31 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Leesly vrijgesproken van brandstichting boot ‘Pretu’

HomeMediaAmigoe | Leesly vrijgesproken van brandstichting boot ‘Pretu’
NLS bendelid Michael Leesly vrijgesproken van brandstichting boot ‘Pretu’ | Foto Persbureau Curacao
NLS bendelid Michael Leesly vrijgesproken van brandstichting boot ‘Pretu’ | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Michael Leesly, een bekende (getuige) van de politie, stond onlangs terecht voor vier feiten, namelijk brandstichting van twee boten, een palapa, een huis in aanbouw en twee auto’s en voor bedreiging in oktober vorig jaar en afgelopen april.

Eén van de boten die de man volgens het OM in brand zou hebben gestoken, was de boot van de verdachte van de moord op Helmin Wiels, Luigi ‘Pretu’ Florentina.

Het Openbaar Ministerie schetste ter zitting een beeld van de ruzies die na de dood van Florentina zijn ontstaan tussen velen, omtrent diens boot ‘Deeper’. De officier van justitie haalde diverse getuigenverklaringen aan waaruit zou blijken dat Leesly de boot van Florentina ‘terugeiste’ en zelfs bedreigingen heeft geuit om de boot zo snel mogelijk te krijgen.

De rechter oordeelde, zoals advocaat Marije Vaders ook benadrukte, dat het verhaal dat het OM schetste niet wettig en overtuigend is bewezen. Volgens Vaders blijkt uit het dossier dat geen van de betrokken slachtoffers gezien heeft wie de branden heeft gesticht.

Voor wat de brandstichting van de woning in aanbouw betreft op 21 april vorig jaar, blijkt bovendien uit het dossier dat de aangifte pas op 18 november vorig jaar werd gedaan. “Er is geen enkele ooggetuige die cliënt op één van de plaatsendelict kan plaatsen.”

Door het OM werd gesteld dat de reflectoren en bumper uniek zouden zijn en deze zouden overeenkomen met de pick-up van Leesly. Maar de verdediging kan deze bevindingen niet onderschrijven. Echter, in het dossier zitten een aantal opnames die bij een ander perceel opgenomen zouden zijn, aldus Vaders.

“Op deze beelden zou een soortgelijke auto te zien zijn, als die cliënt zou bezitten. De beelden zijn enorm vaag, niet de hele auto is zichtbaar en er is niet eens een kentekenplaat van de auto te zien, maar toch stelt het OM dat dit de auto van cliënt zou zijn.”

Het OM haalde ook de berichten aan die in de telefoon van Leesly zijn aangetroffen, maar volgens Vaders tonen die ook geen betrokkenheid van haar cliënt aan. De rechter is het met de raadsvrouw eens en sprak de man vrij van de brandstichtingen.

Echter, het bedreigen van de man Damoen in oktober 2014 – dat hij ‘de boot terug moest geven aan Leesly anders zouden er vervelende dingen worden gedaan, zoals brandstichting van de woning en auto’s van familie Damoen – is wel bewezen. Leesly kreeg hiervoor een maand gevangenisstraf opgelegd, maar aangezien hij al langer vastzat, mocht hij direct naar huis.

Het OM heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Maximus-getuige Leesly is één van de vele (jonge) mannen die bij de bendeoorlog tussen de families Kani en Wawoe uit Koraal Specht betrokken waren. Hij werd in februari 2011 slachtoffer van een ‘drive-by shooting’ en werd later veroordeeld tot een voorwaardelijke straf voor meineed, nadat hij leugenachtige verklaringen had afgelegd over deze aanslag. Hij werd tevens als een Maximus-verdachte aangemerkt, omdat hij één van de opdrachtgevers had afgeperst.

De man werd in juli vorig jaar opgepakt en later door het OM zelf vrijgelaten, omdat er geen reden was om hem langer vast te houden. Naast het feit dat hij een Maximus-verdachte is, is Leesly ook één van de personen die belastende verklaringen heeft afgelegd tegen andere Maximus-verdachten, waaronder Burney ‘Nini’ Fonseca. Fonseca was volgens het OM de schakel tussen de uitvoerende en de intellectuele daders achter de moord op Wiels.

Dat zei zaaksofficier Gert Rip tijdens de behandeling van de zaak tegen Fonseca, die door de rechter op verzoek van Rip werd verdaagd. Rip gaf toen aan dat de loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos en zijn halfbroer en tevens voormalig Financiën-minister George Jamaloodin voor de moord op Wiels zouden hebben betaald. Dat zou uit diverse getuigenverklaringen, waaronder ook die van Leesly, blijken.

Rip bestempelde de verklaringen van Leesly toen als ‘nieuw bewijsmateriaal’. Volgens Leesly zegt iedereen in Koraal Specht dat ‘Nini’ en ‘Pretu’ de opdracht hadden gegeven en dat zij daarvoor niet voldoende geld hadden betaald, aldus Rip.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties