27.5 C
Willemstad
• zaterdag 27 november 2021 14:26

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Koperdiefstal integraal aangepakt

Commissie koper en ander metaal | Bron Openbaar Ministerie
Commissie koper en ander metaal | Foto Openbaar Ministerie

WILLEMSTAD — Het stelen en helen van koper zal aangepakt worden met een integrale aanpak waar justitie, het Openbaar Ministerie, UTS, Aqualectra, Curaçao Drydock Company, Refineria Isla en Curaçao Telecom deel van uitmaken. Daartoe werd vandaag een convenant door de betrokken partijen ondertekend. Opvallend hierbij is het verplichte gebruik van cameratoezicht bij verkooppunten en het koppelen van de impact van het vergrijp aan de strafeis voor koperdieven, helers en witwassers.

De belangrijkste redenen om de handen ineen te slaan zijn dat koperdiefstal een maatschappelijk probleem is dat tot meervoudige problemen leidt, dat de samenleving beter beschermd moet worden tegen binnen- en buitenlandse plegers van koperdiefstal en dat preventieve en repressieve verbeteringen in de huidige aanpak nodig zijn. Er zal een commissie ‘Koper en ander metaal’ worden ingesteld die binnen drie maanden na de ondertekening van vandaag met een actieplan moet komen. De afspraken die uit het actieplan voortkomen zullen dan in werking worden gesteld.


Actiepunte
n

In het convenant staan acht actiepunten vermeld waarvan sommige inmiddels al worden uitgevoerd en andere nog in het actieplan moeten worden uitgewerkt. Het is de bedoeling dat de alertheid van burgers en bedrijven om de politie te waarschuwen bij een vermoeden van koperdiefstal wordt verhoogd. Het doen van aangifte van koperdiefstal moet zonder uitzondering plaatsvinden opdat de risicolocaties maar ook de risicotijdstippen beter in beeld komen. Met die informatie zullen er gezamenlijke inspanningen plaatsvinden om de pakkansen ook daadwerkelijk in aanhoudingen om te zetten. Dit met gerichte inzet van de politie en de opsporingsteams. Ook zal er meer gebruikgemaakt gaan worden van technische middelen.

Voorst zal de politie de bevoegdheid hebben om mensen die in het bezit zijn van koper, en hun voertuigen, aan een controle te onderwerpen. Dit om onder andere vast te kunnen stellen wat de herkomst van het koper is.


Identificati
e

- Advertentie -

Er zal een registratie- en identificatieplicht komen voor personen betrokken bij de contante inkoop van koper op alle locaties waar koper wordt ingekocht. De verkoopplaatsen zullen verplicht worden gesteld een camera te installeren die gericht is op het gezicht van de klant en op de weegschaal ter plaatse. Deze verplichting zal gehandhaafd worden en bij overtreding bestraft worden.

Dan komt er een richtlijn om de aard en de omvang van de aangerichte schade als strafverzwarende factor mee te laten wegen bij het formuleren van de strafeis. Ook zullen de media uitgebreid geïnformeerd worden met betrekking tot het opleggen van sancties aan koperdieven, helers en witwassers. En verder zal er aandacht zijn voor het maken van voorstellen op het gebied van wetgeving, indien dat noodzakelijk blijkt.


Middele
n

Afgesproken is ook dat de partijen elk eigen middelen ter beschikking zullen stellen voor de uitvoering van de actiepunten. Zo ook personele capaciteit. Het convenant wordt aangegaan voor de periode van vijftien maanden. De uitvoering van de afspraken wordt na het verstrijken van deze vijftien maanden geëvalueerd. Eens per kwartaal komen de partijen bijeen voor een tussentijdse evaluatie en uiterlijk 1 juni 2015 moeten alle actiepunten zijn uitgevoerd.

Minister Nelson Navarro (Pais) van Justitie liet vandaag weten dat hij op zijn laatste zakenreis naar Monaco waar hij de jaarlijkse algemene vergadering van Interpol bezocht ook van collega’s uit andere landen te horen kreeg dat koperdiefstal een probleem is. “Dit is echt geen Curaçaos probleem, dit gebeurt over de hele wereld. En we moeten het aanpakken.”

- Advertisement -

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

RO | Benoeming president Gemeenschappelijk Hof van Justitie

De heer mr. M.J. de Kort wordt president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. De Rijksministerraad heeft ingestemd met de voordracht voor benoeming op voorstel van minister...

Democracy now! | Friday, November 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PB | Kanselarij der Nederlandse Orden bezoekt Saba

SABA—Een delegatie van de Kanselarij der Nederlandse Orden bezocht Saba op donderdag 25 november om, onder meer, te spreken met gezaghebber Jonathan Johnson over de voordracht van...

PB | Makana ferry service to Saba, Statia starts December 1

SABA/STATIA—The new Makana ferry service starts on December 1, 2021 with the inaugural run to Saba and St. Eustatius scheduled for this Sunday, November 28, the Public...

DH | Louis-Constant Fleming Hospital can now offer cancer treatment

MARIGOT--After a very long wait, Louis-Constant Fleming Hospital has finally obtained authorisation to treat cancer, a release from the hospital disclosed. The hospital now has a “clean”...
- Advertentie -