28 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Lering trekken uit opstartfouten Nederland’

HomeMediaAmigoe | ‘Lering trekken uit opstartfouten Nederland’
Smoa: ‘Totale cijfers instroom havo/vwo verontrustend’
met betrekking tot de rekentoets

WILLEMSTAD — Volgens Lisette van Lamoen-Garmers, directeur van het Rooms-Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS), kunnen we lering trekken uit de opstartfouten in Nederland met betrekking tot de rekentoets.

De directeur doelt hiermee op de tegenvallende resultaten in het mbo in Nederland, waardoor er is besloten de toets uit te stellen tot 2020.

Op Curaçao is het de bedoeling dat de toets over drie jaar wordt ingevoerd op het havo en vwo. Van Lamoen-Garmers is zich bewust van de kritiek op de toets in Nederland en is van mening dat we die kennis kunnen gebruiken bij de implementatie van de toets op Curaçao.

Nederland

In Nederland is de rekentoets in het mbo uitgesteld tot het schooljaar 2020-2021 vanwege de slechte resultaten. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker stellen dat er in het mbo eerst een ‘forse verbetering van het rekenonderwijs nodig is’. De bewindslieden schreven begin deze maand in een brief aan de Tweede Kamer dat ‘leerlingen niet de dupe mogen worden van rekenonderwijs dat niet op orde is’.

“Omdat de rekenresultaten in het mbo ten opzichte van het voortgezet onderwijs nog achterblijven, hebben we besloten om het resultaat voor mbo-leerlingen de komende jaren nog niet mee te laten tellen voor het behalen van een diploma.”

In de Kamerbrief verklaren Bussemaker en Dekker dat binnen het voortgezet onderwijs wel een stijgende lijn valt waar te nemen. “Hoewel het percentage havo-leerlingen met een zes of hoger nog relatief laag is (54 procent), haalt 89 procent van de leerlingen een vijf of hoger’.

De cijfers in het vwo zijn volgens de bewindslieden ‘uitstekend’. De bovengenoemde resultaten staan echter haaks op de cijfers in het mbo, die ze ‘zorgwekkend’ noemen.

Vanuit het onderwijs en de Tweede Kamer is er veel verzet tegen de invoering van de rekentoets, omdat is gebleken dat veel leerlingen de test niet aan kunnen. De PvdA steunt het plan van partijgenoot Bussemaker en staatssecretaris Dekker ook niet langer, waardoor een ruime meerderheid nu tegen is. De partij stelt daarnaast dat er ook uitstel in het havo en vmbo nodig is.

De invoering van de rekentoets wordt nu alleen nog gesteund door de VVD, de eigen partij van Dekker en de PVV. Wel uit de VVD kritiek op Bussemaker, omdat ze gefaald heeft het rekenonderwijs op het mbo te verbeteren. Tot op heden stond de VVD volledig achter de invoering van de toets. Hier plaats de partij na de meest recente resultaten nu dus toch een kanttekening bij. Naast de PvdA zijn ook SP, D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP tegen de invoering van rekentoets.

Overleg

Vorig week donderdag vond er een overleg plaats tussen vertegenwoordigers van het ministerie van Onderwijs op Curaçao en de schoolbesturen. Tijdens het overleg is er een presentatie gegeven over de plaatsing van zonnepanelen op de daken van enkele scholen om zo de elektriciteitskosten te drukken. Ook werd er aandacht besteed aan het opvangen van leerlingen die extra hulp nodig hebben. Van Lamoen-Garmers vertelt dat er daarnaast afspraken zijn gemaakt over onderwijsplatforms en werkgroepen.

De rekentoets kwam tijdens de besprekingen ook aan bod. Alle havo-scholen hebben gezamenlijk een voorstel ingediend bij het ministerie. In het voorstel wordt advies gegeven over de bevoegdheden van leraren en het profiel waaraan een leraar moet voldoen. De manier waarop de toets zou moeten worden afgenomen en de urentabel zijn ook vastgelegd in het document.

“Alles is dus in werking gesteld”, zo zegt Van Lamoen-Garmers. “Het ministerie heeft laten weten in grote lijnen akkoord te gaan met ons voorstel. De directeur stelt dat de voorbereidingen op de rekentoets nu al getroffen moeten worden. “We hebben drie jaar, maar met de weg ernaartoe moeten we nu al beginnen om onder andere te werken aan het verbeteren van de rekenresultaten.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties