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties