28 C
Willemstad
• donderdag 6 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

Amigoe | ‘Grensoverschrijdende criminaliteit bedreiging voor alle landen Koninkrijk’

‘Grensoverschrijdende criminaliteit bedreiging voor alle landen Koninkrijk’
‘Grensoverschrijdende criminaliteit bedreiging voor alle landen Koninkrijk’

DEN HAAG — Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties blijft zich inzetten voor onderzoek naar transacties tussen politici, ambtenaren en criminelen op Curaçao en St. Maarten.

De minister schrijft dit aan de Tweede Kamer in een toelichting op het overleg dat hij afgelopen juni voerde met de Justitie-ministers van Curaçao, St. Maarten, Aruba en Nederland.

Tijdens het Justitieel Vierpartijen Overleg (JVO) op St. Maarten werden nadere afspraken gemaakt over de structurele versterking van de rechtshandhaving, waarbij alle partijen hun wensen kenbaar maakten. In aanloop naar het volgende JVO op 9 december wordt het gezamenlijke plan, mogelijk door een ambtelijke werkgroep, uitgewerkt met de laatste aanvullingen.

“Het is mijn inzet dat een onderzoek naar de – illegale – geldstromen tussen de onder- en bovenwereld op Curaçao en St. Maarten onderdeel uitmaakt van dit plan”, aldus Plasterk. Hij geeft hiermee uitvoering aan een motie van de Tweede Kamer, die zich met name zorgen maakt over de goksector in beide landen.

De minister geeft verder uitleg over het akkoord tussen Nederland en St. Maarten over de versterking van justitie, die samenhangt met de strijd tegen corruptie. De weigering van de Nederlandse politiechef Gerard Bouman om samen te werken met lokale mensen zorgde deze zomer voor spanning tussen Nederland en St. Maarten, zodat de afspraken eind augustus nog eens werden bevestigd.

Nederland stelt 22,1 miljoen euro beschikbaar voor een verbeterde aanpak van criminaliteit en dan met name grensoverschrijdende criminaliteit, die de rechtsstaat schaadt. “Deze in hoge mate internationale en interregionale misdaad is een rechtstreekse bedreiging voor zowel de landen in het Caribische deel van het Koninkrijk als voor Nederland. (…) Hoewel de inzet primair gericht is op St. Maarten zal deze naar verwachting eveneens effect hebben op Curaçao”, aldus Plasterk.

De aanpak vergt samenwerking van alle autoriteiten op het gebied van justitie, inclusief het Recherche Samenwerkingsteam, de politie, het Gemeenschappelijk Hof, het Openbaar Ministerie en de procureur-generaal, die op Curaçao gevestigd is. “Daarbij kan, na overleg met de hoofdofficier op St. Maarten, worden voorzien in een rechtstreekse gezagslijn met het parket van de procureur-generaal”, aldus Plasterk.

Tot slot meldt de minister dat er vorderingen worden gemaakt met de oprichting van een Integriteitskamer, die meldingen van fraude en corruptie in behandeling neemt. De vereiste Landsverordening is op 18 augustus door de Staten van St. Maarten aangenomen. Als die Landsverordening na beoordeling onvoldoende in lijn is met de afspraken, dan volgt een Algemene Maatregel van Rijksbestuur van de Rijksministerraad, aldus Plasterk.

Bron: Amigoe

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -