30 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Leeflang niet te spreken over ‘loze belofte’ Whiteman

HomeMediaAmigoe | Leeflang niet te spreken over ‘loze belofte’ Whiteman
Leeflang niet te spreken over ‘loze belofte’ Whiteman
Leeflang niet te spreken over ‘loze belofte’ Whiteman

WILLEMSTAD — Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang is niet te spreken over de ‘loze belofte’ van minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) aan Fundashon Prevenshon.

De minister maakte op 25 februari schriftelijk kenbaar dat de taken van de stichting overgenomen zouden worden. Leeflang vindt het dan ook frappant én zorgelijk om nu te moeten vernemen dat er op de begroting van 2016 geen geld is gereserveerd voor de stichting.

In de brief aan de stichting zegt Whiteman ‘dat het ministerie van GMN de waardevolle bijdrage die Fundashon Prevenshon levert aan de gemeenschap van Curaçao en aan preventie in het bijzonder, onderschrijft’. Dit naar aanleiding van het verzoek van de stichting om de werkzaamheden te willen overdragen aan de overheid. “In het kader hiervan is het van belang dat wij op korte termijn om de tafel gaan zitten om afspraken te maken ten aanzien van de overdracht”, aldus Ben Whiteman.

Minister van Financiën Jośé Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) maakte tijdens de wekelijkse ministerraad bekend dat hij 600.000 gulden uit de begroting van zijn ministerie kan halen en dit beschikbaar stelt aan het ministerie van Gezondheid. Het resterende bedrag, 1,3 miljoen gulden om de stichting draaiende te houden, moet dan wel op tafel worden gelegd door Whiteman.

Fundashon Prevenshon is vijf jaar geleden in het leven geroepen. De stichting houdt zich bezig met kankerpreventie door middel van screening en vroegtijdige diagnose. Sinds 2010 heeft Fundashon Prevenshon ruim 25.000 mammografieën gemaakt. De wereldwijd bekende oncoloog Bob Pinedo is de voorzitter van de stichting.

Leeflang vindt het ‘te gek voor woorden’ dat er wel geld beschikbaar is gesteld voor de verbouwing van het Curaçaohuis. “Ruim 1 miljoen gulden en dit terwijl het gebouw uiteindelijk bouwvallig is verklaard. Het geld is uitgegeven oftewel er is geld en dit is slechts één van de vele voorbeelden”, aldus Leeflang. De manier waarop er door de regering geld wordt uitgegeven doet zodoende veel vragen rijzen bij het Statenlid.


Opgewekt vertrouwe
n

Leeflang spreekt van ‘opgewekt vertrouwen’. “Whiteman kan niet zomaar afwijken van hetgeen dat hij schriftelijk heeft verklaard aan de stichting.” In de brief zou Whiteman volgens Leeflang duidelijk hebben gemeld dat de stichting zou worden overgenomen, zowel op financieel als op operatief gebied. “Hij kan hier nu niet op terugkomen. Op basis van de toezegging is hij verplicht dit na te komen”, zo vindt Leeflang. Ze is van mening dat dit mogelijk is omdat de begroting nog moet worden behandeld. “Het is toch te gek voor woorden dat hij als minister van Gezondheid niet wil meewerken aan de preventie van kanker?”

In een brief gericht aan Whiteman eist het onafhankelijk Statenlid nu opheldering over de subsidiëring van kankerpreventie. “Preventie is één van de taken van GMN. Ik wil nu dus graag van de minister weten welke preventietaken er precies worden gesubsidieerd.” Daarnaast wil ze antwoord op de vraag of hij zich bewust is van zijn gedane toezegging. Ten slotte wil ze weten hoeveel geld er daadwerkelijk beschikbaar is op de begroting voor kankerpreventie, of Whiteman bereid is 1,3 miljoen gulden op tafel te leggen én of hij zich ervan bewust is dat de stichting zonder subsidie haar deuren moet sluiten waardoor er onnodige overlijdensgevallen zullen zijn.

Leeflang laat weten dit heel hoog op te nemen. “Als parlementariër vind ik kankerpreventie in onze gemeenschap zeer belangrijk. Daarnaast kan de ziekte (borst- en baarmoederhalskanker), mits deze wordt ontdekt in een vroeg stadium, ook goed worden behandeld”, aldus het Statenlid. “De begroting wordt morgen ingediend. Als het daarna nodig blijkt, stel ik voor een openbare vergadering te houden. Als we op deze manier geld over de balk gooien, dan komen we inderdaad geld tekort. Politiek betekent keuzes maken en de keuzes zijn nu van zodanige aard dat je je afvraagt of het geld over de balk wordt gesmeten uit fanatisme of kortzichtigheid.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties