28 C
Willemstad
• dinsdag 5 december 2023

Extra | Journaal 4 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Antilles-Guyane patrol vessel seizes 3.5-ton cocaine haul

MARIGOT--Patrol vessel La Combattante from Marine Nationale seized 3.5 tons of cocaine from a fishing vessel southeast of Barbados on November 28. After confirming the location of the...

AntilliaansDagblad | Overheid belooft prijzen in de gaten te houden

Kralendijk - Directie Toezicht en Handhaving (T&H) van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) kondigt aan prijscontroles te gaan uitvoeren op het basismandje, bekend als Bon Kompra Plus. F16...

AntilliaansDagblad | Aruba eigen mededingingsautoriteit

Oranjestad - In een statig pand in de binnenstad van Oranjestad is de Aruba Fair Trade Authority (Afta) geopend. Aruba heeft daarmee een eigen mededingingsautoriteit. Bij de opening...

AntilliaansDagblad | Parkeerbeheer bijna rond

Parkeerbeheer in zicht | Minister VVRP: Onderhandeling nieuw contract in eindfase Willemstad - Het parkeerbeheer is bijna rond en de onderhandelingen zijn in de eindfase. Dat antwoordt de...

AntilliaansDagblad | ‘Hoofdpijn’ in de wijk Rio Canario

Naast illegale boomkap nu ook een snack begonnen Willemstad - De buurtbewoners van de Menegrandeweg in de wijk Rio Canario houden hoofdpijn vanwege de acties van Melly Bergland,...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Grensoverschrijdende criminaliteit bedreiging voor alle landen Koninkrijk’

HomeMediaAmigoe | ‘Grensoverschrijdende criminaliteit bedreiging voor alle landen Koninkrijk’
‘Grensoverschrijdende criminaliteit bedreiging voor alle landen Koninkrijk’
‘Grensoverschrijdende criminaliteit bedreiging voor alle landen Koninkrijk’

DEN HAAG — Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties blijft zich inzetten voor onderzoek naar transacties tussen politici, ambtenaren en criminelen op Curaçao en St. Maarten.

De minister schrijft dit aan de Tweede Kamer in een toelichting op het overleg dat hij afgelopen juni voerde met de Justitie-ministers van Curaçao, St. Maarten, Aruba en Nederland.

Tijdens het Justitieel Vierpartijen Overleg (JVO) op St. Maarten werden nadere afspraken gemaakt over de structurele versterking van de rechtshandhaving, waarbij alle partijen hun wensen kenbaar maakten. In aanloop naar het volgende JVO op 9 december wordt het gezamenlijke plan, mogelijk door een ambtelijke werkgroep, uitgewerkt met de laatste aanvullingen.

“Het is mijn inzet dat een onderzoek naar de – illegale – geldstromen tussen de onder- en bovenwereld op Curaçao en St. Maarten onderdeel uitmaakt van dit plan”, aldus Plasterk. Hij geeft hiermee uitvoering aan een motie van de Tweede Kamer, die zich met name zorgen maakt over de goksector in beide landen.

De minister geeft verder uitleg over het akkoord tussen Nederland en St. Maarten over de versterking van justitie, die samenhangt met de strijd tegen corruptie. De weigering van de Nederlandse politiechef Gerard Bouman om samen te werken met lokale mensen zorgde deze zomer voor spanning tussen Nederland en St. Maarten, zodat de afspraken eind augustus nog eens werden bevestigd.

Nederland stelt 22,1 miljoen euro beschikbaar voor een verbeterde aanpak van criminaliteit en dan met name grensoverschrijdende criminaliteit, die de rechtsstaat schaadt. “Deze in hoge mate internationale en interregionale misdaad is een rechtstreekse bedreiging voor zowel de landen in het Caribische deel van het Koninkrijk als voor Nederland. (…) Hoewel de inzet primair gericht is op St. Maarten zal deze naar verwachting eveneens effect hebben op Curaçao”, aldus Plasterk.

De aanpak vergt samenwerking van alle autoriteiten op het gebied van justitie, inclusief het Recherche Samenwerkingsteam, de politie, het Gemeenschappelijk Hof, het Openbaar Ministerie en de procureur-generaal, die op Curaçao gevestigd is. “Daarbij kan, na overleg met de hoofdofficier op St. Maarten, worden voorzien in een rechtstreekse gezagslijn met het parket van de procureur-generaal”, aldus Plasterk.

Tot slot meldt de minister dat er vorderingen worden gemaakt met de oprichting van een Integriteitskamer, die meldingen van fraude en corruptie in behandeling neemt. De vereiste Landsverordening is op 18 augustus door de Staten van St. Maarten aangenomen. Als die Landsverordening na beoordeling onvoldoende in lijn is met de afspraken, dan volgt een Algemene Maatregel van Rijksbestuur van de Rijksministerraad, aldus Plasterk.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties