NOS | Meer bolletjesslikkers gepakt op route Curaçao – Düsseldorf

Door Dick Drayer

Duitsland - airport Dusseldorf | NOS / Bart Kamphuis

Duitsland – airport Dusseldorf | NOS / Bart Kamphuis

In de eerste helft van dit jaar zijn er evenveel bolletjesslikkers opgepakt op Curaçao als in heel 2015. Door nauwe samenwerking met de Duitse douane zijn de controles op luchthaven Hato toegenomen en verbeterd. De samenwerking komt voort uit de rechtstreekse vluchten die Air Berlin uitvoert tussen Curaçao en Düsseldorf.

“In 2015 waren het er negentig. En nu al, in de eerste zes maanden van 2016, zijn we al bij negentig,” zegt Norman Serphos van het Openbaar Ministerie op Curaçao.

een toestel van Air Berlin arriveert in Düsseldorf Bart | Kamphuis / NOS

een toestel van Air Berlin arriveert in Düsseldorf Bart | Kamphuis / NOS

Ook op luchthaven Düsseldorf zijn de controles verscherpt. Daardoor zitten zo’n driehonderd Nederlanders vast in Duitse cellen.

Op Schiphol neemt het aantal gepakte bolletjesslikkers juist af. Justitie vindt het te vroeg om die afname toe te schrijven aan scherpere controles op Curaçao en in Düsseldorf.

Bolletjesslikkers Curaçao

Sinds 2011 vliegt Air Berlin rechtstreeks vanaf Curaçao naar Düsseldorf. Voor smokkelaars destijds een nieuwe mogelijkheid vanuit het Caribisch gebied. “Vanaf 2012 pakten we steeds meer bolletjesslikkers en mensen die drugs in lichaamsholten verstopten”, zegt Ruth Haliti van de Duitse douane.

In de jaren die volgden, groeide de samenwerking met collega´s op Curaçao. Werkbezoeken over en weer van politie, douane en het openbaar ministerie leidden er onder meer toe dat op Curaçao de touwtjes strak werden aangetrokken. “Er worden daar nu röntgenfoto’s gemaakt van verdachte personen. Als daar bolletjes op staan, kan de persoon worden gedwongen die uit z’n lichaam te werken”, schetst Haliti de vooruitgang in opsporing bij de douane op Curaçao.

“De drugsdoorvoer uit Curaçao is flink afgenomen”, zegt Haliti. Voor de smokkelaars die er daar toch doorkomen, wachten er drugshonden in Düsseldorf bij iedere vlucht uit Curaçao. Duitsland straft drugssmokkelaars strenger dan Nederland. Drie tot vier jaar cel, en de straf moet helemaal worden uitgezeten.

Als je slaapt, zit je niet vast

ex-gedetineerde Marco van den Blink

Eén van de vangsten van de Duitse douane is Marco van den Blink. Van 2011 tot en met 2013 zat hij in Duitsland vast. Van den Blink mocht het laatste deel van zijn straf in Lelystad uitzitten. Hij werd benaderd “voor een gratis vakantie” en reisde naar Suriname, Curaçao en Jamaica en werd uiteindelijk op de luchthaven van Düsseldorf gepakt.

ex-smokkelaar Marco van den Blink

Volgens Van den Blink is het zeer moeilijk om de organisatie achter de smokkel aan te pakken. “Niemand gebruikt z’n eigen naam. En iedere smokkelaar weet: je moet nooit over je opdrachtgever praten. Want dan schieten ze je dood.”

Maar Ruth Haliti van de Duitse douane benadrukt dat niet alleen de koeriers worden aangepakt. “Er zijn enkele Europese arrestatiebevelen uitgevaardigd voor opdrachtgevers. En één is vorige maand op Curaçao gepakt. Die zit nu hier in Duitsland vast.

Bron: NOS

3 Reacties op “NOS | Meer bolletjesslikkers gepakt op route Curaçao – Düsseldorf

 1. Als we ze hier tegenhouden moeten wij ze hier huisvesten op die manier komt Brian Mariano nooit aan de beurt. Volgens mij moeten wij dan nog meer gevangenissen erbij bouwen. Misschien een idee om de lege hotels om te bouwen tot gevangenissen.

 2. Triest dat Curacao niet in staat is de bolletjesslikkers zelf tegen te houden.

  Nederland en Duitsland draaien nu op de voor de kosten, terwijl Curacao in Duitsland een heel slechte naam heeft gekregen. Daar kan een campagne van het CTB niet tegenop boksen.

  En dan vragen we ons af waarom de hotels leeg staan.

  Het is de controle op onze airport, die een porkeria is. En justitie die niets doet met aanghouden smokkelaars (Brian Mariano heeft na 5 jaar zijn celstraf nog steeds niet uitgezeten) doet de rest.

 3. caribbeancynic

  Ja, en Duitsers zijn geen Nederlandse Makambas dus misschien luisteren ze hier op Curaçao naar de goede raad van de Duitsers. Anders vermoed ik dat de vluchten van Air Berlin worden stop gezet, het zijn niet van die watjes van Nederlanders die bang zijn op de tenen van Curaçao te trappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *