Amigoe | Aantal Venezolaanse toeristen blijft sterk afnemen

Aantal Venezolaanse toeristen blijft sterk afnemen

Aantal Venezolaanse toeristen blijft sterk afnemen

ORANJESTAD — Het toerisme is in de eerste zes maanden van 2016 met 1,3 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Het aantal verblijfstoeristen in juni is echter licht gedaald.

De daling heeft volgens verkeersbureau ATA voornamelijk te maken met de sterke krimp in het aantal Venezolanen dat ons eiland aandoet.

In totaal verwelkomden we op Aruba afgelopen juni 86.697 verblijfstoeristen, 0.9 procent minder ten opzichte van juni 2015. Dat blijkt uit de maandelijkse toerismecijfers van ATA. De daling zou voornamelijk verbonden zijn aan de instelling van strengere restricties voor de immigratie van Venezolaanse toeristen, stelt het verkeersbureau. Zo moeten zij per dag dat ze op Aruba willen verblijven, 150 dollar in contanten kunnen aantonen en worden zij ondervraagd over de intentie van hun verblijf.

Hierdoor bezochten er volgens ATA afgelopen juni in vergelijking met vorig jaar 6.980 minder Venezolanen ons eiland, wat neerkomt op een afname van 36.7 procent. Amigoe schreef al eerder dat ook Gerald Vingal, hoofd van immigratiedienst Iasa, ziet dat sinds afgelopen januari de daling in het aantal Venezolaanse toeristen wegens de strengere regels is ingezet. Gemiddeld kwamen er vorig jaar 40.000 Venezolanen per maand op Aruba aan, met een piek van 44.000 in december. Begin 2016 kwamen er echter ongeveer tienduizend minder Venezolanen onze richting op, en in mei en juni kwam het totale aantal niet boven de 12.000 uit.

Zika-virus

Maar ook de verspreiding van het zika-virus in de Cariben, dat bij ongeboren kinderen kan leiden tot neurologische aandoeningen zoals microcefalie, blijft volgens ATA een rol spelen als het gaat om de daling van het aantal verblijfstoeristen afgelopen juni. Vorige maand gaf het verkeersbureau al aan dat Zika ‘een kleine impact heeft’ op de cijfers, maar dat ze dit niet direct kunnen meten, ‘omdat mensen simpelweg een andere bestemming kiezen of niet besluiten te reizen’.

Afschaffing visa

In totaal groeide de Noord-Amerikaanse markt het eerste half jaar van 2016 met 2,4 procent en specifiek in de maand juni groeide deze markt met 6,4 procent, wat neerkomt op 3.264 meer Amerikaanse toeristen. De Colombiaanse markt steeg tevens het eerste half jaar met 31,7 procent en in de maand juni zag men zelfs een groei van 50.7 procent door de eliminatie van de Colombiaanse visa, afgelopen december 2015. Ook is er groei te zien in de Argentijnse markt. Het eerste halfjaar nam deze toe met 48,3 procent en in juni zag men een groei van 72,4 procent. De Europese markt nam de eerste zes maanden van 2016 licht toe met 6,2 procent, en in juni werd een groei gezien van 41,1 procent. Door de economische crisis in Brazilië daalde het toerisme uit dat land het afgelopen half jaar sterk met 44,2 procent. In juni daalde het aantal Braziliaanse toeristen met 18,9 procent.

Cruisetoerisme gestegen

Het cruisetoerisme steeg afgelopen juni in vergelijking met 2015 met 14,4 procent. In totaal bezochten in juni 25.452 cruistoeristen ons eiland, 3.209 meer ten opzichte van diezelfde maand vorig jaar. Het totale aantal ‘calls’ daalde wel met 22,2 procent van 9 naar 7.

Goedkopere kamers

Uit cijfers van Aruba Hotel and Tourism Association (Ahata) blijkt dat de hotelkamers in mei in prijs stegen (2,8 procent). Was het gemiddelde – Average Daily Rate (ADR) – in juni 2015 nog 140,56 dollar, dit jaar lag de prijs op 144,51 dollar. Uit cijfers van vijftien hotels blijkt dat de bezettingsgraad in juni 2016 uitkwam op 77,9 procent, een stijging van 7,4 procent ten opzichte van juni 2015.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Aantal Venezolaanse toeristen blijft sterk afnemen

  1. Touristen blijven weg. Illegalen vinden wel hun weg.

  2. Renée van Aller

    Kennelijk gaat het omzetten van een daling van het toerisme in een stijging van het toerisme teveel opvallen. Blijkbaar zijn de te lange negatieve, feitelijke ontwikkelingen ontstellender dan gehoopt? Jarenlang ging dat retoucheren in het landsbelang voortreffelijk, maar even niet meer. Als teveel arbeidsplaatsen verloren gaan, hollen de overheidsinkomsten naar een fonkelnieuw dieptepunt. Welke kat komt er nog uit de zak? Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *