Amigoe | Kousa Promé wil ‘nieuwe Curaçaoënaar’

Rene Rosalia | Persbureau Curacao

Rene Rosalia | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Kousa Promé, de nieuwe partij van de oud-minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) van de PS, Rene Rosalia, wil een nieuwe Curaçaoënaar gaan ontwikkelen die in staat zal zijn om een autonoom Curaçao te realiseren.

Dit is de centrale gedachte in het actieprogramma van de nieuwe partij.

Kousa Promé presenteerde zich gisteren aan de pers en het publiek met haar kandidatenlijst en partijprogramma. De nieuwe partij stelt in haar actieprogramma heel veel belang te hechten aan de bestrijding van corruptie. De partij is voorstander van een instituut dat de integriteit moet bewaken en tevens corruptie moet gaan bestrijden. Dit instituut zal gemachtigd moeten worden om bij alle overheidsinstanties, maar ook organisaties die subsidie krijgen van de overheid, onderzoek te doen en informatie op te vragen.

De nieuwe partij is voorstander van een nieuw mediabeleid op het eiland. Vaderlandsliefde en de nieuwe Curaçaoënaar moeten uitgangspunten worden in dit beleid voor de lokale media, waarbij er regels moeten komen voor taalgebruik, muziek en het volkslied. Ook moeten er richtlijnen komen voor journalistieke ethiek, reclamevoorschriften en de educatieve taak van de media. Kousa Promé wil verder dat werk wordt gemaakt van een nationaal tv- en radiostation, een eigen kunstacademie en tevens een academie voor het Papiaments. In haar visie moet Curaçao gepromoot worden als een cultureel centrum in het Caribisch gebied.

Bullenbaai-tax

Op financieel gebied wil Kousa Promé dat regering haar eigen bank krijgt. Zij verwijst hierbij naar de Postspaarbank die alle transacties die de regering aangaat, onder zich moet krijgen. Curaçao moet ook een eigen centrale bank krijgen. De partij staat een fusie voor van Curoil, Aqualectra en de Isla-raffinaderij. In het actieprogramma wordt melding gemaakt van nieuwe belastingen zoals de ‘Bullenbaai-tax’ voor ieder vat olie dat het eiland binnenkomt, en een ‘export tax’, voor ieder geraffineerd aardolieproduct dat het eiland verlaat. Ook een sociaal fonds dat emancipatorische activiteiten in de wijken moet gaan financieren moet volgens Kousa Promé in de komende periode vorm gaan krijgen.

Op justitieel gebied wil de partij dat Curaçao zijn eigen procureur-generaal krijgt, die per definitie een Curaçaoënaar moet zijn, aldus Kousa Promé. Ook de voorzitter van het hof moet een Curaçaoënaar zijn, terwijl het eiland af moet van de consensus-Rijkswet van Justitie en het justitieel beleid in eigen handen moet krijgen. Verder wil Kousa Promé dat bij het gerecht in eerste instantie op termijn door drie rechters in plaats van één recht wordt gesproken.

Rosalia voert de lijst van de Kousa Promé aan. De lijst telt maar zestien kandidaten. Nummer twee is Indira Boelbaai, hoofd van de MC Piarschool. Op plaats drie staat oud-agent Leun Fat Chong. Nummer vier is een oude bekende, Rennox Calmes, die in het verleden op de lijst van de FOL heeft gestaan. De top vijf wordt vol gemaakt door Ronald Pietersz jr. Kousa Promé

1. Rene Rosalia

2. Indira Boelbaai

3. Leun Fat Chong

4. Rennox Calmes

5. Ronald Pietersz jr

6. Rudsel Marchena

7. Giselle Rosalia

8. Clinton Johanns

9. Ludwin Henriëtte

10. Karel Martien

11. Agnes Gooding-Paulina

12. Ringo Harrigan

13. Charlindo Inees

14. Josephien Bazoer-Schoop’

15. Rendel Rosalia

16. Esther Delfina

Bron: Amigoe

 

6 Reacties op “Amigoe | Kousa Promé wil ‘nieuwe Curaçaoënaar’

 1. in andere woorden een clown die ook weer uit de geldkast wil roven

 2. Rene Rosalia kennen we nog van de financiele porkeria die Kas di Kultura werd onder zijn leiding.

  Daarbij werd ook door meerdere vrouwelijke werkneemsters beschuldigd van sexuele intimidatie.

  http://archief.wereldomroep.nl/caribiana/article/rosalia-beschuldigd-van-ongewenste-intimiteiten-bij-kdk

 3. Ik beschouw iedereen die ooit sosio was met Schotte, familie Wiels, Monk, Bloopers, Asjes, dos Santos, Wilsoe en Sulvaran als besmet. Als damaged goods.
  Blijf weg.

  Laat ze allemaal met hun politieke partijen komen. Dat is de enige manier dat wij hen niet meer in de staten cq regering zullen zien.
  Dit is ook een manier om van die mensen verlost kunnen worden.
  Geef ze hoop dat ze zetels kunnen winnen. Geeft ze hoop en laat ze van een koude kermis thuiskomen.

 4. Rosalia kwam in 2010 niet door de screening.

  Dit stond in zijn screeningsrapport:
  ‘Verduistering, fervent voorstander van het communisme, discriminatie van blanken, voorstander van Black Empowerment.’

  Oftewel, na Schotte en Cooper is Rosalia de derde partijleider die aan de verkiezingen meedoet terwijl hij de screening niet doorkwam.

  Gelukkig voor hem wordt de screening nu gedaan door Michael Romer, die Osama Bin Laden nog door de screening zou laten komen.

 5. Strak plan van Rene Rosalia, om een nieuwe Curaçaoënaar te gaan ontwikkelen.

  Ik raad hem aan om advies in te winnen bij honden- of kippenfokkers. Daar ligt een hoop ervaring met betrekking tot rasverbetering. Deze mensen weten als geen ander, hoe je met kruising, de slechte eigenschappen uit een ras kunt krijgen.

  Ook binnen de wetenschap van bomen- en plantenveredeling ligt tal van nuttige ervaring. De landbouw- en veeteelt wetenschappers bij de universiteit van Wageningen zouden wellicht een handje kunnen helpen.

  Als nieuwe huidskleur voor de nieuwe Curaçaoënaars raad ik de kleur groen aan. Dat is een frisse kleur, zonder een – negatieve – verwijzing naar het oorspronkelijke ras. Als taal zou ik het Papiaments afschaffen. Gebarentaal lijkt me beter, dan kunnen de schoolboeken in stripverhaal gemaakt worden.

 6. Abraham Mossel

  Het voodo voorbeeld en Wijven Jager Rosalia heeft ook gesproken. geen kans nada niks op een zetel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *