28 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 20:37

ParadiseFM | Ruim 4000 vaccinaties op 1 dag

Het aantal dagelijkse vaccinaties op Curacao neemt toe. De afgelopen 24 uur zijn 4269 personen gevaccineerd. In totaal hadden om 10 uur vanmorgen 45.386 mensen hun eerste...

Democracy now! | Thursday April 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Meer dan 65.000 registraties voor vaccinatie

Inmiddels hebben meer dan 65.000 mensen zich geregistreerd voor een vaccinatie, zo meldt de overheid. Omdat het grote aantal besmettingen tot grote problemen in het ziekenhuis leidt,...

PBC | Het wordt stoffig de komende dagen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De komende dagen worden weer stoffig: Sahara zand trekt over de Caribische regio. Het Caribbean Weather Center benadrukt dat het hier niet gaat om...

PBC | Vulkaan op Sint-Vincent ‘blijft voorlopig nog wel rommelen’

Persbureau Curacao De vulkaan op Sint-Vincent blijft de komende tijd nog wel rommelen en as uitspuwen. Dat zegt het seismologische centrum van de University of the West Indies....
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | Korps focust op efficiëntie en intelligence

Amigoe | Korps focust op efficiëntie en intelligence

Volgens Mauricio Sambo (KPC) Nelson Navarro  (Justitie) zijn Efficiëntie en Intelligence sleutelwoorden | Foto Extra
Volgens Mauricio Sambo (korpschef KPC) Nelson Navarro (Justitie) zijn Efficiëntie en Intelligence de huidige criminaliteits sleutelwoorden | Foto Extra

WILLEMSTAD — Efficiëntie en Intelligence, het vergaren van de benodigde informatie over bewegingen door criminele groeperingen. Het zijn de sleutelwoorden voor een effectieve aanpak van de stijgende criminaliteit op het eiland.

Het korps is met onder andere haar gerichte patrouilles op straat, zichtbaar én onzichtbaar, reeds efficiënter gaan werken.

Dat werpt vruchten af. Want zeker de laatste tijd worden er snel aanhoudingen verricht na zware geweldsdelicten zoals bijvoorbeeld de drievoudige moord afgelopen zondag op het parkeerterrein voor Campo Alegre. De intelligence vergt nog de nodige aandacht. “We hebben het hier over (semi) georganiseerde, criminele groeperingen, bendes, die steeds en snel van samenstelling wisselen en steeds bezig zijn met het plannen van criminelen activiteiten. Hetzij overvallen, hetzij het bepleiten van ruzies, met geweld”, zei korpschef Mauricio Sambo gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie, dit keer met minister van Justitie Nelson Navarro (Pais). Directe aanleiding voor de persconferentie was het laatste weekeinde met onder andere twee geweldsdelicten en weer een verkeersdode.

In tegenstelling tot vorige persconferenties over de criminaliteit, die vaak in het teken stonden van emotionele oproepen aan burgers om ook hun plicht te doen en verdachte bewegingen of criminele activiteiten te rapporteren, was deze een stuk zakelijker.

Effectief

Er werden vooral feiten en cijfers gepresenteerd, onder andere over het aantal overvallen en de aanpak (zie kader). Het nauwgezet volgen van de bewegingen van de bendes die zich schuldig maken aan high impact crime is noodzakelijk om deze effectief aan te pakken. Hoewel het politiekorps steeds beter is uitgerust en de patrouilles effectiever zijn geworden, is intelligence een specialisatie die mankracht en middelen vereist, waarvoor wordt samengewerkt met het Openbaar Ministerie en andere rechtshandhavingorganisaties zoals Douane, Marechaussee en VKC. Maar ook de samenwerking tussen de ministeries van Justitie, Sociale Zaken en Volksgezondheid is noodzakelijk om de (sociale) problemen bij de wortel aan te pakken.

Jonge daders

Zware delicten worden steeds vaker gepleegd door jonge daders. Er zijn te veel illegale vuurwapens op het eiland, waar kwaadwilligen te gemakkelijk aan kunnen komen. “De jongste dader van een gewapende overval in de database van het politiekorps is momenteel 13 jaar. 13 jaar”, herhaalde Navarro. Eergisteren werd een jongen van 17 aangehouden na een vluchtpoging in de pick-up die hij bestuurde. In zijn bezit had hij twee zware vuurwapens, waarvan een was omgebouwd tot een automatisch wapen. “Als we dit soort uitwassen cultiveren en niet aanpakken, dan hebben we over een jaar zo’n 6000 agenten op straat nodig om de veiligheid in de samenleving te handhaven. Dat moeten we niet willen”, zei korpschef Sambo.

Navarro sprak over een mentaliteitsverandering. “We kampen al decennialang met sociale problemen, verwaarlozing van de opvoeding door ouders of verzorgers en haperend onderwijs. Justitie is het sluitstuk, de beerput waar alles in vloeit en die nu alleen repressief kan werken. Dat moet veranderen, anders doorbreek je niets.”

Korpschef Sambo waarschuwde tot slot dat de komende tijd er nog meer controles zullen zijn, gericht op criminele groeperingen, om hun activiteiten zoveel mogelijk te belemmeren.

Aantal overvallen licht gedaald

Sinds vorig jaar neemt het politiekorps een trend waar, waarin het aantal overvallen licht aan het dalen is. In 2010 werden er officieel 441 overvallen geregistreerd. De vier jaren daarop steeg dit aantal tot 685 in 2014. Maar vorig jaar werd een lichte daling geregistreerd van 641 overvallen per jaar. “Niemand is natuurlijk tevreden met dit aantal. Maar het betekent wel een ommekeer”, zegt korpschef Sambo. Opmerkelijk is wel dat er elk jaar een maand uitspringt met een piekaantal. Gemiddeld worden er zo’n 50 overvallen per maand geregistreerd. In mei dit jaar waren dat er 74 en in april vorig jaar zelfs 87. Het managementteam van de politie analyseert met betrokken partijen de informatie, om de beschikbare manschappen en middelen zo effectief mogelijk in te zetten en toe te passen voor een gerichte aanpak van de overvallen. Dat verklaart volgens Sambo ook waarom er de laatste tijd sneller aanhoudingen worden verricht nadat er een overval of ander delict heeft plaatsgevonden. In 2014 werden in totaal 1086 aanhoudingen verricht, in 2015 waren dat er 1230 en dit jaar lijkt dat aantal richting de 1500 te gaan.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties